Kiégsz, ha egy légy rárepül a kajádra? Akkor ezt a cikket te most semmiképp ne olvasd tovább

Kötelező olvasmány mindenkinek, aki utálja a bogakarat, de nyáron szeretne a szabadban enni!

Hivatalosan is megérkezett a nyár. Szerintem mindenki megtapasztalta már: mi a Nosalty szerkesztőségében nem győzzük hűteni magunkat az ötödik emeleti irodánkban. A nyárral persze egy csomó jó dolog is együtt jár: az iskolaszünet, a hideg koktélok, a strandkaják és persze - a rovarok.

Megjelennek a darazsak (amiktől én különösen parázok), a bosszantó szúnyogok, muslincák és persze a legyek, akik folyamatosan a kajámra vadásznak.

Igaz, engem sosem akadályozott meg attól, hogy megegyem, azt amit eszek, mert valljuk be ez olyan, mint az 5 másodperces szabály. Nem fogunk belehalni.

Miért pályázik a légy a kajámra?

Lássuk be, hogy a légy nem a legszebb állat a földön, akit szívesen nézegetnénk. A legyeket a gusztustalan dolgok vonzzák: a tetemek, a szemét, a koszos víz és még sorolhatnánk. Szóval, amikor a tányérodon landol, jogosan gondolhatod, hogy előtte valami undiban turkált.

Amiért rárepülnek ezek a jószágok mindenre, az azért van, mert ők a talpaikon keresztül ízlelnek. Hogy pontosabban fogalmazzak, a legyek csápjaikat használva vizsgálják meg, hogy az az étel potenciális táplálék-e vagy sem. Hogy még egy kicsit jobban elvegyem a kedved - ahhoz, hogy szilárd dolgokat (mint akár mi is) megtudjanak emészteni folyékonnyá teszik, aztán felszürcsölik.

Fúj, rákakilt!

Mindenki ismeri az öreg mondást, hogy ha valamire rászáll a légy, akkor egyből be is köpi. A másik hétköznapi gondolat, hogy a legyek mindent lehánynak - ami féligazságként akár igaz is lehet. Hiszen a legyeknek nincs rágószájszervük, így ahhoz, hogy megtudjanak valamit enni folyékonnyá kell tenni.

Minden undi bogár közül, mondhatnánk akár azt is, hogy a legyek a legkevésbé veszélyesek ránk. De kiderült, hogy a legyek kétszer több baktériumot és vírust hordoznak, mint a csótányok.

Szóval, ha légy száll a kajádra, az már bacis!

Ami még érdekesebb, hogy egy amerikai kutatás szerint az emberek 3%-ának megy el az étvágya a legyektől.

Remélhetőleg, az amit most leírok megnyugtat majd: a légy összesen 0.3 másodpercet tölt el az ételen, így ha baktériummal meg is fertőz, légy nem fog kibújni a hasadból.

Szóval, itt a nyár, a jó idő, élvezzük a napsütést és a strandkajákat - persze, addig amíg egy légy rá nem száll.

Ezt olvastad már az ízHuszár magazinon?

Elronthatatlan és ellenállhatatlan cseresznyés tejpite

(forrás: spoonuniversity.com)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...