Mézes krémes Dacotától
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
38g finomliszt137 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
13g méz38 kcal
-
0 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
A krémhez
-
42g tej23 kcal
-
24 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1g rum2 kcal
A tetejére
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
4 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
4g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g méz456 kcal
-
0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
80g kukoricaliszt290 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g rum18 kcal
A tetejére
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
46 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
50g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
17.4g finomliszt63 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
3.9g cukor15 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
5.8g méz18 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
2.3g tejföl5 kcal
-
6.6g citrom1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
A krémhez
-
19.4g tej11 kcal
-
3.1g kukoricaliszt11 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
9.7g vaj69 kcal
-
9.7g porcukor38 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0.3g rum1 kcal
A tetejére
-
5.8g étcsokoládé32 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
-
1.2g vaj8 kcal
-
1.9g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 381.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 237 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 106.6 g
Zsír
-
Összesen 398 g
-
Telített zsírsav 237 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 112 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4582.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 237 mg
-
Kálcium 1114 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 547 mg
-
Foszfor 1568 mg
-
Nátrium 1064 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1092.5 g
-
Cukor 586 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 414 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2839 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 440 mg
-
Retinol - A vitamin: 2784 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 660 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 654 micro
- 5% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 177.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
45 dkg finomliszt
-
8 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
1 db tojás
-
1 tk szódabikarbóna
-
3 ek tejföl
A krémhez
-
5 dl tej
-
8 dkg kukoricaliszt
-
4 dkg finomliszt
-
25 dkg vaj
-
25 dkg porcukor
-
1 db tojás
-
1 ek rum
A tetejére
-
15 dkg étcsokoládé
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek porcukor
-
3 dkg vaj
-
0.5 dl víz
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a mézet, és a tojást.
- A vajas-mézes-tojásos keveréket hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
- Négy egyelő cipót formálunk belőle (mérjük le, így biztosan azonos súlyúak lesznek!). Letakarva 20 percig pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt, vagy egy tepsi hátulját vastagon lezsírozunk, lisztezünk. A munkalapot is vastagon lisztezzük.
- Vékonyra nyújtunk egy cipót, sodrófára tekerjük, és így igazítjuk a sütőlemezre.
- Betesszük a forró sütőbe, és 10perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A sütőlemezt nem kell újra zsírozni, csak lisztezni. Az cipókat gyorsan nyújtsuk ki, mert a vaj miatt nem tesz neki jót, ha sokáig nyújtjuk!
- Ha az összes lap kész, elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg pöszögni nem kezd.
- Félretesszük, amíg ki nem hűl, néha megkeverjük. Közben a vajat a porcukorral a rummal és a tojással habosra keverjük.
- Ha a főzött krém kihűlt, kézimixerrel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával.
- Három részre osztjuk (akár ezt is lemérhetjük) és a kihűlt lapok közé kenjük.
- A csokoládét összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk. Ha nagyon kemény lenne, kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha szépen felolvadt, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel, vagy krémspatulával elkenjük.
- Hidegre tesszük, és legalább 24 órát állni hagyjuk.
- Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, levágjuk a széleit, és tetszés szerint felvágva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 666
- Tegnapi nézettség: 31
- 7 napos nézettség: 175
- Össznézettség: 112586
- Feltöltés dátuma: 2012. január 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagymamámmal (most a másik) közösen kifundált recept. Szegényem imád sütni meg főzni, de világ életében nagyon ügyelt a vonalaira - így aztán férjet, gyereket, unokát, vendéget töm rendületlenül. Sajnos nehézségek így is akadnak - a nagypapának a cukrára kell vigyáznia, apám meg nem bírja már úgy a tempót, mint régen, a maradék meg mind nőnemű, és örökölte a "nem-kösz-fogyózom" gént. Így aztán ha évente egyszer hazalátogat Amerikából az ereje teljében lévő unokatestvérem, az egyetlen férfi a családban, aki még "bír" fogyasztani, akkor beindul a nagymama gén, és nagyi a konyhába költözik pár napra. A multkori látogatás előtt egy félmondtaban eleresztett "úgy ennék egy kis mézes-krémest"-nek az lett az eredménye, hogy a nagyi előásta az ezer éves receptgyűjteményét, és nekiálltunk a nagy műnek. Empirikus tapasztalatai szerint az ő sütijének tökéletes a tésztája, de ehetetlen a krémje, meghagytuk az alapokat, és kreáltunk bele új krémet - Lajos Mari, a NoSalty és állandó kostolgatás segítségével.