Shiitake gomba

Shiitake gomba

Leírás

Shiitake gomba – receptek, leírás, tippek

A Távol-Keleten őshonos, intenzív, fokhagymás ízű, gumis állagú, ízletes gombafajta. A shiitake kalapja barna, lemezkéi bézs színűek. A keleti kultúrákban a hosszú élet zálogaként tartják számon. Sok ázsiai étel hozzávalója, jól illik húsokhoz, wokban sült ételekhez, de tésztás levesekhez is (pl. ramenhez.)

shiitake gomba egy Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. Ezekben a kultúrákban nemcsak táplálkozási célzattal termesztik, hanem rendkívüli gyógyító tulajdonságait is felhasználják már évszázadok óta. A shiitake gomba sok más gombafajtához hasonlóan fák törzsén él. A nevét is onnan kapta, hogy a japánok nagy számban a “shii” fa – egyfajta tölgy – törzsén találkoztak vele.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a shiitake gomba?

A shiitake gomba egyes források szerint a legrégebbi gombafaj. Japánban és Kínában már mintegy 2000 éve termesztik, mára világszerte elterjedt. Termőterületein csodaszerként kezelik, hiszen kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja. Jelentős B-vitamin-forrás.

Ásványi anyagai közül említésre méltó tönkjében található magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4-5 szárított termőtest elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin-igényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös. A shiitake fontos fehérje- és káliumforrás.

Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. A shiitake 15,8 % vizet, 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kálciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint tartalmaz.

A shiitakének allergia- és gyulladáscsökkentő hatása is van. Rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen.

A shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, kitűnő méregtelenítő hatása is ismert. A makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és tejtermékekből, állati eredetű zsírokbòl adodó lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.

Hogyan vásároljuk?

Manapság egyre több nagyobb élelmiszerboltban/zöldségesnél megtaláljuk frissen is (általában 250 grammos dobozokban). Ha nyákos, vizes állagú, inkább ne vegyük meg!

Gyógyhatásainak köszönhetően találkozhatunk vele tabletta és por formájában is táplálékkiegészítőként. Emellett a többi gombához hasonlóan a shiitake gomba fagyasztva is megőrzi állagát és ízét, sőt, szárítva is használhatjuk - utóbbi kiszerelésekben autentikus ázsiai boltokban keressük!

Hogyan készítsük el a shiitake gombát?

A friss gomba tisztításakor ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb ideig érje víz, mert hamar magába szívja a nedvességet, és akkor szivacsossá válik. Az ázsiai konyha sokszor használja a szárított shiitake gombát is, elsősorban levesek fűszerezéséhez.

Először alaposan mossuk meg folyó víz alatt a friss shiitakét, majd a tönk végéből vágjunk le egy kicsit, hiszen kicsit rágós, úgyhogy akár teljesen el is távolíthatjuk.

Elkészítése hasonló a többi jól ismert gombáéhoz, pl. a csiperkéhez. Tehetjük levesekbe, szószokba, de grillezve és sütve is finom. A friss gombát mindig alaposan hőkezeljük! 

Mi készülhet a shiitake gombából?

Tehetjük vegán ramenbe, de csirkés ramenbe, illik egy egyszerűbb zöldséges csirkemellhez, autentikus thai Tom Yum levesbe, kínai rizses egytálételbe, kerülhet pirítva zöldségkrémleves tetejére, gombás-spenótos orzóba, de még baconös csirkemájjal is finom. Sülve, pirítós feltétjeként és koreai tésztaételekben is remek, de a kínai, gőzölt zöldséges batyukról se felejtkezzünk meg!

Még több shiitake gombás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Frissen (általában 250 grammos dobozokban) vagy szárítva a nagyobb élelmiszerboltokban/zöldségeseknél illetve ázsiai fűszerboltokban kapható. Porítva vagy tabletta formájában étrendkiegészítőként is elérhető a bioboltokban.

hogyan tároljam

Papírtörlővel borított tálcán szétterítve néhány napig eláll a hűtőben. Tisztítása: egy szűrőbe téve engedjünk rá folyóvizet. Ha lefagyasztjuk, frissen tegyük, és előtte semmiképpen se mossuk meg.

100g Shiitake gomba

fehérjetartalom

2.24 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

6.79 g

víztartalom

89.74 g

gramm shiitake gomba?

Top ásványi anyagok

Foszfor

112 mg

Magnézium

20 mg

Nátrium

9 mg

Kalcium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.293 g

Niacin - B3 vitamin

3.877 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.5 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.217 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.24 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

2 mg

Vas

0.41 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

112 mg

Nátrium

9 mg

Cink

1.03 mg

Réz

0.142 mg

Mangán

0.23 mg

Szelén

5.7 µg

szénhidrát

rost

2.5 g

cukor

2.38 g

víz

89.74 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.015 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.217 mg

Niacin - B3 vitamin

3.877 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.5 mg

Folát

13 µg

D vitamin

18 µg

B6 vitamin

0.293 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...