Ropogós házi granola - Ha ezt falatozod, nem kell aggódnod a cukortúladagolás miatt

Szuper bolti müzliket és granolákat lehet kapni, csak egy a bibi: majdnem mind tele van cukorral. Ha egészségesebbre vágysz, akkor jobb, ha otthon csinálod. Mutatjuk, hogyan!

A kis étkezések vagy akár egy reggeli alkalmával is kiváló szénhidrátforrás lehet egy adag granola, mert tele van zabpehellyel és különböző, lassú felszívódású szénhidrátokkal - jobb esetben. Merthogy a bolti cuccok összetételét vizsgálva gyorsan kiderül az a szomorú tény, hogy van még egy csomó cukor is bennük, sokszok feleslegesen.

Szóval én úgy dönöttem, hogy inkább magam készítema granolámat, mert így szabályozni tudom, hogy mennyire legyen édes vagy éppen azt, hogy mitől legyen az. És egyébként 10 perc alatt össze lehet keverni ezt a kaját, aztán már csak sütni kell, és egy hónapra meg is van az adag - szóval tényleg nem nagy kunszt.

Egy dolgot kell megjegyeznünk, ez pedig a 6:1 arány. Hat rész száraz hozzávalót kell összekeverni egy rész nedves hozzávalóval.

Ez előbbi lehet egy müzlimix, amiben zab, árpa, vagy akár tönköly keveréke található, de persze magunk is készíthetünk keveréket. Jöhet még hozzá valamilyen olajos mag és aszalt gyümölcs is, de ezekkel bánjunk óvatosan, mert elég húzósak kalóriában. És ha úgy van kedvünk, adhatunk hozzá még chiamagot vagy kókuszt is - én így tettem. A nedves szekcióban pedig jöhet a cukor. Ha a klasszikus módszert követjük, főzzünk belőle kevés vízzel szirupot, hogy jobban összekeveredjen a magvas keverékkel. A cukrot helyettesíthetjük mézzel vagy juharsziruppal is. Ha túl vagyunk az édesítésen, nem árt hozzáadni némi extra olajat is, hogy jól összeálljon. Ez lehet kókusz-, olíva-, repce- vagy napraforgóolaj - bármi, amihez csak kedvetek van.

RECEPT

GRANOLA HÁZILAG

Az én titkos favoritom pedig a tojásfehérje. Ettől lesz igazán ropogós a végén, na meg attól, hogy szórok a tetejére egy kevés nádcukort, ami jól megkaramellizálódik.

Egy dolgot ne keverjetek csak hozzá, az aszalt gyümölcsöt, mert csak kiszárad a sütéstől. A gyümölcsöt csak a legvégén gurítsátok bele a keverékbe, majd öntsétek az egészet egy üvegbe, vagy jól zárható műanyag edénybe, és mehet a kamrába. Egy hónapig vígan elvan, persze csak akkor, ha nem tömitek be hamarabb.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Csupa zöld "Fradileves" - Így tüntesd el az összes maradékot a hűtődből!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...