Főfogás karácsonykor: töltött káposzta

Mindenkinek megvan a bevált receptje, de néha újíthatunk, vagy akár tökéletesíthetjük a káposztánkat néhány trükkel!    

{ CKÉP = 120831, 6 }

A töltött káposzta nagy szezonja egyértelműen az év végi ünnepi időszak – leszámítva persze az esküvőket, amikor a jókedvű násznép éjfélkor ezzel csillapíthatja mardosó éhségét. Nemzeti eledelnek tartjuk, pedig alapvetően ennek a tudománya is abalkáni konyháról szállt ránk. Azoszmán konyhaszőlőlevélbe tekert húsaés a régi magyar egytálétel, a káposztás hús keveredéseként született. Első említése a 17. században megjelent Tótfalusi-féle szakácskönyvben található, de eleinte csak polgári és úri konyhákban volt gyakori, igazán csak a 19. században terjedt el, akkor is ünnepi ételként.A román, görög, orosz, német és arab konyhában is van rokona,de itt a Kárpát-medencében is nagyon sok változata létezik. A két legismertebb verzió aszabolcsi, avagy nyírségi töltött káposzta, amit paradicsommal főznek, és gyakran édes káposztalevélbe teszik a tölteléket, valamint akolozsvári,amely habarással és debreceni kolbásszal készül, és kakastaréj ékeskedik a tetején tálaláskor. Ezen kívül teljesen szabad a pálya, tehetünk bele mindenféle füstölt disznóságokat, csülköt, oldalast, nyúlját, szalonnát, kerülhet bele több-kevesebb fokhagyma, pirospaprika, de akad, aki a majoránnára vagy borsikafűre szavaz.

A karácsonyi töltött káposzta receptjét itt találod

Akármelyik típust is készítjük, vannak aranyszabályok, amelynek betartásával megkönnyítjük a saját dolgunkat.

  • Csak kiváló alapanyaggal dolgozzunk! Mivel egytálételről van szó, ha valami nem megfelelő ízű vagy minőségű, az egészet elrontja.
  • Vásárlásnál kérjük meg az eladót, hogyegyforma méretű leveleket adjon. Így biztosan nem fordulhat elő az, hogy a kisebb csomagok szétfőnek, míg a nagyobbak félig nyersek lesznek.
  • Készítsük el előre a gombócokat is, mielőtt a levélbe tekerjük, ugyanezen oknál fogva.
  • Készítsük el pár nappal korábban,hiszen hideg helyen egy hétig simán elvan – ennyivel is kevesebb dolgunk lesz karácsonykor.
  • Ha kész, rendezzük tepsibe, vagy még inkább cserépedénybe, hogy könnyebb dolgunk legyen a melegítéskor.

További tippek a tökéletes töltött káposztához

Töltött káposzta 2.

Ezen a télen még nem készítettem töltött káposztát, csak vendégségben volt szerencsém hozzá. Úgy gondoltam, mivel mindjárt itt a tavasz, ideje főznöm egy jó adaggal. Én ezzel el is ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...