Kakaós beigli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petruska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
3 kcal
-
6g tej4 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
19g tejföl37 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj13 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
Összesen
848
kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
50g tej28 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
-
120g cukrozatlan kakaópor274 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
200g vaj1434 kcal
A kenéshez
Összesen
6768
kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 29% Zsír
A tésztához
-
30.1g finomliszt110 kcal
-
15.1g vaj108 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
3g tej2 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
3.6g tojássárgája12 kcal
-
9g tejföl18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
A töltelékhez
-
7.2g cukrozatlan kakaópor16 kcal
-
7.2g cukor28 kcal
-
12.1g vaj86 kcal
A kenéshez
Összesen
408
kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 58.5 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 247 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 530 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 50.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 474 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 464 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 131 micro
Összesen
848
kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104 g
Zsír
-
Összesen 468 g
-
Telített zsírsav 278 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 135 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1976 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4239.9 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 251 mg
-
Kálcium 759 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 760 mg
-
Foszfor 2119 mg
-
Nátrium 294 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 611 g
-
Cukor 154 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 403 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3790 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 465 micro
-
Kolin: 842 mg
-
Retinol - A vitamin: 3716 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 848 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1045 micro
Összesen
6768
kcal
- 7% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 28.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 24.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
408
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
2 dkg friss élesztő
-
2 dkg cukor
-
3 db tojássárgája
-
1.5 dl tejföl
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
12 ek cukrozatlan kakaópor
-
12 ek cukor
A kenéshez
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet a vajjal gyorsan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az előzőleg felfutatott élesztőt (fél dl tej ehhez kell), csipet sót, tojássárgáját, tejfölt, cukrot.
- Fél órát picit hűvös helyen pihentetjük, de egy éjszakát is pihenhet. Ha éjszaka is pihentetjük, akkor hűtőbe kell tenni! Utána kicsit hagyjuk "kiengedni".
- Ebből az adagból 4 rúdnyi beigli lesz. A töltelék is ennyihez lett megadva. (Ha diósat vagy mákosat is szeretnénk, akkor 2-2 rúdhoz 20 dió vagy mák, 20 cukor, fél dl tej, mazsola, citromhéj kell. Én kevés zsemlemorzsát is szórok közé.)
- A puha, rugalmas tésztából 4 cipót formázunk, így is pihentetjük picit őket. Jó vékonyra kinyújtjuk.
- A margarint vagy vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukros kakaót. Rákenjük a vékonyra kinyújtott tésztára, szélein kihagyunk 2 cm-t.
- Jó lazán feltekerjük, kivajazott tepsibe tesszük a rudakat. Megkenjük őket tojássárgája-tejföl keverékével. Az oldalukat is; nem baj, ha a rudak között maradt még egy kis hely! Megint pihentetjük őket fél órát. Az se jó, ha túl kelesztjük, vagy túl nedves a töltelék, mert akkor kirepedhetnek (igaz, engem nem zavar az ilyesmi).
- Várakozás közben, ha maradt még a kencéből, megint megkenjük. Sütés előtt lazán felvert tojásfehérjével kenjük át, amitől szép fényes lesz. Villával vagy hústűvel megszurkáljuk.
- Középmeleg sütőben 20-30 perc alatt elkészül. Sütője válogatja az időt!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 325
- Tegnapi nézettség: 58
- 7 napos nézettség: 430
- Össznézettség: 244640
- Feltöltés dátuma: 2012. január 01.
Ajánló
Nem csak karácsonykor készíthetünk beiglit! Én szüretkor kóstoltam meg ezt a receptet, akkor szüreti kalács volt a neve. :) Igaz, kicsit vastagabbra volt nyújtva a tésztája és isteni finom volt akkor is!
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Petruska
61 recept
Egy idősebb nő ismerősünk, Aranka néni beiglijénél gondoltam azt először, hogy ez a sütemény ízlik nekem! Merthogy előtte nem szerettem a beiglit! Karácsony előtt megjelentem nála a hozzávalókkal, hogy megtanítson beiglit sütni! Azóta minden karácsonykor rendel a rokonság pár rúddal. Eddig csak a hagyományos diós-mákos volt a repertoáromban, de kisfiam kívánságára a kakaóssal is próbálkoztam. Eleinte kívül több volt a kakaó, mint belül! Azóta rájöttem, hogy vaj is kell a krémhez! Így belül marad a kakaós krém!