Közönséges tök
Leírás
Közönséges tök – receptek, leírás, tippek
Más néven főzőtöknek, étkezési töknek, kerti töknek, úritöknek, spárgatöknek is hívjuk a közönséges tököt, mely egy (elvileg) Amerikából származó zöldség, és jellemzően nyáron szezonális. Latin neve Cucurbita pepo.
A közönséges tök beltartalmi értékei elmaradnak a többi zöldségétől. A fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma alacsony, vitamintartalma szintén csekély. Legfőbb értéke a többi tökféléhez hasonlóképpen a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a közönséges tök?
A közönséges tök Magyarországon az egyik legelterjedtebb, különböző célokra és módon termesztett tök. A tökvirágúak rendjébe, ezen belül a tökfélék családjába tartozó faj és fajtacsoport. Maximum 1-2 kg-os termései kedvelt alapanyagai a magyar háztartásoknak.
Ovális, lekerekített formája és bőrszerű héja van, általában halvány sárgás-zöldes árnyalatú. Termesztésének az országban nagy hagyományai vannak, és legfőképpen kapros tökfőzeléket készítünk belőle. Egyéb ismert tökfajták: sütőtök, laskatök, cukkini, patisszon (csillagtök).
A közönséges tök levében szerves nátrium és só is található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Érdekesség, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása is, mivel a só és a nátrium a vérbe kerül, és ezzel párhuzamosan csökkenti a vércukorszintet.
Hogyan vásároljuk?
Vásárláskor bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott tök nem kőkemény héjú, mert akkor megpucolása és elkészítése is problémás lehet. Ha a tök szára friss, akkor nyugodtan kosárba kerülhet! Ha a piacon bezacskózva, frissen gyalulva vesszük nyáron, használjuk fel pár napon belül, de le is fagyaszthatjuk így. Előre csomagolva, mélyhűtött formában egész évben elérhető a boltokban.
Hogyan készítsük el a közönséges tököt?
Az étkezési tök azért is népszerű, mert semleges íze miatt változatosan felhasználható. Héjastul, magházát kivájva megtölthetjük darált hússal vagy akár zöldségekkel, és mehet a sütőbe, gyalulás előtt viszont hámozzuk meg. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves, töltött vagy rántott egytálétel, savanyúság, kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk, majd enyhén pirítjuk, esetleg sózzuk, fűszerezzük. Nemcsak kiváló nassolnivaló, de prosztatabetegségek megelőzésére is használható, csak úgy, mint a tökmagolaj. Édeskés ízű virágja is ehető.
Mi készülhet a közönséges tökből?
Természetesen megannyi tökfőzelék-variáció főhet belőle, de a tökös lecsó is egy pompás opció, és ne felejtkezzünk meg a klasszikus tökös-túrós rétesről sem. Variálhatjuk cukkinivel is ebben a tökrakottasban, a töltött tök pedig szintén nagy kedvenc sok családban. Nyáron egy hideg tökleves alapja is lehet, lereszelve pedig tócsnit süthetünk közönséges tökből.
Még több közönséges tökkel készült receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Nyáron szezonális, ilyenkor tele vele a piac és a zöldségesek, és általában nemcsak egészben, hanem zacskózva, gyalulva is árulják.
hogyan tároljam
Egészben hűvös, sötétebb helyre tegyük. Gyalulva maximum pár napig tároljuk a hűtőben, de tehetjük szintén gyalulva a mélyhűtőbe is.
100g Közönséges tök
fehérjetartalom
1.01 g
zsírtartalom
0.188 g
szénhidráttartalom
3.88 g
víztartalom
94.28 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
32 mg
Kalcium
21 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
2 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
C vitamin
19.3 mg
Kolin
7.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.448 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.01 g
Zsír
telített zsírsav
0.093 g
egyszeresen telített zsírsav
0.013 g
többszörösen telített zsírsav
0.082 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
0.44 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
32 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.29 mg
Réz
0.092 mg
Mangán
0.172 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
2.88 g
víz
94.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.051 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.041 mg
Niacin - B3 vitamin
0.448 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.16 mg
Folát
19 µg
Kolin
7.1 mg
Béta-karotin
90 µg
Lutein+zeaxantin
290 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
3.2 µg
A vitamin
8 µg
C vitamin
19.3 mg
B6 vitamin
0.104 g