r
Nosalty Logó

Pirított padlizsán curry

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
P.
Pirított padlizsán curry
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

334
Kalória
6.1g
Fehérje
33.8g
Szénhidrátok
22.4g
Zsír
510g
Víz
-
Koleszterin
14.3g
Rost
19.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 334 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1337 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 56 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    921.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    609 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    510 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    214 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    946 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    17369 micro
  • Lut-zea
    794 micro
Összesen 334 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    89.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3687.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    315 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    327 mg
  • Foszfor
    579 mg
  • Nátrium
    2434 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

Víz

  • Összesen
    2039.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    315 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    141 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    857 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    477 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3784 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    3177 micro
Összesen 1337 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    84.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2883 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 56 kcal

Elkészítés

  1. A padlizsánokat felkarikázzuk, egy órára besózzuk. Miután levet engedett, papírtörlőn a szeleteket megnyomkodva, leitatjuk róluk a nedvességet.
  2. Serpenyőben kevés zsiradékon a szeletek mindkét oldalát barnára pirítjuk. A zsiradékot mindig pótoljuk. A kész szeleteket tegyük félre, majd ha kihűltek, kockázzuk fel.
  3. Egy másik serpenyőben a felkockázott hagymát nagyon lassú tűzön, kb. negyed óra alatt barnára sütjük, kevés olajon vagy vajon. A végén adjuk hozzá az áttört fokhagymát egy percre.
  4. Forgassuk bele a felkockázott padlizsánt, öntsük rá a sűrű paradicsomszószt, sózzuk, és kb. 20 percig rotyogtassuk. A végén szórjuk meg petrezselyemmel és a garam masalával.
  5. Együk rizzsel, lepénykenyérrel, hagymás krumplival, friss kenyérrel, bármivel, amivel ízlik.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Elég prózai oka volt annak, hogy padlizsánt vettem a zöldségesnél. Jóuramnak ki kellett húzni egy fogát, ami - sokan tudjuk sajnos - azzal jár, hogy jóideig figyelni kell a fog helyén keletkezett luk tisztántartására. Nem célravezető a mákos tészta vagy egyéb hasonló, apró alkatrészekből álló étel fogyasztása, és olyan sem, amit nagyon meg kell rágni. Értelemszerűen maradt a krémleves ebédre, mint ötlet, de hát ettől meg szegénynek felkopik az álla. A zöldségesnél tétován nézelődve pörögtek a kerekek a fejemben, mi lehetne az, amivel jól is lehetne lakni, de mégis puha marad, anélkül, hogy szottyosra kéne főzni és szétmállik a fazékban. Egyértelmű volt. Lenyúltam néhány padlizsánt. Gondoltam, majd gyártok belőle krémet, de erre aztán nem került sor. Amint elkezdtem felkarikázni őket, és a kés finoman beleszántott a szivacsos húsba, ahogyan a sótól kiültek a szeletekre a kis vízcseppek, már tudtam, mi lesz belőle. A curry mindig jó választás. A curry elkészítése - bármelyiké - nem igényel varázslatot, misztikát és egyéb ködös dolgokat - bár tartalmazhatja... ;-) A curry készítése egyszerű is lehet, ha betartunk néhány alapszabályt - függően attól melyik fajtáról van szó. Lehetnek pépesített szószalapúak, amiket különböző magvak (kesudió, kókusz, stb) és/vagy zöldfűszer hozzáadásával készítenek és vannak a klasszikus, hagyma pirítós, paradicsom-, joghurt- és egyéb szósz felöntős változatok is. A fűszereket magunk is összeválogathatjuk, de azért lesznek esetek, amikor majd tanulunk a saját hibánkból és mondjuk a köménymagot, a szerecsendiót, nem biztos, hogy összetákoljuk a kurkumával, ha nagyon fokhagymás alapról van szó. Ésatöbbi. Egy szó, mint száz, curry-t készíteni jó dolog, a fűszeressége nem idegen a kultúránktól és ne feledkezzünk meg a fűszerek hatásairól sem. Az ayurvédában sok ezer éve alkalmazott tudás a főzésben tökéletesedik, ahol egy egyszerű leves is képes meggyógyítani a beteg embert... Bár a fogat nem növeszti vissza, de az ízélmény feledtetheti a bánatot.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – Gyors fogásokkal kezdünk, hogy a hét végén...

Végre eljött a húsvét hete! Készüljetek, mert mi picit megspékeltük a klasszik ünnepi fogásokat: a sárgatúró aszalt áfonyás, a bableves sonkaléből fő, a kalácsot csokis babkára cseréltük, a töltött tojás pedig rántva érkezik! A hét első felében pedig gyors zöldséges fogásokkal várunk titeket, előre is elkészíthető ünnepi édességekkel kísérve.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!