Aszalt szilva

Aszalt szilva

Leírás

Aszalt szilva – receptek, leírás, tippek

Az aszalt szilva tulajdonképpen az egykor friss szilva, melyből kivonják a nedvességet. Leggyakrabban aszalóban vagy tüzelő alagútban szárítják, de a hagyományos módszer szerint lehet napon is. Az aszalt szilva számos sütemény receptjében szerepel, emellett a húsok nagyra becsült társa is (főleg szárnyas-, nyúl-, sertés- és halételekben).

Az aszalt szilva kedvelt alapanyag hazánkban, melynek sötétlila, csaknem fekete színe, puha állaga és édeskés íze van. Sokáig eltartható aszalvány, de tároljuk légmentesen zárható edényben. Magában is finom, jellemzően sokan székrekedés ellen vetik be. Sütni-főzni főleg karácsonykor szoktunk vele.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az aszalt szilva?

Az aszalt szilva egy népszerű aszalt gyümölcs, amely friss szilva szárításával készül. Többnyire Prunus domestica fajtájú szilvából állítják elő, amelynek magas cukortartalma megakadályozza, hogy a szárítás során teljesen megkeményedjen, így puha és rugalmas állagú marad.

Ha túl kemény, sokan felhasználás előtt megmossák, majd beáztatják hideg vagy langyos teába, de fel is főzhető vízben vagy vörösborban, ha például befőtt vagy gyümölcspüré készül belőle.

Hogyan vásároljuk?

Aszalt szilvát piacokon, bioboltokban, csomagolásmentes üzltekben, valamint szuper- és hipermarketekben is tudunk venni. Érdeklődjünk a származási helyéről, és részesítsük előnyben a hazai terméket. Száraz, hűvös helyen tárolva hosszú ideig eltartható. Légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben akár hónapokig friss marad.

Mire jó az aszalt szilva?

Az aszalt szilva kiemelkedő K-vitamin-, B-vitamin- és antioxidánsforrás. Kivételesen magas az élelmirost-tartalma, ami jót tesz az emésztésnek, ezért sokan székrekedés ellen fogyasztják. Természetesen magas gyümölcscukor-tartalmú, ami energiadús nassolnivalóvá teszi. Az aszalt szilvának nagyon magas az energiatartalma (290 kcal) emellett szorbitolban, vasban, káliumban, magnéziumban, kalciumban, valamint B- és E-vitaminban is gazdag.

Önmagában is finom csemege, de sütemények, például gyümölcskenyerek vagy piték összetevőjeként is jól felhasználható. Müzlikben és joghurtban is megállja a helyét, így még egészségessebbé tehetünk egy reggelit aszalt szilva felhasználásával. Húsételekben (például töltött húsok) mellé édeskés ízfokozóként is tökéletes.

Mi készülhet az aszalt szilvából?

Készülhet angol karácsonyi puding, aszaltgyümölcsös pite, szilvával töltött csirkerolád diómorzsás bundában, fregatt csirkemáj aszalt szilvával, dióval, szilvával és camembert-rel töltött rántott pulykarolád vegyes körettel és zamatos lilahagymalekvár aszalt szilvával.

Még több aszalt szilvás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az aszalt szilvát leginkább az őszi és téli szezonban fogyasztjuk, de egész évben meg tudjuk venni, hiszen a legtobb boltban kapható.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen tárolva hosszú ideig eltartható. Légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben akár hónapokig friss marad.

100g Aszalt szilva

fehérjetartalom

2.18 g

zsírtartalom

0.203 g

szénhidráttartalom

63.88 g

víztartalom

30.92 g

gramm aszalt szilva?

Top ásványi anyagok

Foszfor

69 mg

Kalcium

43 mg

Magnézium

41 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.205 g

Kolin

10.1 mg

Niacin - B3 vitamin

1.882 mg

C vitamin

0.6 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.18 g

Zsír

telített zsírsav

0.088 g

egyszeresen telített zsírsav

0.053 g

többszörösen telített zsírsav

0.062 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

0.93 mg

Magnézium

41 mg

Foszfor

69 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.44 mg

Réz

0.281 mg

Mangán

0.299 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

7.1 g

cukor

38.13 g

víz

30.92 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.051 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.186 mg

Niacin - B3 vitamin

1.882 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.422 mg

Folát

4 µg

Kolin

10.1 mg

Alfa-karotin

57 µg

Béta-karotin

394 µg

Béta-kriptoxantin

93 µg

Lutein+zeaxantin

148 µg

E vitamin

0.43 mg

K vitamin

59.5 µg

A vitamin

39 µg

C vitamin

0.6 mg

B6 vitamin

0.205 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...