A tojás szerintem az egyik legklasszabb alapanyag. Magas, teljes értékű fehérjeforrás, gazdag A-vitaminban, folsavban. Könnyen, egész évben hozzáférhető, önálló ételek alapjaként is rendkívül változatosan elkészíthető, kezdő szakácsok első fogásainak klasszikus alapanyaga.
Sokat emlegetett „rossz" tulajdonsága magas koleszterintartalma, de azért ezzel is meg lehet birkózni:
- fogyasszunk tojásételeinkkel együtt sok zöldséget, ezek élelmirost-tartalma akadályozza a koleszterin felszívódását,
- ne együnk minden nap 5 tojásból álló rántottát, hanem tartsunk mértéket, heti 4-5 db tojás a kiegyensúlyozott étrendben bátran fogyasztható.
Ha magas a koleszterinszintünk, konzultáljunk dietetikussal, hogy milyen étrendi változtatásokra lehet szükségünk egészségünk megőrzése érdekében. A tojásról való teljes lemondás sem nem szükséges, sem nem elégséges feltétele a koleszterinszint csökkentésének.
Receptjeink közül kiválogattam most nektek 7 db csodás tojásételt, próbáljátok ki őket!