Méz

A méz alapanyagát, a virágport a méhek gyűjtik a virágok nektárjából. Az emberiség ősidők óta ismeri és fogyasztja ezt a természetes édesítőszert értékes tulajdonságai miatt. Az iparszerű cukorgyártás megkezdéséig hosszú időn keresztül a méz volt az egyedüli édesítőszer. A virágtól függően a méz lehet folyékonyabb és sűrűbb, világosabb és sötétebb. Általános szabályként elmondható, hogy sötétebb színű mézhez intenzívebb íz párosul (a minőségi, nem hamisított mézek esetében).
A méz elsősorban glükóz és fruktóz, a benne lévő víz mennyisége 17-20 százalék körüli. Sokféle méz létezik, például akácméz, hársméz, repceméz, selyemfűméz, gesztenyeméz vagy vegyes virágméz.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A méz egy természetes, édes anyag, amelyet méhek állítanak elő virágnektárból vagy növényi nedvekből. A nektárt a méhek enzimjeikkel lebontják, majd a kaptárban tárolják, ahol szellőztetve csökkentik annak víztartalmát, így jön létre a sűrű állagú méz. A méz különböző típusai az alapanyagként szolgáló növényektől függnek, például akácméz, hársméz, repceméz stb.
Méz vásárlásakor figyeljünk arra, hogy 100%-ban természetes, eredeti, adalékanyagoktól mentes terméket válasszunk, lehetőleg helyi termelőktől, hogy biztosak lehessünk a minőségében. Nézzük meg a címkét: kerüljük a cukorsziruppal hamisított vagy erősen feldolgozott mézeket, és ellenőrizzük az összetételt, illetve a származási helyet. A méz állaga és színe is árulkodó lehet. Ha specifikus célra vásároljuk, például gyógyászati célokra, válasszunk nyers, szűretlen mézet, amely több tápanyagot tartalmaz. A mézet hűvös, száraz helyen kell tárolni. Kristályosodás előfordulhat, de ez természetes folyamat, és nem rontja a minőségét.
A méznek antibakteriális hatása van, emellett külsőleg alkalmazva segíti a fertőtlenítést és a sebgyógyulást. Antioxidánsai támogatják a szervezetet. Természetes gyógymód gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén. Bár a méz nem kiemelkedő vitaminforrás, természetes antioxidánsai és ásványi anyagai (például kálium, kalcium, magnézium) miatt értékes kiegészítő lehet az étrendben.
A méz alkalmas italok, sütemények, salátaöntetek édesítésére, illetve a szépségápolásban bőrpuhító és hidratáló maszkok alapanyagaként is használják.
készülhet belőle grízes-mézes, fetás káposztasalátával töltött sült édesburgonya, savanyú káposztás csirkecomb, húsimádó rablóhús, egyszerű sütőtökkrémleves, hasselback burgonya, avagy a svéd burgonya, csirkés tésztasaláta, fügés-diós baklava és pisztáciás-krémsajtos french toast.
Még több mézes receptért görgess lejjebb!
Mézet az év bármely időszakában tudunk vásárolni piacon termelőktől, szuper- és hipermarketekben, illetve bioboltokban.
A mézet hűvös, száraz helyen kell tárolni. Kristályosodás előfordulhat, de ez természetes folyamat, és nem rontja a minőségét.
fehérjetartalom
0.3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
82.4 g
víztartalom
17.1 g
Kalcium
6 mg
Foszfor
4 mg
Nátrium
4 mg
Magnézium
2 mg
B6 vitamin
0.024 g
Kolin
2.2 mg
C vitamin
0.5 mg
Niacin - B3 vitamin
0.121 mg
fehérje
0.3 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.42 mg
Magnézium
2 mg
Foszfor
4 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.22 mg
Réz
0.036 mg
Mangán
0.08 mg
Szelén
0.8 µg
szénhidrát
rost
0.2 g
cukor
82.12 g
víz
17.1 g
vitaminok
Riboflavin - B2 vitamin
0.038 mg
Niacin - B3 vitamin
0.121 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.068 mg
Folát
2 µg
Kolin
2.2 mg
C vitamin
0.5 mg
B6 vitamin
0.024 g
Szuper, változatos és kedvező árú választék várja a vásárlókat a PENNY-ben, húsvétkor is.
NosaltyAz NKFH közleménye szerint nem engedélyezett növényvédőszer-tartalom miatt azonnal visszahívták és kivonták a forgalomból a Spar saját márkás máktermékét.
NosaltyUgyan a húsvéti ünnepkör szinte kötelezőnek tűnő eleme a copfosra fonott kalács, nem biztos, hogy minden évben neki szeretnénk állni ennek az időigényes és precíz feladatnak. Szerencsére nem is kell: nézzük, mi sülhet még a kalácstésztából!
Lakos BenedekMég a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Zöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Világszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!