Avokádó

Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika őslakosai évezredek óta ismerik és termesztik. A nagyon tápláló, sok növényi "jó" zsírt tartalmazó gyümölcs húsa zöld, krémes. Csekély cukortartalma miatt még a cukorbetegek számára is kiváló.
Az avokádó nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, ezáltal rendkívül jó hatással van a szívre, az erekre, sőt, csökkentheti a koleszterinszintet. Utóérő gyümölcs: a keményebb avokádó szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérik, a folyamat papírzacskóban gyorsítható. Nyersen fogyasztva a legízletesebb!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, örökzöld fa illetve annak körtealakú termése, utóbbit aligátorkörtének is hívják. A héja lehet zöld, vörösesbarna vagy feketés, sima vagy ráncos, húsa vajhoz hasonló állagú, krémes, íze diós. A közepén levő mag igen nagyra nőhet. I.e. már 5000 évvel is fogyasztották, de a 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. Európában is jelentős gazdasági jelentőségre tett szert, de fő termőhelye az USA, Mexikó, a Karib-térség, Dél-Amerika, Izrael, Brazília.
Fél avokádó mindössze 112 kalória, fedezi az egyszeresen telítetlen napi zsírsavszükséglet 27%-át, (a többszörösen telítetlennek 14%-át), az élelmirost-szükséglet 20%-át és a folsav-szükséglet 29%-át!
Az avokádó termesztésének árnyoldalairól itt írtunk!
Piacon, boltokban a barna, érdes héjú és a fényes, zöld, feszes héjú avokádó is gyakori. Akkor jó, ha húsa nyomásra épphogy benyomható, tehát nem kőkemény, és nem is túl puha. Ha mégis túl kemény lenne, tedd otthon alma vagy banán mellé illetve rakd papírzacskóba, és hagyd kinn a pulton. Csomagolhatod alufóliába is, így téve a sütőbe kb. 10 percre, 200 fokra. Az avokádóban levő, érést elősegítő etilén-gáz így összesűrűsödik, és ettől megpuhul.
Vágjuk hosszában félbe, szedjük ki a magját, és egy kanállal nyúljunk be a vékony héj és a hús közé. Kanyarítsuk ki a fél gyümölcsöt. Vágjuk késsel cikkelyekre, és tegyük pirítósra, kockázzuk salátába, vagy pürésítsük a legfinomabb avokádókrémért illetve guacamoléért. Nagyon hamar megbarnul, ha félbevágtuk: vagy azonnal fogyasszuk el, vagy locsoljuk meg kevés friss citromlével, és tegyük légmentesen záródó dozozban a hűtőbe, maximum 1-2 napra!
Elkészülhet belőle az isteni guacamole, azaz a leghíresebb avokádós kence, bundázva kiránthatjuk, krémként mehet tésztára, mexikói salátába, feldobhatjuk vele a hummuszunkat, de a népszerű buggyantott tojásos-avokádós reggeliről se felejtkezzünk meg! Édesség is lehet belőle: íme az avokádós csokimousse, az avokádós-kakaós tekercs tej- és lisztmentesen, vagy a vegán mogyoróvajas sajttorta.
Az érett termésekből A-, B- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható avokádóolajat préselnek, amit a kozmetikai iparban főleg érzékeny / ekcémás bőrre használnak, de étkezési célokra (pl. salátákra) öntve is kiváló.
Még több avokádós receptért görgess lejjebb!
Egész évben kapható a nagyobb élelmiszerboltokban illetve piacokon.
Az érett egyedeket hűtőszekrényben, a keményebb példányokat szobahőmérsékleten.
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
13.741 g
szénhidráttartalom
8.53 g
víztartalom
73.23 g
Foszfor
52 mg
Magnézium
29 mg
Kalcium
12 mg
Nátrium
7 mg
B6 vitamin
0.257 g
Kolin
14.2 mg
C vitamin
10 mg
E vitamin
2.07 mg
fehérje
2 g
Zsír
telített zsírsav
2.126 g
egyszeresen telített zsírsav
9.799 g
többszörösen telített zsírsav
1.816 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.55 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
52 mg
Nátrium
7 mg
Cink
0.64 mg
Réz
0.19 mg
Mangán
0.142 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
6.7 g
cukor
0.66 g
víz
73.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.067 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
1.738 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.389 mg
Folát
81 µg
Kolin
14.2 mg
Alfa-karotin
24 µg
Béta-karotin
62 µg
Béta-kriptoxantin
28 µg
Lutein+zeaxantin
271 µg
E vitamin
2.07 mg
K vitamin
21 µg
A vitamin
7 µg
C vitamin
10 mg
B6 vitamin
0.257 g
Meglepő lehet, de a húsvét az az ünnep, ami tökéletesen kivitelezhető sütő nélkül, sütést nem igénylő ételekkel - még úgy is, hogy minden házilag készül, és egyik hagyományos fogás sem marad el.
NosaltyAz idei húsvét legyen kicsit más és újító, legalábbis ami a menüt illeti: főtt sonka helyett kínáld a vendégeket mázassal! Ehhez adunk tuti elkészítési tippeket, amiket ha megfogadsz, biztosan nem kell csalódnod a végeredményben!
NosaltyMai menünkben a zöldségek dominálnak, de garantáltan senki sem marad éhes! Van itt daragaluska-leves indításnak, pompás, csőben sült sajtos kelbimbó és még egy csokis-diós Gundel-palacsintának is marad hely.
NosaltyMég a leginkább karbantartott kertekben is megeshet, hogy hangyaboly lepi el a gyepet. Ilyenkor a vegyszeres hangyairtó használata tűnhet a legbiztosabb módszernek, azonban ha szeretnél környezetbarát módon cselekedni, akkor vesd be ezt a hétköznapi fűszert!
Zöldségleves, csirkés főételnek való és egy gyors, de annál finomabb pohárkrém csábít a konyhába, hogy elkészítsd magadnak!
Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!