Kakaó

A kakaó az egyik legősibb és legnépszerűbb alapanyag a világ konyháiban, amely nemcsak az édességek fontos hozzávalója, hanem egészséges és tápláló eleme is lehet a mindennapi étrendnek. A kakaófák őshonosak Közép- és Dél-Amerikában, ma pedig olyan országok állnak a termelés élén, mint Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia. A kakaó ízvilága és aromája páratlan, a csokoládégyártás mellett különböző italok és sütés nélküli desszertek készítéséhez is használják.
A kakaó gazdag antioxidánsokban, és ismert hangulatjavító hatásáról is. Ízvilága a nyers, fanyar jegyektől a gazdag, édes ízig terjed, feldolgozási módjától és a társított alapanyagoktól függően.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kakaó a Theobroma cacao nevű fa magjából készül, amelyet először fermentálnak, majd szárítást követően őrölnek. A folyamat során készül a kakaópor és a kakaóvaj, amelyek az édességgyártás és a kozmetikai ipar fontos alapanyagai. Hazánkban a kakaópor és a különböző csokoládék elérhetők a boltok polcain, azonban a nyers kakaópor és a kakaómassza az egészségtudatos fogyasztók körében is egyre népszerűbb. A kakaópor a kakaóbab finomra őrölt belsejéböl készül. Ezt kakaómasszának hívják. Ebben a kakaóvaj természetes módon van jelen együtt a kakaóval. A kakaóport úgy kapják meg, hogy a kakaómassza vajtartalmát kivonják belőle, majd finomra szitálják. A csokoládé pedig úgy készül, hogy ehhez a kakaómasszához cukrot adnak.
A kakaópor és a csokoládé beszerzésekor figyeljünk az összetevőkre. A magas kakaótartalmú, kevés cukrot tartalmazó termékek értékesebbek, mint a tömeggyártott, alacsony kakaótartalmú édességek. A bio minősítésű kakaópor garancia a vegyszermaradékok elkerülésére.
A kakaó összetételének köszönhetően nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Magas flavonoidtartalma segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, miközben enyhe stimuláló hatása segít a koncentrációban. Emellett gazdag magnéziumban, vassal támogatja a vérképzést, és hangulatjavító hatása is ismert.
A kakaó az édességek kínálatának alappillére. Készíthetsz belőle forró csokoládét, kakaós kekszet, csokigolyót vagy brownie-t. A tiramisuk sztárja. Az édes konyhán kívül azonban sós ételekben is megállja a helyét, például a chilis bab készítésekor. A nyers kakaópor jeges kávéhoz, zabgolyóhoz és vegán italokhoz is kiváló.
Még több kakaós receptért görgess lejjebb!
A kakaó egész évben elérhető a boltokban, így mindig raktáron tarthatjuk a konyhában, ha egy kis plusz ízre és energiaforrásra van szükség.
A kakaóport hűvös, száraz helyen érdemes tárolni, légmentesen zárható edényben, hogy megőrizze aromáját.
fehérjetartalom
3 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
8 g
víztartalom
0 g
fehérje
3 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
Kipróbáltuk a Meki legújabb desszertitalát, és szinte biztos, hogy kóstolói két táborra szakadnak majd, hiszen a szénsavas üdítőn lebegő vaníliafagylalt látványra is igen bizarr.
Balogh LillaEgy új tanulmány érdekes eredményekre jutott az ómega-3 zsírsav, egy bizonyos vitaminféle és a rendszeres mozgás együttes hatását illetően.
Németh OrsiValóban lehet mérgező a cukkini? Egy a fontos: ne együk meg a zöldséget, ha nem olyan az íze vagy az állaga, mint szokott!
Németh OrsiZöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Még a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Elpislogtuk a márciust, és máris itt vagyunk a tavasz második hónapjában, ami a szebb időn kívül azt is jelenti, hogy nyakunkon a húsvét. Készüljünk az ünnepre pár tojásos ebéd elkészítésével.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!