Gyömbér

Gyömbér

Leírás

Gyömbér – receptek, leírás, tippek

A gyömbér Ázsia trópusi részein őshonos növény, melynek a gyökerét használjuk fűszerként, frissen vagy szárított, porított formában. Markáns, borsos, csípős ízű, enyhe citromos aromával. Az ázsiai konyhából nem hiányozhat. Ha friss gyömbért vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy kemény húsú és fényes héjú darabot válasszunk.

A gyömbér (tudományos neve: Zingiber officinale) egy sokoldalú, ízletes és egészséges fűszer, amelyet világszerte használnak gasztronómiai és gyógyászati célokra. Évelő növényként a gyömbérfélék családjába tartozik. A trópusi és a szubtrópusi régiókban világszerte termesztik.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a gyömbér?

A gyömbér Délkelet-Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény, melynek gyökerét használjuk a konyhában és az orvoslásban is. Számos egészségügyi előnnyel jár fogyasztása, azonban túlzott mértékben gyomorégést és -irritációt okozhat.

Hogyan vásároljuk?

Gyömbért frissen, őrölt vagy por formájában is tudunk venni. a piacon, illetve zöldségárusoknál kapjuk a legjobb minőségű gyömbért, de szuper- és hipermarketek zöldsé-gyümölcs során is megtaláljuk. Az egészben vásárolt gyömbért szeletelve és megpucolva tudjuk felhasználni, akár le is reszelhetjük. A gyömbértea nyugtató hatású ital, bizonyos gyógyhatású készítményekhez pedig gyömbérolajat vagy gyömbérlevet adnak.

Mire jó a gyömbér?

A gyömbér segít enyhíteni az emésztési zavarokat, például a puffadást és a hányingert. A benne lévő gingerol nevű vegyület csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, például ízületi gyulladás esetén. A gyömbér egyben immunerősítő is, mert a benne lévő antioxidánsok segítenek a szervezetnek a fertőzések elleni védekezésben. Kiváló természetes megoldás utazással járó rosszullét és terhesség okozta hányinger ellen, de nagyobb mennyiségben a gyömbér árthat a magzatnak! Emellett még izomfájdalmak esetén is alkalmazható. A gyömbér gazdag C- és B-vitaminokban is.

Mi készülhet a gyömbérből?

Készülhet melengető gyömbéres csirkeleves megfázás ellen, gyömbéres-citromos csirkeleves, gyömbéres-fokhagymás erőleves buggyantott tojással, gyömbéres-szójaszószmázas lazac, szezámos-gyömbéres csirke, gyömbéres-újhagymás pirított tészta bundázott tofuval, birsalmalekvár gyömbérrel-citrommal, gyömbérshot, gyömbéres-citromos mézszirup,melyek mind kiváló immunerősítők. A sütemények is szeretik, ha gyömbér társul hozzájuk, így a gyömbéres ribizlikenyér, pozsonyi kifli narancsos-gyömbéres diótöltelékkel, pepparkakor, a svéd gyömbéres süti, gyömbéres keksz karácsonyi mintával, illatos citromos-gyömbéres muffin, gyömbéres eperdzsem, de gyömbéres-mézes barack is.

Még több gyömbéres receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Hazánkban egész évben hozzájutni gyömbérhez, akár friss, akár őrölt formájáról van szó.

hogyan tároljam

A friss gyömbér a hűtő zöldséges rekeszében 2-3 hétig megőrzi frissességét. Az őrölt gyömbért pedig légmentesen lezárva, fénytől védve tartsuk.

100g Gyömbér

fehérjetartalom

1.82 g

zsírtartalom

0.511 g

szénhidráttartalom

17.77 g

víztartalom

78.89 g

gramm gyömbér?

Top ásványi anyagok

Magnézium

43 mg

Foszfor

34 mg

Kalcium

16 mg

Nátrium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.16 g

Kolin

28.8 mg

C vitamin

5 mg

Niacin - B3 vitamin

0.75 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.82 g

Zsír

telített zsírsav

0.203 g

egyszeresen telített zsírsav

0.154 g

többszörösen telített zsírsav

0.154 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.6 mg

Magnézium

43 mg

Foszfor

34 mg

Nátrium

13 mg

Cink

0.34 mg

Réz

0.226 mg

Mangán

0.229 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

1.7 g

víz

78.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.025 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.034 mg

Niacin - B3 vitamin

0.75 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.203 mg

Folát

11 µg

Kolin

28.8 mg

E vitamin

0.26 mg

K vitamin

0.1 µg

C vitamin

5 mg

B6 vitamin

0.16 g

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...