Szezámolaj

Szezámolaj

Leírás

A szezámmag és szezámolaj fogyasztása olyan ősi, mint a rizsfogyasztás, mintegy 6000 éves. Az ókori egyiptomiak ismerték a szezám termesztésének módját, és fontos energiaforrásnak tartották az emberi táplálkozásban. Az ókori görögök élelmiszerként és gyógyszerként is használták. Hippokratész nagyra becsülte tápértékét. Galénosz szezámot javasolt a szoptatós anyáknak, hogy ne apadjon el a tejük. Emellett a pattanásos bőr ápolására is használták. A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre.A kínai konyhában gyakran használják. Az illata és az íze nagyon jellegzetes, kicsit a mogyoróra emlékeztet.

Mikor vegyem

bármikor

hogyan tároljam

felbontás után sötét helyen.

100g Szezámolaj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

95.6 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm szezámolaj?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok

E vitamin

1.4 mg

Kolin

0.2 mg

K vitamin

13.6 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

14.2 g

egyszeresen telített zsírsav

39.7 g

többszörösen telített zsírsav

41.7 g

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Kolin

0.2 mg

E vitamin

1.4 mg

K vitamin

13.6 µg

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...