Házi sajtos pogácsa 9.
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
13g tej7 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
5g só0 kcal
A tetejére
-
14g tojás17 kcal
-
20g edami sajt71 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
4g vaj25 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
400g tejföl792 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
50g tej28 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
20g só0 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
-
80g edami sajt286 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
14g vaj100 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
38.1g finomliszt139 kcal
-
15.9g vaj114 kcal
-
25.4g tejföl50 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
3.2g tej2 kcal
-
5.1g tojássárgája16 kcal
-
1.3g só0 kcal
A tetejére
-
3.5g tojás4 kcal
-
5.1g edami sajt18 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
0.9g vaj6 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 29.1 g
Zsír
-
Összesen 86.9 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 481 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3164 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 335 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 484 mg
-
Nátrium 2209 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 133.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 720 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 252 mg
-
Retinol - A vitamin: 706 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 149 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 311 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 116.3 g
Zsír
-
Összesen 347.6 g
-
Telített zsírsav 199 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1923 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12656 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 294 mg
-
Kálcium 1339 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 1936 mg
-
Nátrium 8835 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 535.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2878 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 230 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 537 micro
-
Kolin: 1008 mg
-
Retinol - A vitamin: 2823 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 596 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1243 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 122 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 802.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 560 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 183 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
25 dkg vaj
-
4 dl tejföl
-
2.5 dkg élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
0.5 dl tej
-
4 db tojássárgája
-
2 dkg só
A tetejére
-
1 db tojás
A tepsi kikenéséhez
-
1 ek vaj
Elkészítés
A tésztához
- Csöpögtessük le a tejfölt szitába helyezett tiszta tüllön keresztül, legalább 1-2 órán át.
- A házi tejet langyosítsuk meg, majd öntsük egy bögrébe, keverjük össze a cukorral és az élesztővel, majd tegyük meleg helyre felfuttatni (10-15 perc) .
- A vajat langyosítsuk fel szobahőmérsékletűre, majd a sajt kivételével keverjük össze a hozzávalókat.
- Alaposan gyúrjuk át, míg pogácsatészta-masszát nem kapunk.
- A kapott tésztát helyezzük kelesztőtálba, fedjük le, és legalább fél órán keresztül pihentessük.
- Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a pogácsa alapanyagát, majd ismét helyezzük a belisztezett kelesztőtálba, ahol újból legalább fél órát pihentetjük.
- Ismét nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a tésztát. Megint pihentessük fél órát, utána lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki.
- Rácsozzuk be kb. 3 mm mélyen a tésztát egy kés segítségével, majd a 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk pogácsákat. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk”, majd tegyük azokat kivajazott tepsire.
- Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Rövid pihentetés után -kb. 15 perc- előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat) aranybarnára sütjük. Az illatán és a színén látjuk, amikor kész.
- Sütés után kis időre letakarjuk a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 820
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 239843
- Feltöltés dátuma: 2010. március 12.
Ajánló
Borajánlat: Hétszőlő Tokaji Furmint 2006, Hétszőlő Tokaji Hárslevelű 2005
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Házi sajtos pogácsát készítettünk Ferenc nagymamájának receptje alapján. (Ebből az adagból 60 darab lesz.) Pogácsakészítési javaslatok Ferenc nagymamája szerint: A pogácsa állaga a lelke. A pogácsa tésztája legyen hamvas és omlós, az íze kellemes, küllemre pirospozsgás és legyen réteges. Az összetevőkre fordítsunk nagy figyelmet. 1. A házi tejfölt legalább 1-2 órával a sütés előtt kezdjük el lecsepegtetni, de még jobb, ha előző este elvégezzük a műveletet, mert így több savó csöpög ki belőle -ezáltal finomabb tejfölt kapunk. 2. A lisztet szitáljuk át, így több levegő kerül a pogácsába, amitől az omlósabb lesz. 3. Csak vajat használjunk! Lehet teavaj is, a margarin nem jó. 4. A tészta pihentetése legalább fél órán keresztül történjen, de több időt is rászánhatunk. 5. A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztát újból gyúrjuk össze, és szaggassuk ki, mindaddig, míg az el nem fogy. Így kicsit keményebb tésztát kapunk, de ez a minőségen nem változtat. Gyúrás, dagasztás: 1. A kényesebbek először robotgéppel dolgozzák össze a hozzávalókat (a bátrabbak ezt elhagyhatják), majd a kezünkkel gyúrjuk, formázzuk tovább a masszát, egészen addig, amíg a tészta összeáll, és könnyedén elválik az edény falától. 2. Később ezt a karizom-erősítő műveletet a lisztezett deszkán is megismételjük. Rétegezés: A tészta hozzávalóinak összedolgozása, összegyúrása és az első hosszabb idejű (40-60 perces) kelesztés után érdemes a pogácsatésztát háromszor áthajtogatni, így érhetjük el, hogy állaga leveles legyen. Hajtogatás: 1. A tésztát téglalap alakúra hajtjuk, majd a két rövidebb oldalát behajlítjuk egymásra, először az egyik végét, majd rá a másik felét is. Így három réteget kapunk egymáson. 2. Letakarjuk, pihentetjük 15-20 percet, majd megint téglalappá nyújtjuk, és megismételjük a hajtogatást még legalább kétszer. Rácsozás, szaggatás, sodrás: 1. A pogácsát 3-5 mm mélységben egy éles kés segítségével rácsozzuk. 2. A pogácsaszaggató mérete legalább 5 cm átmérőjű legyen, mert így sütés után is megérezzük a pogácsa belső finom ízeit. 3. Szaggatás után a pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk” , majd így tesszük azokat a kivajazott tepsire. Szép mosolygósra sütés: Szép színe lesz a pogácsának, ha a sütés előtt megkenjük a pogácsák tetejét tojássárgájával vagy tojásfehérjével vagy egy egész felvert tojással, illetve egy egész felvert tojásban elkevert kevés tejjel. „Az igazi pogácsa kemencében sütve a legfinomabb." Jó étvágyat hozzá!