Fokhagyma
Leírás
Fokhagyma – receptek, leírás, tippek
A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj, pontosabban gyógy- és fűszernövény, melynek hagymáját fogyasztjuk. Felvágva erőteljes aromát bocsát ki. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.
A régiek a fokhagymát gyógyhatásai mellett a nemi vágy serkentésére is használták, sőt, erős szaga miatt démonok, szellemek, vámpírok elűzésére is bevetették, ezért akasztottak belőle a ház eresze alá, illetve a kisgyermekek nyakába.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a fokhagyma?
A fűszerek királynőjeként is ismert fokhagyma egy gyógy- és fűszernövény, melyet ízjavító és számos jótékony hatása miatt (vérnyomáscsökkentő, értágító, antibakterilás, antioxidáns) az egész világon kedvelnek. A mediterrán konyhában különösen kiemelkedő szerepe van. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz használható. Ahogy a fokhagyma gyógyhatását a különböző készítményekben (kivonat, csepp, olaj, kapszula, drazsé) is használják, úgy a konyhában, fűszerként, zöldségként sem csak friss formában jöhet szóba: már feldolgozva, fokhagymagranulátum, fokhagymakrém vagy fokhagymaolaj változatban is sokan szeretik.
A világ legnagyobb fokhagymatermelői közé tartozik Kína, India, Kolumbia, Jemen és Banglades.
Hogyan vásároljuk?
Bármelyik zöldségesnél, piacon és boltban beszerezhetjük, az év bármely szakában. Ha május táján zsenge új fokhagymához jutunk, vegyünk belőle: ennek külseje még nem száraz és lemezes, hanem ressen, nedvesen, barázdásan feszül a gerezdek köré, és általában hófehér. Maguk a gerezdek csak később, a száradás során alakítják majd ki jól ismert száraz héjukat, és ebben a stádiumban még sokkal nehezebb őket elválasztani burkuktól, de nagyon finomak, zsengék, üdék. Érdekes, hogy az új fokhagyma kevesbé erős aromájú, ez ugyanis később, a nedvességtartalom fokozatos csökkenésével alakul ki.
Mire jó a fokhagyma?
A fokhagyma közismerten egészséges, a természet antibiotikumának is szokás nevezni. Baktérium- és vírusölő hatása a benne lévő allicinnek köszönhető. Rendszeres fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-rendellenességek vagy a cukorbetegség megelőzésében. A fokhagyma kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre, jót tesz a vérkeringésnek is, és csökkenti a koleszterinszintet. Megfázáskor és immunerősítés céljából sokan magában rágcsálják, illetve pépesítve, méz, citrom és reszelt gyömbér keverékében fogyasztják. Afrodiziákumként is ősidők óta ismeretes.
Mi készülhet a fokhagymából?
Kerülhet autentikus tzatzikibe, tepsis mustáros tarjába, vörösboros marhapörköltbe, csorbalevesbe, klasszikus májgombóclevesbe, konfitálhatjuk zsírban, tehetjük sültfokhagyma-krémlevesbe, de kenyérmentő fokhagymalevesbe is. Sülhet belőle garlic bread, azaz fokhagymás-fűszervajas bagett, mehet fokhagymás pirított gombához, fokhagymás foszlós kiflibe, de természetesen cigánypecsenyébe és lángoshoz is dukál!
Még több fokhagymás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Szárítva egész évben kapható, frissen májusban.
hogyan tároljam
Sötét, hűvös, száraz, szellős helyen szétterítve két hónapig is eláll.
100g Fokhagyma
fehérjetartalom
6.36 g
zsírtartalom
0.349 g
szénhidráttartalom
33.06 g
víztartalom
58.58 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
181 mg
Foszfor
153 mg
Magnézium
25 mg
Nátrium
17 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
1.235 g
C vitamin
31.2 mg
Kolin
23.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
6.36 g
Zsír
telített zsírsav
0.089 g
egyszeresen telített zsírsav
0.011 g
többszörösen telített zsírsav
0.249 g
ásványi anyagok
Kalcium
181 mg
Vas
1.7 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
153 mg
Nátrium
17 mg
Cink
1.16 mg
Réz
0.299 mg
Mangán
1.672 mg
Szelén
14.2 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
1 g
víz
58.58 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.2 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.11 mg
Niacin - B3 vitamin
0.7 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.596 mg
Folát
3 µg
Kolin
23.2 mg
Béta-karotin
5 µg
Lutein+zeaxantin
16 µg
E vitamin
0.08 mg
K vitamin
1.7 µg
C vitamin
31.2 mg
B6 vitamin
1.235 g