Védd a szíved e tökéletes salátával!

Grétivel összedobtunk egy tökéletes szívbarát salátát, minden részletre ügyeltünk. Készítsd el te is!

A szív- és érrendszeri megbetegedések vezető halálokok hazánkban, közéjük tartozik pl. a magasvérnyomás-betegség, a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az érszűkület stb. Ezeknek a betegségeknek a kockázati tényezői között szerepel a túlsúly, az elhízás, a cukorbetegség, a túlzott zsír- és sófogyasztás, a dohányzás, az alkoholizmus és a mozgásszegény életmód.

A felsorolásból is látható, hogy a kockázati tényezők nagyobb része a nem megfelelő táplálkozással összefüggően alakul ki, ami egyben azt is jelenti, hogy helyes étrenddel ezek a betegségek megelőzhetőek.

Gréti kolléganőm inspirációjára és irányításával készítettünk egy tökéletesen „szívbarát" salátát - lássuk csak, mennyi, szívünk és érrendszerünk számára hasznos tápanyag bújik meg benne!

Gréti szívbarát salátája

1. Lazac

Persze tudom, hogy ma még kevés helyen elérhető, drága halról van szó, de érdemes megpróbálkozni vele. Omega-3 zsírsavtartalma segít az érelmeszesedés megelőzésében. Ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk lazacot fogyasztani, akkor választhatunk makrélát vagy szardíniát is, amelyeket szintén frissen vásárolhatunk meg ma már a nagyobb hipermarketekben, de hozzáférhetőek konzerv formájában is.

2. Lilahagyma

Szép színét az antioxidáns hatású flavonoidok adják, ezek közül is gazdag a kvercetin nevű antioxidánsban, amely egyes kutatások szerint csökkentheti az érelmeszesedés kialakulását.

3. Avokádó

Káliumban és értékes zsírsavakban gazdag gyümölcs, ma már sok helyen (hiper-, szupermarketek, zöldségesek) kapható. Káliumtartalma részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Ha épp nem kapunk avokádót vagy esetleg nem szeretjük, választhatunk más növényi káliumforrást is.

Olvastad már?

Top 10 igazi káliumbomba

4. Narancs és a héja

A szívvédő hatástól függetlenül érdemes narancsot, narancslevet, narancshéjat tenni a salátába vagy az öntetbe, elképesztő frissességet, különleges ízt tud adni az ételnek. Ráadásul gazdag antioxidáns hatású C-vitaminban és a heszperidin nevű flavonoidban.

5. Cékla

A cékla szervetlen nitráttartalmának a vérnyomás szabályozásában betöltött szerepéről korábbi cikkemben már írtam. Itt aztán nem lehet kifogás, könnyen hozzáférhető, egész évben elérhető, kedvező árú, csodásan színes zöldség. Salátába vele!

Olvastad már?

Vérnyomáscsökkentés céklalével

6. Spenót

A spenót gazdag a homocisztein nevű aminosav lebontását segítő, és így az erek rugalmasságát biztosító folsavban és magnéziumban, élelmi rostokban, káliumban és C-vitaminban.

7. Tökmag

Az olajos magvak, köztük a tökmag is gazdag értékes zsírsavakban, élelmi rostokban, antioxidánsokban. Ha igazán jót akarunk, egy kicsit pirítsuk meg zsiradék nélkül, szárazon, mielőtt a salátánkra szórjuk!

8. Olívaolaj

Egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma csökkenti az LDL-koleszterin szintjét szervezetünkben. De bátran variáljunk, önteteinkhez használhatunk omega-3 zsírsavakban gazdag tökmag-, dió- vagy lenmagolajat is!

(via BBC goodfood)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...