Drezdai kalács 2. (Német karácsonyi kalács)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
1629
kcal
- 3% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g mazsola1495 kcal
-
300g mazsola897 kcal
-
40g rum92 kcal
-
80g friss élesztő84 kcal
-
250g tej140 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
700g vaj5019 kcal
-
1000g kandírozott citromhéj3220 kcal
-
1000g kandírozott narancshéj3220 kcal
-
0 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
19558
kcal
- 3% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
9.4g mazsola28 kcal
-
5.6g mazsola17 kcal
-
0.7g rum2 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
4.7g tej3 kcal
-
18.7g finomliszt68 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
13.1g vaj94 kcal
-
18.7g kandírozott citromhéj60 kcal
-
18.7g kandírozott narancshéj60 kcal
-
0 kcal
-
0.9g porcukor4 kcal
Összesen
367
kcal
- 3% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 49 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 842.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 428 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 294.1 g
-
Cukor 216 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 65.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 401 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 391 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
1629
kcal
- 3% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 156.9 g
Zsír
-
Összesen 587.5 g
-
Telített zsírsav 359 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 166 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 1505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10111.9 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 372 mg
-
Kálcium 1498 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 636 mg
-
Foszfor 2405 mg
-
Nátrium 5133 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3529.7 g
-
Cukor 2598 mg
-
Élelmi rost 103 mg
VÍZ
-
Összesen 781.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4809 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 952 micro
-
Kolin: 395 mg
-
Retinol - A vitamin: 4697 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1286 micro
-
β-crypt 103 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 401 micro
Összesen
19558
kcal
- 3% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.1 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
367
kcal
Hozzávalók
-
40 ml rum
-
80 g friss élesztő
-
250 ml tej
-
100 dkg finomliszt
-
400 g cukor
-
1 tk só
-
2 késhegynyi kardamom
-
700 g vaj
-
3 csepp keserűmandula aroma
Elkészítés
- A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben legalább 8 órat állni hagyjuk.
- Az élesztőt elmorzsoljuk 125 ml tejjel, majd 5 ek liszttel és 2 ek cukorral jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
- A lisztnek a 2/3 -át egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést.
- A citromhéjat, narancshéjat, sót, kardamomot, 500 g vajat és a 130 g cukrot elosztjuk a mélyedes körül.
- A megmaradt tejet meglangyosítjuk és hozzáadjuk a kovászhoz.
- Az élesztős tejet beleöntjük a mélyedesbe. Az egészet jól összedolgozzuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
- A maradék lisztet, kandírozott citromhéjat, kandírozott narancshéjat, mazsolákat és a mandulaaromat a tésztához adjuk és mégegyszer jól átgyúrjuk.
- A tésztát két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt ráhajtjuk a tészta feléig, majd erre a másik felét.
- Ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 50-60 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk sütőpapírral.
- A maradék vajat felolvasztjuk. A még forró kalácsokat megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a maradk cukorral.
- Mikor teljesen kihűlt, megszórjuk procukorral.
- A kihűlt kalácsokat először háztartásifóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz, hűvös helyen (kamrában) pihentetjük kb. 4 hétig, hogy az ízek összeérjenek.
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 25490
- Feltöltés dátuma: 2009. november 18.
Ajánló
Fogyasztás előtt megszórjuk porcukorral és vékony szeletekre vágjuk.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Glaser
1980 recept
Egy folyóiratból való recept alapján készítettem.