A Karib-tenger csirkecombjai

Nem tudom, miért pont a vasárnap és miért pont csirke, de a kettő valamiért kéz a kézben jár. Ha ti is gyakran készítitek, itt egy gyors recept, hogy feldobjátok az ebédet!

Előfordult már, hogy az ízHUSZÁR-olvasók kérdésekkel fordultak hozzám, de ez az első alkalom, hogy egyet teljesítek is. Pár hete kaptam egy kérdést, hogy készítettem-e már jerk csirkecombot - a válasz sajnos negatív volt. Ettem már néhányszor, szemeztem is pár recepttel, de még soha nem sütöttem meg ezt a jamaicai specialitást, ezért aztán úgy gondoltam, itt az ideje, hogy nekiálljak! Az eredményt pedig közkinccsé is teszem.

Jerk csirkecombok recept

A jerk tulajdonképpen apácnév mellett egy elkészítési módot is takar - én most csirkével készítettem, de gyakorlatilag bármilyen húsból nekiállhatunk. A csirke és a disznó a legautentikusabb Jamaicában, ahonnan a recept ered, és főként ezeket használják. A pác két fő alkotóeleme a szegfűbors és a scotch bonnet nevű karibi chilipaprika, ami a habanero közeli rokona. Mielőtt még anyukámat kezdenétek emlegetni, hogy ez már megint olyan valami, amiért órákig kell koslatni, akkor szólok, hogy gyakorlatilag bármilyen friss chilipaprikával elkészíthető, a scotch bonnet és a habanero amúgy is a legerősebb paprikák közé tartozik. A pác többi része tulajdonképpen tetszés szerint variálható, de a legtöbb esetben kerül még bele újhagyma, fahéj, hagyma, szerecsendió és kakukkfű.

A receptnek nagyon érdekes eredete van. A jamaicai őslakos indiánok - akik eredetileg Peruból érkeztek - egyik népszerű hústartósítási módja volt, hogy a vékony csíkokra vágott húst fűszerekkel beborították, majd a napon megszárították. A hosszú vadászatokra induló őslakosoknak fontos volt, hogy bármikor táplálékhoz jussanak. Ebben semmi különös nincs, ez a hústartósítási mód évezredeken át népszerű volt a világ több kultúrájában is, ami ezt különlegessé tette, az az előbb említett szegfűbors, és a térségre jellemző scotch bonnet volt.

A spanyol hódítók eleinte az őslakosokat hajtották rabszolgasorba, de miután a betegségek és a bánásmód miatt számuk drasztikusan lecsökkent, Afrikából hurcolták be az utánpótlást. Pár rabszolgának aztán sikerült megszöknie, és a hegyekben elbújnia a spanyolok elől. Az ottani maradék őslakossal összetalálkozva kereszteződött a két kultúra konyhája, és a helyi fűszerekkel pácolt húst levelekbe csomagolva füstölték meg, akárcsak Afrikában.

Jerk csirkecombok recept

A jerk a spanyolosított verziója a perui 'szárított hús' kifejezésnek, és nagyon sokan összekeverik az Amerikában népszerű szárított marhahússal, a beef jerky-vel. Nagy hiba, mert míg az egyik egy forró, fűszeres karibi recept, addig a másik - hacsak nem házi készítésű - egy száraz, műízű rágcsa.

A jerkhúsnak ma is hatalmas kultusza van a szigetországban - árusok tömege süti az utcai standokon. A hatvanas évektől kezdve egyre több bevándorló érkezett az Egyesült Államokba a térségből, sokaknak pedig az egyetlen megélhetési forrása volt az otthoni ételek utcai árusítása. Az étel pillanatok alatt népszerű lett itt is.

Jerk csirkecombok recept

A legfinomabb faszénen elkészítve, de sütőben is megsüthetjük. A hozzá illő köret sem fogja kicsapni a biztosítékot senkinél, aki a klasszikus ízeket kedveli: leggyakrabban babos rizzsel tálalják. Annak, aki egy kicsit egzotikusabb ízre vágyik, a mangósalátát ajánlom hozzá: a csípős ízeket remekül kiemeli az édeskés mangó! Ha a hétvégén az idő engedi, tökéletes utolsó grill - ha pedig borús lenne az idő, irány a konyha főzés közben pedig hallgassatok valami karibi zenét - garantáltan felpezsdíti az átlagos pihenőnapot!

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...