Íme, ez a három Michelin-csillagos hölgy a világ legjobb séfje - de csak a nők között!?

Megválasztották a világ legjobb női séfjét. Annyit előre elárulunk, a hölgy egy igazi sztárséfnél is gyakornokoskodott.  

A The World's 50 Best Restaurants nevű szervezet minden évben számos magas presztízsű gasztronómia díjat ítél oda a szakma krémjének. Ezek közül az egyik, az Elit vodka által támogatott elismerést a világ legjobb női séfje kapja meg.

fésűkagyló Clare-től

Az idei nyertes Clare Smyth lett, aki az első hölgy, aki egy 3 Michelin-csillagos étteremben dolgozik. A finom nőiességgel berendezett londoni Core séfje saját észak-írországi gyermekkorának ízeit gondolja újra organikusan és fenntarthatóan termesztett alapanyagok felhasználásával. Clare jellegzetes fogásai többek között a bárányalaplében párolt répa, a heringgel és pisztránggal feldobott charlotte-burgonya és a saját héjában tálalt fésűkagyló is. Clare olyan neves séfek keze alatt is tanult, mint Gordon Ramsay. Az elismerést június 19-én fogja átvenni, Bilbaóban.

Clare Notting Hill-i éttermében

Bennünk egy-két kérdés felmerült a díj kapcsán. Mi motiválhatta azt, hogy a világ legjobb séfje címért külön megversenyeztetik a nőket - szigorúan egymás közt. Ha az volt a cél, hogy a figyelmet arra irányítsák, mennyi nő dolgozik ebben a férfiasnak tűnő szakmában, akkor pozitívnak hat ez az elképzelés, de az, hogy a nők önállóan versenyeznek, mégis egy kis rossz szájízt is hagy maga után. A rendezők vajon úgy gondolták, a nők nem tudnák felvenni a versenyt a férfiakkal ebben a szakmában? Úgy tűnik ennél valószínűbb az első megfejtés, tehát az, hogy egyszerűen szerették volna reflektorfénybe helyezni azokat a séfeket, akik történetesen még nők is. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy a rendezők nyilvánvaló jóindulata ellenére a társadalmi gyakorlatra jellemző, udvariasnak és figyelmesnek ható gesztusok, amelyek a nőket támogatásra szoruló, gyenge lényekként kezelik, nem biztos, hogy szerencsések, ha az a célunk, hogy elismertessük a nők teljesítményét.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ilyen az igazi macskakaja - te beleharaptál?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...