"Úgyis látszik, hogy ételfotózol, akkor már csináld rendesen!" - Egy profi tanácsai az Insta-barát ételfotókért

Egyszerűek a szabályok és nem kellenek kellékhalmok, extra tudás, szuper fényképezőgép, ha az Instagramra akarsz ételfotót posztolni! - Milutinovits Panka, food stylist írása.

Én fel vagyok szerelkezve majdnem mindennel, mégis a legtöbb sikeres képemhez alig használok ebből valamit. Nálam az ötletes, érdekes elrendezés, meghökkentő vagy szórakoztató elem viszi a pálmát, de érdemes neked is megtalálni azt, amitől a saját képeid egyediek lesznek. Viszont ha egy kész ételt, szép alapanyagot, zöldséget szeretnél megörökíteni, néhány egyszerű lépést betartva mindig minőségi képet kapsz végeredményként.

Rhubarb-Strawberry Clafoutis #rhubarb #strawberry #clafoutis #seasonal #sweet #eper #rebarbara #foodstyling #foodstylist #foodphotography #hellogarlic

134 Likes, 8 Comments - Panka Milutinovits (@hello_garlic) on Instagram: "Rhubarb-Strawberry Clafoutis #rhubarb #strawberry #clafoutis #seasonal #sweet #eper #rebarbara..."

Amit én javaslok:

Fény

Ha étteremben, kávézóban fotózol, helyezkedj az ablak mellé, ugyanígy otthon is az ablak mellett rendezkedj be a kép elkészítéséhez, ugyanis a természetes, szűrt fény a legegyszerűbb és a legszebb fényforrás, amit használhatsz!

Ja, és merj felállni, segítséget kérni a kép elkészítéséhez, én mindig bocsánatot kérek a velem lévőktől, hogy "csak egy kis türelem, mindjárt visszatérek". Vagy éppen ezt mondom: "elnézést, de ez a munkám, olyan szép, hogy ezt meg kell örökítenem", és láss csodát mindenki, elnézi. Úgyis látszik, hogy ételfotózol, akkor már csináld rendesen!

Használd a mobilod

Majdnem biztos, hogy a telefonod kamerájával szuper minőségű képet tudsz készíteni, óriásplakát lehet, hogy nem lesz belőle, de az Instára tökéletes! Én a biztonság kedvéért mindig megörökítem nagygéppel is a képeimet, de ma már ott tartok, hogy általában a mobilos változatot használom az Instagramra.

Háttér

A jó háttér, azaz az a felület, amire az ételt leteszem, meghatározó eleme a képnek: minden, aminek szép, érdekes textúrája van, jól fog mutatni: deszka, rusztikusabb betonfelület, rozsdás fém, durvább szövet, különleges csempe, kedves mintás textil, mind jó lehet. Nézz körül a környezetedben, és nyugodtan fogd meg a tányért, és vonulj el vele!

Szemszög

Aki már dolgozott velem, vagy követi az Instagram-fiókomat, tudja, hogy megszállott rajongója vagyok a fentről fotózásnak – ennek egyszerű magyarázata van: a sokszor geometrikus, és egyébként is kompozíció központú elrendezéseimet így tudom a legjobban megmutatni. Ettől függetlenül a munkámban is egyszerűbbnek tartom ezt a látószöget, nem kell a háttérrel bajlódni.

Használd az Instagram képszerkesztőjét

Vannak szuper képszerkesztő applikációk, illetve számítógépen is megszerkesztheted a fotódat, de én gyakran egyszerűen csak az Instagram „edit” opcióját használom: egy kis élesség, kontraszt, szaturáció, és máris élettel telibb a kép – ez egyben az egyik kedvenc szórakozásom is, érdemes vele játszani!

Friss alapanyagok, virág, növények

Egy kis friss zöldfűszer, vagy színes szárított (pl. chilipehely, színes bors) mindig feldobja az ételt (már ha például nem egy smoothie-ról beszélünk), lehet az ételre, és a tányér mellé is szórni. Ugyanígy szuper mellé egy kis friss virág, vagy egy ágacska az út széléről, életet lehet a képbe!

Eredetiség

Persze, könnyű ezt mondani! Hát nem annyira... Az én technikám az, hogy ha csak nem kerül elém valami véletlenül fantasztikus kompozíció, akkor igyekszem kiüríteni az agyam, nem a megszokottat látni, hanem megfigyelni a kezem között lévő ételt, vagy a kezem ügyében lévő tárgyakat, és használni azokat, alakítani a kompozíciót. Láttunk nagyon sok szép latte képet, Macbookkal, Kinfolk magazinnal, virággal, menő karórával, és esküszöm, egyszer, pár éve én is megpróbáltam egy szakadt farmeros, mezítlábas, lepedőn ülős, kávét tartó kezes képet (biztos tudjátok, hogy miről beszélek), de borzasztó lett a végeredmény, a végén magamat nevettem ki, nekem nem ment!

A lényeg, találd meg a saját stílusod, és próbálkozz! Nekem van 2 perces, és több órás fotóm is, úgyhogy csak türelem...

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Itt a bizonyíték, hogy menő kajafotók az Instagram előtt is léteztek

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...