Elzászi Flammkuchen
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
33g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
A feltéthez
-
33g bacon131 kcal
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
50g tejföl99 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
200g víz0 kcal
-
21g só0 kcal
A feltéthez
-
200g bacon786 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
300g tejföl594 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
31.5g finomliszt115 kcal
-
1.5g olívaolaj13 kcal
-
12.6g víz0 kcal
-
1.3g só0 kcal
A feltéthez
-
12.6g bacon50 kcal
-
21.5g vöröshagyma8 kcal
-
18.9g tejföl37 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 26.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1978.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 1628 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 141.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.7 g
Zsír
-
Összesen 161.5 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 309 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11868.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 472 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 1190 mg
-
Nátrium 9765 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 424.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 847.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 394 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 207 micro
-
Kolin: 224 mg
-
Retinol - A vitamin: 385 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 114 micro
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 748.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 616 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
3 ek olívaolaj
-
200 ml víz
-
3 tk só
A feltéthez
-
20 dkg bacon
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
3 dl tejföl
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, az olívaolajat, melléöntjük a langyos vizet.
- Pár perc alatt jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha kenyértészta-állagú. Ha szükséges, dolgozunk még hozzá egy kis lisztet vagy vizet.
- 10 percig letakarva pihentetjük.
- Ezalatt felvágjuk a hagymát és a szalonnát, egy serpenyőben pár perc alatt félkészre sütjük őket.
- A tésztát hatfelé vágjuk, mindegyik adagot vékonyra nyújtjuk. (Kézzel is tökéletesen lehet dolgozni, de akár sodrófával is nekiállhatunk.)
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lepényeket, megkenjük tejföllel, rászórjuk a hagymás-szalonnát, és előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, ha a tészta ropogós, a tejföl nagy részét magába itta, a hagyma és a szalonna pedig szép piros.)
- Sütés hőfoka: 240 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 402
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 45885
- Feltöltés dátuma: 2010. június 22.
Ajánló
Csak melegen finom, ha kihűlt, a tészta megkeményedik - úgyhogy frissen tüntessük el :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Azon morfondíroztam magamban, hogy már lassan 10 hónapja élek Németországban, csináltam magyar, olasz, francia, lengyel és ki tudja még milyen ételt, de németnek még nem álltam neki - egyedül Eszter isteni császármorzsája készült el pár hete. Úgyhogy a napokban úgy döntöttem, essünk neki! Hosszas tanakodás után -mármint, hogy mi legyen a cél - úgy döntöttem, hogy az első olyan étel, ami anno, tizenéves koromban megdobogtatta a szívemet, és lenyűgözte ízlelőbimbóimat - igaz, hogy nem bajor, hanem elzászi specialitás volt, az a Flammkuchen. Persze, vitázhatunk arról, hogy ez akkor most francia vagy német, mert ott tarte flambee-na hívják, amit itt Flammkuchennek. De már rég letettem arról, hogy igazságot tegyek, mi honnan származik, én Németországban ettem először, és a roppanós kenyértészta, ami magába szívta a tejfölt, tetején az édeskés hagymával és szalonnapörcökkel, nekem már német marad, amíg élek. Szám szerint 17 német szakácskönyvet bújtam végig, és 12 internetes honlapot rágtam át. Mindegyik az eredeti Flammkuchen receptet ajánlotta. Csak az egyik fele élesztőt is tett a tésztába, a másik fele meg nem. Nem tudtam rájönni, kinek van igaza, majd végül az egyik német szakácskönyv meggyőzött, hogy így, az élesztő nélkül az igazi. Hogy mivel? Azt tudtam, hogy a Flammkuchent eredetileg kemencehő-tesztelésre találták ki. Ha pár perc alatt átsült, a kemence elég forró volt ahhoz, hogy az elzászi parasztok beledugják a kenyérkét. A receptkönyv azt állította, kenyértésztából nincs maradék -a maradékot a paraszt nem ismerte. Kis lisztet meg sót összegyúrt vízzel és egy kanálnyi zsírral, azt dugta a kemencébe, a feltéteket meg csak utána pakolta rá. Úgy döntöttem, ott a pont. Nem bántam meg. Voltak ugyan aggályaim, hogy mi fog - szó szerint - kisülni a tulajdonképpen só-liszt gyurma tésztából, de egyszerűen isten lett! Sokkal gyorsabb az olasz rokon pizzánál, vagy a magyar-szlovák sógor töki-pomposnál, ha hirtelen vendég esik be, jobbat ki se lehetne találni, a hozzávalók igazán alapkellékek, és az elkészitési idő lenyom egy bonyolutabb rántottát. És ha igazán őszinte akarok lenni, az oviban néha rágcsáltam a só-liszt gyurma figurákat..:D