Garam masala

A garam masala az egyik legismertebb indiai fűszerkeverék, mely többféle változatban is készülhet. A leggyakrabban használt összetevői a következők: a fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld- vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió-virág.
A garam masala készítésekor az összetevőket száraz serpenyőben megpirítják, hogy az ízek intenzívebbek lesgyenek, majd vagy egészben, de leggyakrabban porított, őrölt formájában használják. Legfőképpen zöldséges ételekhez, húsokhoz, halakhoz illő fűszerkeverék.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az indiai garam masala az egyik legelterjedtebb fűszerkeverék a világon, nem mellesleg az indiai konyha alapja. Nevének jelentése: csípős fűszerkeverék, színe barna, és általában porított formában kapható. Nagyon komplex, összetett ízvilágú fűszerkeverék, mely egyszerre édeskés, pikáns és csípős. A keverék készítése, azaz maguk a hozzávalók illetve azok aránya régiónként, tájanként eltérhet. Az autentikus indiai currykben, azaz fűszeres egytálételekben is elengedhetetlen hozzávaló. Általában főzés végén adják az ételhez.
Figyelem, mivel a garam masala igen erőteljes hatású keverék, akár mellékhatásokat és allergiás reakciókat is kiválthat azokból, akik nincsenek hozzászokva a fűszeres ételekhez, vagy hajlamosak az allergiára. Ami biztos, hogy felgyorsítja az emésztést, így a tápanyag gyorsabban halad át a beleken. Ha házilag készítjük, mindig a megfelelő mennyiséget kell kimérnünk minden összetevőből!
Keressük ázsiai fűszerboltokban, de akár nagyobb hipermarketek polcain is. Ha tehetjük, válasszuk a kisebb, autentikus indiai fűszereseket, ezekben bizonyára többféle verziót is tartanak! Porított formában a leggyakoribb, és akár magunk is elkészíthetjük otthon, házilag.
A garam masala autentikusan 32 fűszerből készül, hozzávalói melegítik a testet, a legtöbb pedig nagyon jó hatással van az egészségre: a kömény például oxigéndúsabbá teszi a vért, meggátolja a vérszegénységet, hiszen gazdag vasban, emellett serkenti az emésztést. A koriander csökkenti a koleszterinszintet, és szabályozza a vércukorszintet, míg a kardamom, mint az egyik fő összetevő, bevethető köhögés, gyomorégés, irritábilis bél szindróma és hörghurut esetén is.
Tehetjük indiai vajas csirkébe, kókusztejes zöldséglevesbe, fűszeres sütőtökkrémlevesbe, indiai spenótos csirkébe, sütőtökös vöröslencsedhalba, palak tofuba, vegán édesburgonya-currybe, indiai karfiolraguba, egyszerű csicseriborsó-raguba, tandoori grillcsirkecomb-ra, palak paneerba. Készülhet vele ezen kívül fűszeres-húsos samosa, kesudiós-kókuszos padlizsáncurry vagy kókusztejes halcurry is.
Még több garam masalás receptért görgess lejjebb!
Egzotikus fűszereket árusító boltokban, de hipermarketek polcain is megtalálható. Ha van egy kávédarálónk, akkor otthon is nyugodtan nekifoghatunk az elkészítéséhez.
Jól záródó fűszertartóban.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Csodás leves, gazdagon tojással és csirkével előételnek, majd a főételt egy édes tésztával rögtön a desszertté is varázsoljuk, és körtelekvárt kínálunk hozzá, mindenki örömére.
NosaltyApró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
NosaltySok háztartásban megtalálható az izopropil-alkohol, de valószínűleg csak kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket.
Szabó AnnaPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!