Fűszeres - mákos keksz
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.9 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1539.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 258 mg
-
Nátrium 943 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 30.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 285 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 281 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.6 g
Zsír
-
Összesen 141.7 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 527 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6157.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 1096 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 178 mg
-
Foszfor 1031 mg
-
Nátrium 3773 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 122.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1141 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 194 mg
-
Retinol - A vitamin: 1125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 201 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 243 micro
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 28.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1226.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 218 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 205 mg
-
Nátrium 752 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 227 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A sajtot a reszelő kisebbik felével lereszeljük.
- A lisztet és a hűtőből kivett vajat összemorzsoljuk. Kézzel, vagy késes robotgéppel is végezhetjük a művelet. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a mákot és a fűszereket. (A sajt bármilyen lehet: trappista, edámi, bármilyen reszelhető sajt megfelel.) Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és már mehet is a hűtőbe, minimum fél órára. Az sem baj, hogy előző este begyúrjuk és csak másnap reggel megy a sütőbe.
- A pihentetés után kb 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. (Én mindig ugyanazt a poharat használom a szaggatásra. Gyorsan kell vele dolgozni, mert különben szétolvad az ember kezében, és nem sül ropogósra. Általában a felét szoktam kivenni a hűtőből, kiszaggatom, és tepsire rakom, addig a maradék nyugodtan maradhat a hűtőben.)
- Megsütjük. (Vigyázni kell vele, mert 15 perc után elkezd barnulni a széle, törős, morzsálódós és túl száraz lesz.) Ebből az adagból 32 darab keksz lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7353
- Feltöltés dátuma: 2011. október 18.
Ajánló
Terhesen nagyon sokat készítettem ezt a kekszet, mert viszonylag alacsony a szénhidráttartalma, és a gluténmentes étrendemhez pluszban alacsony széhnidráttartalmú diétát kellett tartanom. Ez a keksz tökéletesen megfelelt tízóraira. Gyorsan elkészíthető, egészséges, laktató és nagyon finom. Az eredeti recept szerint búzaliszttel készül ez a süti, az arányok megváltoztatása nélkül.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A képen látható kekszeket a kislányommal készítettük. Imádja sajttal, vagy köménymaggal díszíteni a tetejüket, nagyon nagy gonddal végzi ezt a műveletet mindig. Az első alkalommal, amikor együtt készítettük nagyon várta, hogy végre előkerüljön az első adag a sütőből. Alig bírta kivárni, hogy megsüljenek. Még nagyon forró volt, amikor odatettem egyet elé, közösen megfújtuk. Nézegette, nézegette, majd felkiáltott "csuda szép lett a magos süti". Két darabot is megevett belőle azon melegében. Azóta nálunk ezen a néven fut a családban.