r
Nosalty Logó

Abált hasaalja szalonna örmény fűszerrel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mikibácsi
Abált hasaalja szalonna örmény fűszerrel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Főzés

Fűszerezés

Összesen 448 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Főzés

Fűszerezés

Összesen 2704 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Főzés

Fűszerezés

Összesen 173 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    46.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1421.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    1318 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    199.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    262 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    261 micro
Összesen 448 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    279.5 g
  • Telített zsírsav
    101 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    132 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8531.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    428 mg
  • Nátrium
    7909 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1197.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1575 micro
  • β-crypt
    341 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1565 micro
Összesen 2704 kcal
  • 2% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    503 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 173 kcal

Elkészítés

Főzés

  1. Egy hagyományos zománcos lábasba tesszük a szalonnát, felöntjük vízzel, hogy ellepje. Beleszórjuk a sót és a fűszereket, a zöldségeket is. Bármi még hozzátehető!
  2. A lábast fedővel fedve berakjuk a sütőbe, és 120 C fokon kb. 4 óra alatt puhára főzzük. Akkor a tökéletes, ha a villa könnyedén szúrja át a bőrt. A mangalicát tovább szükséges főzni, mint a sima sertést, a szurkálás mutatja, mikor jó.

Fűszerezés

  1. Hagyjuk a főzőlében kihűlni. A tetején lévő zsírréteget leszedjük, a főzőlevet leöntjük, szűrjük, ez megy alaplének a fagyasztóba.
  2. A szalonna tetejét négyzetesen bevágjuk, de a bőrt nem vágjuk át. A még nedves szalonnán a vágásokba bedörzsöljük a fokhagymapépet. Kimérjük a fűszereket, és kis edénykében összekeverjük őket. A szalonnát vastagon beszórjuk a fűszerkeverékkel. Ujjaim segítségével ezt is bedolgozzuk az irdalt részekbe. Hidegre tesszük, hogy jól lehűljön.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 4
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1606
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 01.

Ajánló

Mindenféle hideg étkezéshez tökéletes, a krémesre főtt szalonna jól tolerálja az érdekes ízkombinációt. Ha bort iszunk hozzá, javaslok egy könnyű szekszárdi sillert, a 2016-os évjárat is kitűnő.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Abált hasaalja szalonna örmény fűszerrel
Mikibácsi 42 recept

Disznóvágáskor félretettem magamnak a mangalica hasaalja szalonnáját. Azt a részt, amiben vékony húsréteg volt, főztem meg abált szalonnának. Kitűnő étel magyarosan, paprikásan elkészítve. Híve vagyok az örmény konyhának, amit eddig kipróbáltam tőlük, mind bejött, ezért gondoltam, hogy letesztelem a szevan nevű örmény fűszert, ezzel milyen lesz a szalonna. Jelentem, jó. Nem olyan szép piros, mint a hagyományos, és hiányzott a sok fokhagyma őszinte, erős íze, de a cseles fűszerkeverék új illatokkal bolondította meg. A fahéj nem tévedés benne! Nagyon jól áll a húsos dolgoknak is ebben a környezetben. 

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...