A szendvics, ha salátának öltözik

Amerika egyik legegyszerűbb, legismertebb szendvicse nem a legkreatívabb gasztronómiai kihívás, mégis nagyon szerethető. Főleg, ha saláta formájában készítjük!

Hallottam már vitákat arról, hogy mennyire van létjogosultsága egy olyan receptnek, ami kenyérből, salátából, paradicsomból és némi majonézből készül, és soha nem értettem azoknak az álláspontját, akik szerint ezt még a hülyék is kitalálják maguktól. Tény, hogy az amerikaiak egyik nagy retró receptje, a BLT nem kifejezetten kifinomult, még csak nem is bonyolult, viszont, ha nem lenne mégis nagyon szerethető, valószínűleg nem hódítana már több mint száz éve.

A BLT saláta receptjét itt találod

A neve a bacon-lettuce-tomato, vagyis szalonna- saláta-paradicsom rövidítésből jön, és kb. azóta készítik, hogy a három fő alapanyag könnyen hozzáférhető lett Amerikában. Mindazonáltal az első hivatalos nyoma egy 1900-ban kiadott szakácskönyvben van. Lehet, hogy nem is futott volna be ilyen szédítő karriert, ha nem jön a II. világháború és az élelmiszerhiány. Nos igen, van, ahol kukoricakása jutott, máshol meg bacon.

A BLT saláta receptjét itt találod

Lényeg, hogy a tartalmas húsos szendvicsek helyett a kevésbé tömör baconös verzió vette át a hatalmat - háziasszonyok tucatjai készítették vacsorára, és az olcsóbb éttermek étlapján is állandó vendég lett. A rohanós, és a kifejezetten rossz konyhájáról ismert ötvenes években is töretlen maradt a karrierje, mire pedig jobb lett a konyha az USA-ban, már úgy megszerették, hogy azóta is nosztalgiafogásnak számít.

A BLT saláta receptjét itt találod

Mivel az alapreceptben fehér kenyér, szalonna és majonéz van, nem számít a legegészségesebb fogásnak, még akkor sem, ha jár hozzá a paradicsom és a saláta is. De ezt is kiküszöbölhető, ha nem emeletes szendvicsnek, hanem egy laktató, ebédnek is beillő salátának készítjük el. A majonézt abszolút száműztem belőle, joghurttal és almaecettel helyettesítettem, a hangsúly pedig a zöldekre és a paradicsomra került, a kenyér és a bacon inkább csak az "íze végett" került bele. Így aztán még az is nyugodt szívvel fogyaszthatja, aki amúgy lelkifurkát érezne egy termetes klasszik BLT elfogyasztása után.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...