Méteres kalács Coook konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Coook
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
33g finomliszt118 kcal
-
33g porcukor126 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
6g víz0 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
63g tej35 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
5g vaj38 kcal
-
14 kcal
A mázhoz
-
13g étcsokoládé68 kcal
-
6g vaj45 kcal
Összesen
577
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
260g finomliszt946 kcal
-
260g porcukor1006 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g víz0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
114 kcal
A mázhoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g vaj359 kcal
Összesen
4616
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
15.4g finomliszt56 kcal
-
15.4g porcukor60 kcal
-
13g tojás16 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
3g víz0 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
29.6g tej17 kcal
-
3.5g cukor14 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
1.8g kukoricakeményítő7 kcal
A mázhoz
-
5.9g étcsokoládé32 kcal
-
3g vaj21 kcal
Összesen
273
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 211 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 575.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 186 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 214 micro
Összesen
577
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 81.9 g
Zsír
-
Összesen 193.4 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1684 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4603.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 1332 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 236 mg
-
Foszfor 1737 mg
-
Nátrium 1080 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 632 g
-
Cukor 389 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 286.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1512 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 290 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 1115 mg
-
Retinol - A vitamin: 1485 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 303 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1708 micro
Összesen
4616
kcal
- 7% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
273
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
26 dkg finomliszt
-
26 dkg porcukor
-
4 db tojás
-
0.5 dl víz
-
0.5 csomag sütőpor
-
4 teáskanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez
-
5 dl tej
-
6 dkg cukor
-
1 kávéskanál vanília kivonat
-
3 db tojássárgája
-
3 ek vaj
-
2 evőkanál kukoricakeményítő
A mázhoz
-
10 dkg étcsokoládé
-
5 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához kikeverjük a tojássárgákat a porcukorral, a megolvasztott vajjal és a vízzel. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk.
- Felverjük a tojásfehérjéket is, majd kb az egyharmadát a tésztához adjuk és elkeverjük, a többit pedig óvatosan hozzáforgatjuk, hogy ne törjön össze.
- Kivajazzuk a formákat. A tésztát két részre osztjuk, és az egyikbe beleforgatjuk a kakaóport. Kb 15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez
- Közben elkészítjük a pudingot. Ehhez a cukrot, a kukoricakeményítőt és a sót alaposan elkeverjük egy közepes méretű fazékban, majd fokozatosan hozzáadjuk a tej negyedét.
- Beleöntjük a maradék tejet, és gyöngyözésig melegítjük. Hozzácsorgatunk egy keveset a tojássárgákhoz, miközben folyamatosan keverjük, majd a tojássárgás, tejes keveréket visszaöntjük a fazékba, és közepes lángon addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Ne forraljuk!
- Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat és vaníliát. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz
- A kész piskótákat gerincekre szeleteljük, majd a kihűlt pudinggal váltakozó színben összetapasztjuk.
- Megolvasztjuk a vajjal a csokoládét, és leöntjük vele a tapasztott kalácsot. Elsimítjuk, hagyjuk dermedni, majd ferdén felszeleteljük, hogy csíkos szeleteket kapjunk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 137
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 19743
- Feltöltés dátuma: 2014. december 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Coook
73 recept
Életem első méteres kalácsa. Mérnem kellett volna, de azt hiszem, pont fele annyi idő alatt fogyott el, mint ahogy elkészült.