Miért isteni a felmelegített töltött káposzta? Íme, a megfejtés!

Karácsony közeledtével a rengeteg, nagy gonddal készített finomságból könnyen lesz maradék. Ezzel együtt a töltött káposzta felmelegítve az igazi. Vajon miért?

Karácsony táján a konyha kajagyárrá változik, és csak úgy ontja magából a finom falatokat. Általában jóval több étel készül ilyenkor, mint amennyi elfogy, és az összes családtag napokig töltött káposztát és halászlét fog falatozni. Ez azonban nem nagy áldozat, ugyanis a maradékok általában finomabbak, mint a friss ételek.

Vajon azért érezzük ínycsiklandóbbnak a másnapos ételeket, mert még emlékszünk arra, hogy mennyire ízlett nekünk a fogás frissen? Úgy tűnik, nem csak a kellemes emlékekhez, a nosztalgikus érzésekhez van köze a maradékok iránti rajongásnak. A hűtőben pihenő fogásokban rengeteg kémiai változás megy végbe. A Cook's Illustratedmagazin kísérletbe fogott, ahol a résztvevőkkel egy napja a hűtőben pihenő majd újramelegített francia hagymalevest, paradicsomlevest és marhachilit kóstoltattak.

A résztvevők szerint a kétnapos fogások sokkal édesebbek, telt, kiegyenlítettebb ízűek voltak, mint frissen.

Mi mindennek a tudományos magyarázata?

  • Azok az ételek, amelyekben tej vagy tejszín van, édesebbé válnak az idővel. A laktóz, vagyis tejcukor bomlásával édesebb glükóz keletkezik.
  • A húsban lévő proteinek aminosavakká alakulnak, amelyek "ízfokozóként" funkcionálnak.
  • A krumpliban, rizsben, lisztbenlévő keményítő is olyan anyagokká bomlik le, amelyeket az emberek finomnak találnak.
  • A fokhagyma, bors és más fűszerek íze az idő előrehaladtával jobban kiteljesedik az egyes ételekben.

A hűtés önmagában is képes módosítani egy étel ízhatásán - írja az Atlas Obscura magazin. Ha egy pörköltöt előbb lehűtünk, mielőtt újra felmelegítenénk, elősegíthetjük, hogy ne essen szét a hús. A curry-nek is jót tesz, ha kihűlve egy éjszakán át puhítják a húst a fűszerek és az olajok. Az Institute of Food Technologies szerint a proteinek lebomlása elősegíti az erős, "húsos", "umami" ízhatás megjelenését. De amikor újramelegítünk, pirítunk egy ételt, az aminosavak és a cukrok reakciójából is egy különlegesen finom aroma keletkezik - ezt a folyamatot Maillard-reakciónak is nevezik.

Természetesen nem minden ételnek tesz jót, ha pihentetjük. A rántott fogások csak frissen finomak, a saláta másnaposan ázott papírfecnire hasonlít, a szendvicsek pedig eláznak. De tény, ami tény, a karácsonyi töltött káposzta felmelegítve is isteni.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

9 menő szakácskönyv gasztrorajongóknak, aminél tökéletesebb ajándékot aligha találsz

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...