Mákos guba vaníliásan-mézesen
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.4 g
Zsír
-
Összesen 29.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2212.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 918 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 520 mg
-
Nátrium 544 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 129.8 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 63.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 131 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 93.8 g
Zsír
-
Összesen 117 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8851.6 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 3672 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 706 mg
-
Foszfor 2082 mg
-
Nátrium 2174 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 519.3 g
-
Cukor 307 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 254.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 352 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 524 micro
-
Kolin: 360 mg
-
Retinol - A vitamin: 350 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 509 micro
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 569.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 236 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 140 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 16.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Karikázzuk fel a száraz kifliket, teregessük szét őket egy tálon, hadd szikkadjanak tovább.
- Addig tegyünk fel forrni fél liter tejet.
- Két tojás sárgáját keverjük ki 5 dkg cukorral, és adjuk a tejhez. A fehérjére később szükségünk lesz.
- A vaníliarudat egyik szélén vágjuk meg hosszanti irányban, és a kés hegyével kaparjuk ki a magokat, majd adjuk a tejhez. Ha szeretnénk a gubánkat igazán vaníliás ízűvé varázsolni, nyugodtan dobjuk bele a héját is, csak a végén ne felejtsük el kiszedni.
- Ha a tej felforrt, hagyjuk kissé kihűlni.
- Addig enyhén vajazzunk ki egy üvegtálat, amelyben jól mutat majd a réteges mákos guba. Készítsük elő a mákot és a mézet is. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Következik a mártogatás. A kiflikarikákat épphogy csak merítsük el a vaníliás tejben, majd rakjuk ki velük a tál alját. Egy-két evőkanállal meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
- Szórjuk meg bőven mákkal, hogy ellepje a kiflik felületét. Csurgassunk rá két-három evőkanál mézet, hogy mindenhova jusson.
- Jöhet a következő áztatott kifliréteg, a mák és a méz. Ha szeretjük, megszórhatjuk a középső réteget néhány meggyszemmel, ugyanis jól harmonizál a mák ízével. Minimum három emeletet érdemes készíteni, a lényeg, hogy mákkal és mézzel zárjuk a sort.
- Alufóliával fedjük be a mákos gubát, és tegyük 15 percre az előmelegített sütőbe.
- Verjük fel a meghagyott, két tojásfehérjét, és a habot oszlassuk el ízlésesen a guba tetején, és tegyük vissza sülni. Az alufóliára már nem lesz szükségünk. Öt perc alatt szép világosbarnára sül a hab, és kész a mákos guba.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 323
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 49535
- Feltöltés dátuma: 2012. március 28.
Ajánló
Érdemes kissé megszáradt kiflit használni, ugyanis a nedvesebb, puhább pékáruk a tejes mártogatás során összeesnek, szétmállanak. Aki kalácsból készíti, húsvét alkalmával tehet félre egy keveset a gubához, de a régebbi száraz kalácsok is meghálálják az újrafelhasználást. A mákos gubát megbolondíthatjuk fűszerekkel, vaníliasodóval, gyümölcsökkel vagy tojáshabbal. A mákot helyettesíthetjük akár dióval, fahéjjal, túróval, gyümölccsel is. Az elkészítés ilyenkor az alaphozzávaló szerint módosul!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A méz, a mák és a vanília csodálatos ízei adják ennek a rendkívül egyszerű édességnek a különlegességét. Annyiféleképpen készülhet, az egyszerű tojás nélküli változattal kezdtem egészen kislányként. Minél többször készítem el, azon gondolkodom, hogyan lehetne még feldobni. Mégis, ez az édesség úgy jó, ahogy van! Felesleges kombinálni! Ez a változat a finom újragondolás eredménye. Az igazi vaníliát ne váltsuk fel vaníliás cukorral vagy aromával, anélkül ugyanis elveszítjük ennek a remek fűszernek a valódi ízét.