A grillezett sajt tipikus nyári, könnyű étel, mely jól passzol salátákhoz, de nem mindegy, hogyan készítjük el, és persze miből. Főleg a félkemény sajtok alkalmasak erre, de vannak kifejezetten grillezésre szánt sajtok, pl. a ciprusi Halloumi, vagy a minden áruházban található magyar grillsajtok. Összességében ezekre kell figyelnünk, ha sajtot szeretnénk sütni:
- Ne válasszunk nagy zsírtartalmú sajtot, mert annyi zsírt fog engedni sütés közben, hogy a végeredmény élvezhetetlen lesz. Felejtsük el a mozzarellát és az egyéb vizes sajtokat is.
- Olyan darabot válasszunk, melyet könnyen vághatunk 2-3 centis szeletekre.
- A sajtot mindig zsiradék nélkül, száraz teflonserpenyőben süssük.
- Minél zsírosabb a sajt, annál forróbb legyen a serpenyő. Pl. míg az Anikó sajtnak tényleg nagyon forró serpenyő kell, addig a szárazabbnak, mint pl. az ordának közepes láng kell, hogy kellően átmelegedhessen.
- Alapszabály, hogy miután elkezdtük sütni a sajtszeleteket, legalább 20-30 másodpercig ne nyúljunk hozzá, hogy a sült kéreg kialakulhasson rajta. Ezután bátran alányúlhatunk egy vékony spatulával, hogy leellenőrizzük, mennyire sült meg.
- A "gumisabb" állagú sajtok kiválóan grillezhetők, ha kecskesajtot sütnénk, lehetőleg ilyet válasszunk.
- Ha a szó legszorosabb értelmében, grillsütőn szeretnénk sajtot grillezni, tegyünk alutálcát vagy fóliát a rácsra, mert ha lágyabb a sajt, könnyen lefolyik a résekben.
- A grillsajtok gyakran kifejezetten sósak, vegyük figyelembe a sajt ízét a köret összeállításakor.