r
Nosalty Logó

Fűszeres - mákos keksz

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fűszeres - mákos keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 530 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 2123 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    35.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1539.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    943 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    285 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    281 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 530 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.6 g

Zsír

  • Összesen
    141.7 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    527 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6157.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    1096 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    1031 mg
  • Nátrium
    3773 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1141 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    194 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    201 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 2123 kcal
  • 10% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1226.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    752 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    227 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    224 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 423 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sajtot a reszelő kisebbik felével lereszeljük.
  2. A lisztet és a hűtőből kivett vajat összemorzsoljuk. Kézzel, vagy késes robotgéppel is végezhetjük a művelet. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a mákot és a fűszereket. (A sajt bármilyen lehet: trappista, edámi, bármilyen reszelhető sajt megfelel.) Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és már mehet is a hűtőbe, minimum fél órára. Az sem baj, hogy előző este begyúrjuk és csak másnap reggel megy a sütőbe.
  3. A pihentetés után kb 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. (Én mindig ugyanazt a poharat használom a szaggatásra. Gyorsan kell vele dolgozni, mert különben szétolvad az ember kezében, és nem sül ropogósra. Általában a felét szoktam kivenni a hűtőből, kiszaggatom, és tepsire rakom, addig a maradék nyugodtan maradhat a hűtőben.)
  4. Megsütjük. (Vigyázni kell vele, mert 15 perc után elkezd barnulni a széle, törős, morzsálódós és túl száraz lesz.) Ebből az adagból 32 darab keksz lesz.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7353
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 18.

Ajánló

Terhesen nagyon sokat készítettem ezt a kekszet, mert viszonylag alacsony a szénhidráttartalma, és a gluténmentes étrendemhez pluszban alacsony széhnidráttartalmú diétát kellett tartanom. Ez a keksz tökéletesen megfelelt tízóraira. Gyorsan elkészíthető, egészséges, laktató és nagyon finom. Az eredeti recept szerint búzaliszttel készül ez a süti, az arányok megváltoztatása nélkül.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A képen látható kekszeket a kislányommal készítettük. Imádja sajttal, vagy köménymaggal díszíteni a tetejüket, nagyon nagy gonddal végzi ezt a műveletet mindig. Az első alkalommal, amikor együtt készítettük nagyon várta, hogy végre előkerüljön az első adag a sütőből. Alig bírta kivárni, hogy megsüljenek. Még nagyon forró volt, amikor odatettem egyet elé, közösen megfújtuk. Nézegette, nézegette, majd felkiáltott "csuda szép lett a magos süti". Két darabot is megevett belőle azon melegében. Azóta nálunk ezen a néven fut a családban. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...