Borjúmáj

Borjúmáj

Leírás

A borjú a fiatal szarvasmarha a szoptatás megszűnéséig (az igazi borjúhús a körülbelül 3 hónapos korban levágott állat húsa). A borjú mája, ahogy a húsa is, halványabb színű, mint a marháé. Kevésbé gyakori alapanyag, mint a sertés-vagy marhamáj, így beszerzése sem olyan egyszerű. Előkészítéskor mindig húzzuk le róla a hártyát! A máj az egyik legértékesebb belsőség, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Fogyasztása azonban csak hetente egyszer javasolt, magas koleszterintartalma miatt.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Borjúmáj

fehérjetartalom

19.93 g

zsírtartalom

334003.357 g

szénhidráttartalom

2.91 g

víztartalom

70.89 g

gramm borjúmáj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

379 mg

Nátrium

77 mg

Magnézium

20 mg

Cink

12.02 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.957 g

Kolin

310 mg

A vitamin

11707 µg

Retinol

11705 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

19.93 g

Zsír

telített zsírsav

1.56 g

egyszeresen telített zsírsav

0.968 g

többszörösen telített zsírsav

0.829 g

koleszterin

334 g

ásványi anyagok

Kalcium

5 mg

Vas

6.4 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

379 mg

Nátrium

77 mg

Cink

12.02 mg

Réz

11.865 mg

Mangán

0.255 mg

Szelén

22.7 µg

szénhidrát

víz

70.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.173 mg

Riboflavin - B2 vitamin

2.44 mg

Niacin - B3 vitamin

10.55 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

6.065 mg

Folát

125 µg

Kolin

310 mg

Retinol

11705 µg

Alfa-karotin

13 µg

Béta-karotin

11 µg

Béta-kriptoxantin

11 µg

E vitamin

0.37 mg

K vitamin

0.9 µg

B12 vitamin

59.85 µg

A vitamin

11707 µg

C vitamin

0.7 mg

B6 vitamin

0.957 g

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...