A szív- és érrendszeri megbetegedések vezető halálokok hazánkban, közéjük tartozik pl. a magasvérnyomás-betegség, a stroke, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, az érszűkület stb. Ezeknek a betegségeknek a kockázati tényezői között szerepel a túlsúly, az elhízás, a cukorbetegség, a túlzott zsír- és sófogyasztás, a dohányzás, az alkoholizmus és a mozgásszegény életmód.
A felsorolásból is látható, hogy a kockázati tényezők nagyobb része a nem megfelelő táplálkozással összefüggően alakul ki, ami egyben azt is jelenti, hogy helyes étrenddel ezek a betegségek megelőzhetőek.
Gréti kolléganőm inspirációjára és irányításával készítettünk egy tökéletesen „szívbarát" salátát - lássuk csak, mennyi, szívünk és érrendszerünk számára hasznos tápanyag bújik meg benne!
1. Lazac
Persze tudom, hogy ma még kevés helyen elérhető, drága halról van szó, de érdemes megpróbálkozni vele. Omega-3 zsírsavtartalma segít az érelmeszesedés megelőzésében. Ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk lazacot fogyasztani, akkor választhatunk makrélát vagy szardíniát is, amelyeket szintén frissen vásárolhatunk meg ma már a nagyobb hipermarketekben, de hozzáférhetőek konzerv formájában is.
2. Lilahagyma
Szép színét az antioxidáns hatású flavonoidok adják, ezek közül is gazdag a kvercetin nevű antioxidánsban, amely egyes kutatások szerint csökkentheti az érelmeszesedés kialakulását.
3. Avokádó
Káliumban és értékes zsírsavakban gazdag gyümölcs, ma már sok helyen (hiper-, szupermarketek, zöldségesek) kapható. Káliumtartalma részt vesz a vérnyomás szabályozásában. Ha épp nem kapunk avokádót vagy esetleg nem szeretjük, választhatunk más növényi káliumforrást is.
Olvastad már?
4. Narancs és a héja
A szívvédő hatástól függetlenül érdemes narancsot, narancslevet, narancshéjat tenni a salátába vagy az öntetbe, elképesztő frissességet, különleges ízt tud adni az ételnek. Ráadásul gazdag antioxidáns hatású C-vitaminban és a heszperidin nevű flavonoidban.
5. Cékla
A cékla szervetlen nitráttartalmának a vérnyomás szabályozásában betöltött szerepéről korábbi cikkemben már írtam. Itt aztán nem lehet kifogás, könnyen hozzáférhető, egész évben elérhető, kedvező árú, csodásan színes zöldség. Salátába vele!
Olvastad már?
Vérnyomáscsökkentés céklalével
6. Spenót
A spenót gazdag a homocisztein nevű aminosav lebontását segítő, és így az erek rugalmasságát biztosító folsavban és magnéziumban, élelmi rostokban, káliumban és C-vitaminban.
7. Tökmag
Az olajos magvak, köztük a tökmag is gazdag értékes zsírsavakban, élelmi rostokban, antioxidánsokban. Ha igazán jót akarunk, egy kicsit pirítsuk meg zsiradék nélkül, szárazon, mielőtt a salátánkra szórjuk!
8. Olívaolaj
Egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma csökkenti az LDL-koleszterin szintjét szervezetünkben. De bátran variáljunk, önteteinkhez használhatunk omega-3 zsírsavakban gazdag tökmag-, dió- vagy lenmagolajat is!
(via BBC goodfood)