KHAN, ahol te is osztozhatsz a távol-keleti konyha örömeiben

Megnyitott a Sáo megálmodóinak új étterme a KHAN. Az autentikus keleti fogások és a tökéletes enteriőr megmaradt, az ételek viszont lecserélődtek. Nyitás előtt lakomáztunk.

VIDEÓ:

Kakukktojás a Gozsdu Udvar árkádjai alatt megbújó, a távol-keleti gasztronómiát egyesítő Sáo, mert nem az óriási átmenő turistaforgalomból próbál vendégeket vadászni, még csak nem is a kamu ázsiai gyorskajahullámot akarja meglovagolni.

Helyette ott áll a pult mögött három régi barát, akik hiszik, hogy az életben a jó dolgokat meg kell osztani másokkal, és azt a kulináris tudást is, amit magukkal hoztak.

Phuong, Tao és Tuan a hibátlan kaja mellett a részletekre is elképesztő hangsúlyt fektet. Minden ki van találva: a név, a logó, a dekoráció, a tálalás - de mégis mit várunk három művészembertől? A keleti kultúrák fúziója és a tökéletes enteriőr megmaradt az új helyen, a KHAN-ban is, az ételek viszont lecserélődtek, és szép számmal bővültek is.

Én mondjuk azt sem bántan volna, ha egy Sáo 2.0 lesz az új étterem, ugyanis, ha az ember nem kap időben észbe, könnyen lehet, hogy már nem talál szabad asztalt estére. Sokáig nem is árultak el részleteket a projektről, még akkor sem, amikor tavaly ősszel Tuannal pont egyszerre voltunk Vietnamban, ahol többször összefutottunk, és végigkalauzolt bennünket Hanoiban. Tuan persze nem nyaralni ment, mint mi, hanem már az új helyet készítette elő. A lampionoktól kezdve a szobrokon át az utolsó, egyedileg nekik készített kerámiatányérig szinte mindent onnan hoztak be, és nem is okoz csalódást a látvány, amikor belép az ember.

A kortárs jól megfér az autentikus elemekkel, a mainstream a szakrálissal.

Nộm Hoa Chuối - Banánvirág-saláta

Szép lassan körvonalazódott aztán, hogy miről lesz itt szó: “Amikor tervezek, nem fogalmazom meg, hogy mit szeretnék, vagy mit akarok pontosan, helyette a belső hang után megyek. Amit nap mint nap átélek, vagy amit egy utazás alatt megtapasztalok, azokat az érzések raktározom. Amikor pedig jön egy új projekt, mint most a KHAN, szépen előveszem és ebből táplálkozom, alkotok és hozok létre újat” - meséli Tuan.

A húsos batyuk, a mangósaláta és a nyári tekercs sok más kedvenc mellett a Sáo védjegyei lettek, amit annyira megszeretett a közönség, hogy nem is tehetik meg, hogy lekerüljenek az étlapról, így viszont nem maradt tér a játékra:“A Sáoban a konyha mérete miatt meg van kötve a kezünk, nincs hely még jobban kibontakozni, új ételekkel kísérletezni.”

Thịt kho tàu - kókuszos császárhús
Là Cháng Cantonese style - pirított rizs kantoni kolbásszal

A KHAN-ban viszont lehetőségünk nyílik az önkifejezésre, így az étlap, az ételek is mások lesznek:

"Az alapok megmaradtak, de az ízvilág más, mert minden háznak más a konyhája. Azt szeretnénk, hogy a Sáo-ba továbbra is azért járjanak az emberek, mert azokra az ízekre vágynak, a KHAN-ba pedig azért, mert ott mást, újat kapnak. Testvérek, ugyanazok a szülők, de mégis mások, máskor is nyitottuk őket, az első tapasztalata hatással van a másodikra."

Szóval a régi kedvencek helyett jönnek az újak: a vörösboros pho, a kimchis sült rizs, a kókuszos császárhús és a banánvirág-saláta, vagy az én favoritom, a mentasaláta.

A konyhán beszélt nyelvek száma is bővül, színesedik és keveredik majd a thai, kínai, vietnami és újdonságként a mongol kultúra, ezzel tovább szélesítve a gasztrotérképet:

“Mindhárman szeretünk utazni, felkutatni a különböző desztinációkat, kultúrákat, népi hagyományokat, a helyi gasztronómiát. Annyiféle étellel, ötlettel találkoztunk, hogy azokat meg akarjuk mutatni, másokkal is megosztani, mert így élvezhető csak igazán.”

KHAN

KHAN a Facebookon!

Cím:1133 Budapest, Ipoly utca 3.

Nyitva tartás:H-Szo: 11:00-23:00

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...