Kivi

Kivi

Leírás

Kivi – receptek, leírás, tippek

A kivi vagy kiwi őshazája Kína, de a többi ázsiai országban is régóta termesztik. Vannak melegkedvelő és hidegtűrő fajtái is, ezért könnyen elterjedt a világon, Oroszországtól az Egyesült Államokig mindenhol megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik a legtöbbet.

A kivi nemcsak külseje és kiváló íze miatt, hanem kémiai hatásai miatt is igen jól használható. Enzimeinek köszönhetően a gyümölcs igen jó húspuhító: ha héjával, vagy szeleteivel bekenjük a hússzeleteket, majd húsz percet állni hagyjuk, nagyon ízletes fogás készülhet. Ugyanezen enzimeknek köszönhetően nem köt meg a zselatin, illetve kicsapódnak a tejtermékek, így turmixokba ne tegyük. Kitűnően használható gyümölcssalátákban vagy desszertek alapanyagaként.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kivi?

A kivi, más néven kínai egres (tudományos neve Actinidia deliciosa), egy trópusi gyümölcs, amely eredetileg Kína déli részéről származik. Napjainkban világszerte termesztik, különösen Új-Zélandon, amely a gyümölcs exportjának egyik vezető országa. Hazánkban leginkább a téli időszakban fogyasztjuk, magas C-vitamin-tartalma ilyenkor különösen jó a szervezet számára.

A kivi nevű madárról kapta a nevét, hasonlóságuk miatt. Eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt. Ezt új-zélandi meghonosítóitól kapta a 20. század elején (mivel a gyümölcs az egreshez hasonlóan szőrös), bár kezdetben rövid ideig kínai nevén emlegették: jangtao-ként. A 20. század közepén marketingmegfontolásokból először melonette, majd 1959-ben kivigyümölcs (angolul kiwifruit) névre keresztelték át madaruk után, mely Új-Zélandon őshonos, a szigetország nemzeti jelképe. (A madár meglehetősen hasonlít rá: röpképtelen, kicsi, barna és bozontos.)

Hogyan vásároljuk?

A kivi igen hamar utánérik, így ha nem rögtön kívánjuk elfogyasztani, akkor érdemes a kicsit keményebb szemeket választanunk. A gyümölcs héja legyen hibátlan, foltoktól mentes. Piacokon, zöldségesnél, szuper- és hipermaketekben is megtaláljuk, de akár adok-veszek oldalakon is találkozhatunk saját termesztésű kivikkel. Az érett példányok egy hétig elállnak a hűtőben tartva. A keményebb, éretlen kivi szobahőmérsékleten beérik. Fontos, hogy más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, ugyanis párolgó enzimei könnyen felgyorsíthatják azok érési folyamatait.

Mire jó a kivi?

A kivit inkább nyersen fogyasszuk, hőkezeléssel ugyanis vitamintartalmának nagy részét és szép zöld színét is elveszíti. Míg húsa kalóriaszegénynek mondható, addig ásványi sókban meglehetősen gazdag. A gyümölcsök közül a legmagasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik (100 gramm kivi/ 95 gramm C-vitamin), így tízszer annyi C-vitamint rejt, mint a narancs, emellett pedig káliumot, boront, foszfort, magnéziumot, kalciumot és E-vitamint is tartalmaz. Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében, K-vitamin-tartalma biztosítja a vér alvadékonyságát. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, erősíti a csontokat.

Mi készülhet a kiviből?

Készülhet belőle klasszikus retró gyümölcstorta, házi kaktusz jégkrém, klasszikus gyümölcsrizs málnaöntettel, smoothie bowl, gyümölcssalsa fahéjas tortillával, kétszersült puding a kert kincseivel, japán gyümölcsös szendvics (Fruit Sando) vagy kiwis chiamagpuding.

Még több kivis receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész éven át kapható, bár Magyarországon leginkább télen fogyasztjuk.

hogyan tároljam

Az érett példányok egy hétig elállnak a hűtőben tartva. A keményebb, éretlen kivi szobahőmérsékleten beérik. Fontos, hogy más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, ugyanis párolgó enzimei könnyen felgyorsíthatják azok érési folyamatait.

100g Kivi

fehérjetartalom

1.14 g

zsírtartalom

0.363 g

szénhidráttartalom

14.66 g

víztartalom

83.07 g

gramm kivi?

Top ásványi anyagok

Kalcium

34 mg

Foszfor

34 mg

Magnézium

17 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

C vitamin

92.7 mg

B6 vitamin

0.063 g

Kolin

7.8 mg

E vitamin

1.46 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.14 g

Zsír

telített zsírsav

0.029 g

egyszeresen telített zsírsav

0.047 g

többszörösen telített zsírsav

0.287 g

ásványi anyagok

Kalcium

34 mg

Vas

0.31 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

34 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.14 mg

Réz

0.13 mg

Mangán

0.098 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

rost

3 g

cukor

8.99 g

víz

83.07 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.027 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.025 mg

Niacin - B3 vitamin

0.341 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.183 mg

Folát

25 µg

Kolin

7.8 mg

Béta-karotin

52 µg

Lutein+zeaxantin

122 µg

E vitamin

1.46 mg

K vitamin

40.3 µg

A vitamin

4 µg

C vitamin

92.7 mg

B6 vitamin

0.063 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...