Viszlát, csomagolás!

Rizs, müzli, tej, tészta, sampon, sör, bor. Néhány olyan árucikk, amit akár naponta vásárolunk. De vajon mindig elkerülhetetlen az amúgy sokszor felesleges csomagolás?

Vajon elég ok-e a csomagolásmentes termékek vásárlására a környezetvédelem?Elég kéne hogy legyen, hiszen ekképpen összehasonlíthatatlanul kevesebb hulladékot termelnénk szerte a világon. Tégelyek, dobozok, tubusok, bevásárlószatyrok – csak hogy néhányat említsünk. Nem lenne jóval egyszerűbb, ha mi magunk vinnénk ezeket az üzletbe, és töltenénk meg éppen csak annyi élelmiszerrel, amelyre valóban szükségünk van?

Csomagolásmentes élelmiszerek!

Sara Wollfot és Milena Glimbovskit is erősen foglalkoztatta ez a probléma, amelyre azonnali megoldást kerestek, majd remek ötletükkel meg is nyertek egy német üzleti versenyt. Ez az újszerű kezdeményezés végül akkora visszhangot kapott, hogy álmuk - hogy végre nyissanak egy csomagolásmentes üzletet - Berlinben meg is valósult.

A Original Unverpackt elnevezésű üzlet a tudatos vásárlást támogatja minden lehetséges és valóban kivitelezhető módon.Mellőzi a szupermarketekre oly jellemző túlkínálatot, vagyis nincs mindenből százféle. A vásárlók saját dobozaikkal, üvegeikkel és kosaraikkal érkeznek ide, majd a boltban lévő kimérős tartályokból és dobozokból adagolják mindenből a nekik megfelelő mennyiséget. Ha pedig netalán nem lenne náluk kéznél a megfelelő tároló, minden további nélkül kölcsönözhetnek a boltból.

Az üzlet egyébként tényleg olyannyira csomagolásmentes, hogy a szállítási láncban a termelőtől a fogyasztóig az összes lehetséges területen igyekeznek mellőzni mindennemű csomagolóanyagot.

Egy ilyen bolt előnye...

  • Csak annyit vásárolsz meg az adott termékből, amennyire éppen szükséged van, így csökkentheted a háztartásodban kidobandó élelmiszerek mennyiségét. (Ez az egy- vagy kétszemélyes háztartásokban különösen hasznos lehet.)
  • Sokkal kevesebb hulladékot termelsz, mint a hagyományos vásárlás során.
  • Az élelmiszerek csomagolását nem kell megfizetned, így pénzt spórolsz.

Tudtad?

2011-ben az Egyesült Királyságban 11 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett, Magyarországon pedig egy átlagos háztartásban évi 430 kilogramm hulladékot termelünk.

Sajnos itthon egyelőre nem tudunk hasonló kezdeményezésről vagy üzletről, és ha lenne is, nagy valószínűséggel megnehezítené a dolgot a számos higiéniai szabályzat és egyéb előírás. Egy-egy nagyobb szupermarketben azért már találkozhatunk kimérős tésztákkal illetve magvakkal.Ti fontosnak tartanátok itthon is hasonló kezdeményezéseket?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...