Aszalt szilvával töltött házi marcipán bonbon
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Receptműves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bonbonhoz
-
25g mandula148 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
3g víz0 kcal
-
25g aszalt szilva60 kcal
A bevonáshoz
-
25g étcsokoládé137 kcal
Összesen
442
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bonbonhoz
-
100g mandula590 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g víz0 kcal
-
100g aszalt szilva240 kcal
A bevonáshoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
Összesen
1763
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bonbonhoz
-
24.4g mandula144 kcal
-
24.4g porcukor94 kcal
-
2.4g víz0 kcal
-
24.4g aszalt szilva59 kcal
A bevonáshoz
-
24.4g étcsokoládé133 kcal
Összesen
430
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 406.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.9 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 11.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
442
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.5 g
Zsír
-
Összesen 84.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1624.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 336 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 455 mg
-
Foszfor 756 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.7 g
-
Cukor 190 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 46.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 64 micro
-
β-karotin 424 micro
-
β-crypt 94 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
1763
kcal
- 7% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.4 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 11.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
430
kcal
Hozzávalók
A bonbonhoz
A bevonáshoz
Elkészítés
A bonbonhoz
- Előkészítés:
- Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen.
- A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon.
- A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk. Akkor a legjobb, ha a daráló belső oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát.
- A porcukrot kristály nádcukorból daráltam - kávédarálóval.
- Elkészítés:
- A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral.
- Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.
- Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.
- A frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább fél órára, ha lehűl, könnyebben formázható).
- A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágjuk (egy szemet 3-4 szeletre - de ez ízlés szerint változhat).
- A lehűlt marcipánból kb. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrunk - így könnyen ellenőrizhető, hogy egyforma méretűek legyenek a bonbonok.
- A marcipán golyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket - így ismét gömb formát kapunk.
- Csokoládé előkészítése a bevonáshoz:
- A folyamat titka a türelem és a temperálás. A csokoládét maximum 45 fokra szabad csak melegíteni és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32 fokra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra. Nincs szükség csillagászati összegekbe kerülő konyhai hőmérőkre, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt.
- Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, de ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni.
- Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit. Üveg edényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém.
- Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38 fok fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni. Ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki és nem lesz szép a végeredmény.
- Mikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45 fokot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt. A hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel.
- Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás. Nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni. Ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik.
- Receptkönyvben: 567
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 49140
- Feltöltés dátuma: 2011. január 09.
Ajánló
Csokiimádók duplán is elvégezhetik a bevonást, így igazán vastag csokikabát érhető el. Használhatunk más aszalt gyümölcsöt is, amit akár alkoholba is áztathatunk előtte (max. 1-2 órára, hogy ne ázzon szét). tele hassal kezdjük el a bonbon gyártását, ellenkező esetben nagy a kísértés a túl gyakori kóstolásra.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi gasztroajándék
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptműves
119 recept
Elhatároztam, hogy megpróbálok házilag marcipánt készíteni. Mivel aszalt szilva volt éppen itthon, ez töltelékként adta is magát, már csak a csokimázat kellett kitalálni. Az elkészítést nagyon részletesen írom le, mivel a csokibevonás volt számomra a legnagyobb kihívás...