Zuzmó a tányéromon

A Babel nevét nem kell senkinek bemutatnunk, aki egy kicsit is otthon van a hazai gasztronómiában. Aki eddig is szerette, az a nyári étlapban sem fog csalódni!

A Piarista közben lévő Babel étterem évek óta arról ismert, hogy a magyar konyhai technológiákat és regionális alapanyagokat vegyíti a nemzetközi trendekkel. Egy fine dining étteremhez illő módon ezt persze nem újragondolt paprikás csirkével teszi, hanem valóban visszanyúl az olyan alapokhoz, melyeket azelőtt használtak, hogy a magyar konyhába véglegesen betette volna a lábát a vöröshagyma és a fűszerpaprika. A tavalyi év egyik legnagyobb durranása náluk a széna volt - egyenesen Erdélyből -

idén pedig zuzmó kerül a tányérunkra.

A május óta elérhető nyári étlapot kóstolgatva több érdekességgel, és mindennaposnak egyáltalán nem nevezhető alapanyaggal találkoztunk, a legnagyobb meglepetés azonban minden kétséget kizáróan az előételként felszolgált zuzmó volt. Az édeskés, roppanós zuzmó tökéletes párt alkot a vékonyra vágott füstölt pisztránggal, a gumis állagú marhaínnal és a kovászolt retekkel. Zuzmót ugyan még életemben nem kóstoltam, de ha így is el lehet készíteni, akkor én szívesen venném heti rendszerességgel.

A második fogás is a susnyásba vitt minket - a régen rendszeresen asztalra kerülő csalánból kaptunk ízelítőt. A szájban olvadó borjúbríz egy nagy halom nyári eső illatú, döbbenetesen friss és zöld, spenót és gyógynövény ízű csalán alá volt rejtve, és némi fermentált almával körítve. Az íze-illata olyan volt, mintha egy almafa alatt állva szívnánk be egy eső áztatta nyári kaszáló minden zamatát.

A harmadik fogással is vidéken maradtunk - bárány nyakat kaptunk levendulás házi sajttal, zabbal, harmatos zöldségekkel, és egy nagyon durván roppanós, édeskés tejropógóssal.

A desszert egy habkönnyű joghurt aero volt - egy különleges eljárással készült krém, ami már-már annyira könnyed, hogy félő, egyszer csak elrepül a tányérról - egy kis szájban robbanós, mennyi kekszmorzsával, rebarbarachutney-val, és paradicsomporral a tetején.

Veres István, a Babel séfje elmesélte, hogy gyermekkori emlékek inspirálták a nyári menüt - a nagymamájánál töltött nyarakból, és a tőle tanult receptekből merített ihletet. Az őszinte, tiszta ízű, bátor fogások valóban egy ízig-vérig vidéki, letisztult, szeretettel teli, nagymamás nyarat juttathat bárki eszébe, aki idén nyáron végigeszi a Babel étlapját!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...