Bazsalikom

Bazsalikom

Leírás

Bazsalikom – receptek, leírás, tippek

A bazsalikom igen sokoldalúan felhasználható alapanyag, a fűszerek királya, rakhatjuk levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokba, sültekre vagy pesztóba. Jellegzetes az íze, viszont nagyon érzékeny fűszer, hő hatására hamar elveszti aromás ízét, így csak tálalás előtt adjuk az ételekhez! A friss zöldfűszert desszertekbe is belecsempészhetjük, aromáját a legjobban olyan süteményreceptekben adja ki, amelyek sütés-főzés nélkül készülnek. Krémeknek, pohárdesszerteknek és pudingnak kifejezetten jól áll, párosítsuk sárgabarackkal, eperrel, sárgadinnyével, mangóval, fehércsokival, tejszínnel vagy vaníliával. 

A bazsalikom gyógynövényként sem utolsó, igazi afrodiziákumnak tartják, javítja az étvágyat, az emésztést, nyugtató hatása van, a köhögést is csillapítja, a garatgyulladás tüneteit is enyhítheti. Mentával, fűszerköménnyel együtt készítenek belőle kenőcsöt, amit kenhetünk sebekre, sérülésekre is. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a bazsalikom?

A bazsalikom, latin nevén Ocimum casilicum egy aromás dísz-, fűszer- és gyógynövény, népies nevén bazsalikusfű, királyfű vagy német bors. Az ajakosok családjába tartozik, egynyári növény, magassága elérheti a 30-60 centimétert, őshazája India, évezredek óta termesztik és kedvelik. Iillata jellegzetes, levelei lándzsás alakúak és sötét zöldek, virága pedig fehér színű. Pikáns ízű, visszafogottan édeskés, illóolajat tartalmaz, ami miatt a növény különleges, édes és enyhén fűszeres illatot áraszt. 

Hogyan vásároljuk?

Frissen vagy szárított formájában is elérhető a boltokban, ha van lehetőségünk rá, neveljünk otthon bazsalikomot! Nem igényel nagy helyet a termesztése, akár a konyhaablakba is tehetünk egy-egy cseréppel. Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát, és szereti a vizet.

Milyen ételekhez használhatunk bazsalikomot?

A bazsalikom rengeteg ételhez illik, fűszerezzünk vele sültparadicsomszószos gnocchit, villámgyors hamis grissinit, zöldséges tócsnit, padlizsángolyókat paradicsomos szósszal, rakjuk autentikus calzoneba, házi ketchupba vagy parmezánalaplébe!

Még több bazsalikomos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Főszezonja nyáron van, de szárított formában, sőt, cserpében is szinte bármikor kapható.

hogyan tároljam

A többi fűszernövénnyel ellentétben a friss bazsalikomot tilos a hűtőbe rakni, mert hamar befeketedik! Ha nem szárított formájában vásároltuk, akkor tároljuk a konyhapulton, vagy tegyük egy pohár vízbe, és pár napon belül használjuk fel!

100g Bazsalikom

fehérjetartalom

3.15 g

zsírtartalom

0.518 g

szénhidráttartalom

2.65 g

víztartalom

92.06 g

gramm bazsalikom?

Top ásványi anyagok

Kalcium

177 mg

Magnézium

64 mg

Foszfor

56 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.155 g

C vitamin

18 mg

Kolin

11.4 mg

Lutein+zeaxantin

5650 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.15 g

Zsír

telített zsírsav

0.041 g

egyszeresen telített zsírsav

0.088 g

többszörösen telített zsírsav

0.389 g

ásványi anyagok

Kalcium

177 mg

Vas

3.17 mg

Magnézium

64 mg

Foszfor

56 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.81 mg

Réz

0.385 mg

Mangán

1.148 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

0.3 g

víz

92.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.034 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.076 mg

Niacin - B3 vitamin

0.902 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.209 mg

Folát

68 µg

Kolin

11.4 mg

Béta-karotin

3142 µg

Béta-kriptoxantin

46 µg

Lutein+zeaxantin

5650 µg

E vitamin

0.8 mg

K vitamin

414.8 µg

A vitamin

264 µg

C vitamin

18 mg

B6 vitamin

0.155 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...