Avokádó

Avokádó

Leírás

Avokádó – receptek, leírás, tippek

Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika őslakosai évezredek óta ismerik és termesztik. A nagyon tápláló, sok növényi "jó" zsírt tartalmazó gyümölcs húsa zöld, krémes. Csekély cukortartalma miatt még a cukorbetegek számára is kiváló.

Az avokádó nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezáltal rendkívül jó hatással van a szívre, az erekre, sőt, csökkentheti a koleszterinszintet. Utóérő gyümölcs: a keményebb avokádó szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérik, a folyamat papírzacskóban gyorsítható. Nyersen fogyasztva a legízletesebb!

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az avokádó?

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, örökzöld fa illetve annak körtealakú termése, utóbbit aligátorkörtének is hívják. A héja lehet zöld, vörösesbarna vagy feketés, sima vagy ráncos, húsa vajhoz hasonló állagú, krémes, íze diós. A közepén levő mag igen nagyra nőhet. I.e. már 5000 évvel is fogyasztották, de a 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. Európában is jelentős gazdasági jelentőségre tett szert, de fő termőhelye az USA, Mexikó, a Karib-térség, Dél-Amerika, Izrael, Brazília. 

Fél avokádó mindössze 112 kalória, fedezi az egyszeresen telítetlen napi zsírsavszükséglet 27%-át, (a többszörösen telítetlennek 14%-át), az élelmirost-szükséglet 20%-át és a folsav-szükséglet 29%-át!

Az avokádó termesztésének árnyoldalairól itt írtunk!

Hogyan vásároljuk?

Piacon, boltokban a barna, érdes héjú és a fényes, zöld, feszes héjú avokádó is gyakori. Akkor jó, ha húsa nyomásra épphogy benyomható, tehát nem kőkemény, és nem is túl puha. Ha mégis túl kemény lenne, tedd otthon alma vagy banán mellé illetve rakd papírzacskóba, és hagyd kinn a pulton. Csomagolhatod alufóliába is, így téve a sütőbe kb. 10 percre, 200 fokra. Az avokádóban levő, érést elősegítő etilén-gáz így összesűrűsödik, és ettől megpuhul.

Hogyan készítsük el az avokádót?

Vágjuk hosszában félbe, szedjük ki a magját, és egy kanállal nyúljunk be a vékony héj és a hús közé. Kanyarítsuk ki a fél gyümölcsöt. Vágjuk késsel cikkelyekre, és tegyük pirítósra, kockázzuk salátába, vagy pürésítsük a legfinomabb avokádókrémért illetve guacamoléért. Nagyon hamar megbarnul, ha félbevágtuk: vagy azonnal fogyasszuk el, vagy locsoljuk meg kevés friss citromlével, és tegyük légmentesen záródó dozozban a hűtőbe, maximum 1-2 napra!

Mi készülhet az avokádóból?

Elkészülhet belőle az isteni guacamole, azaz a leghíresebb avokádós kence, bundázva kiránthatjuk, krémként mehet tésztára, mexikói salátába, feldobhatjuk vele a hummuszunkat, de a népszerű buggyantott tojásos-avokádós reggeliről se felejtkezzünk meg! Édesség is lehet belőle: íme az avokádós csokimousse, az avokádós-kakaós tekercs tej- és lisztmentesen, vagy a vegán mogyoróvajas sajttorta.

Az érett termésekből A-, B- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható avokádóolajat préselnek, amit a kozmetikai iparban főleg érzékeny / ekcémás bőrre használnak, de étkezési célokra (pl. salátákra) öntve is kiváló.

Még több avokádós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben kapható a nagyobb élelmiszerboltokban illetve piacokon.

hogyan tároljam

Az érett egyedeket hűtőszekrényben, a keményebb példányokat szobahőmérsékleten.

100g Avokádó

fehérjetartalom

2 g

zsírtartalom

13.741 g

szénhidráttartalom

8.53 g

víztartalom

73.23 g

gramm avokádó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

52 mg

Magnézium

29 mg

Kalcium

12 mg

Nátrium

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.257 g

Kolin

14.2 mg

C vitamin

10 mg

E vitamin

2.07 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2 g

Zsír

telített zsírsav

2.126 g

egyszeresen telített zsírsav

9.799 g

többszörösen telített zsírsav

1.816 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.55 mg

Magnézium

29 mg

Foszfor

52 mg

Nátrium

7 mg

Cink

0.64 mg

Réz

0.19 mg

Mangán

0.142 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

6.7 g

cukor

0.66 g

víz

73.23 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.067 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.13 mg

Niacin - B3 vitamin

1.738 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.389 mg

Folát

81 µg

Kolin

14.2 mg

Alfa-karotin

24 µg

Béta-karotin

62 µg

Béta-kriptoxantin

28 µg

Lutein+zeaxantin

271 µg

E vitamin

2.07 mg

K vitamin

21 µg

A vitamin

7 µg

C vitamin

10 mg

B6 vitamin

0.257 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...