Téli-déli gyümölcsök

Bár a hazai tárházból rendelkezésünkre áll az alma és a körte, most még egy kicsit nagyobb a választék a melegebb éghajlatról származó gyümölcsökből. A citrusfélék mellett elérhető a banán, a kivi, ínyenceknek az ananász, a gránátalma.

A kiegyensúlyozott étrendben a napi ajánlott zöldség-, gyümölcsbevitel legalább 400-500 g. Nem ártunk azonban szervezetünknek akkor sem, ha az immunrendszerünket fokozott kihívások elé állító téli időszakban akár ennél többet is fogyasztunk belőlük. Addig is, amíg várjuk a tavaszt a maga sok színével és ízével, nézzük meg, mivel gazdálkodhatunk még a következő hetekben.

Sárgában, narancsban, zöldben

A citrusok egyik jellemző tulajdonsága az alacsony szárazanyag-tartalom, amelynek köszönhető alacsony energiatartalmuk (30-50 kcal/100 g). Zsírtartalmuk gyakorlatilag nincs, fehérjetartalmuk is alacsony (1 g/100 g). Jellemző tápanyaguk a szénhidrát (~ 10g/100g), C-vitaminban (30-50 mg/100 g) gazdagok. Élelmirost-tartalmuk magas (2-3 g /100 g), amely kedvező hatással van az emésztőrendszerünkre.A citromot csavarhatjuk teába, (télen) ihatunk (forró) limonádét, darabolhatjuk süteménybe is, bár a hőkezelés során C-vitamintartalma csökken. Narancsot, mandarint fogyasszuk magában vagy tehetjük őket vegyes gyümölcssalátába, esetleg ajándékozzuk meg magunkat reggelire frissen facsart citruslével vagy több gyümölcsből álló vitaminkoktéllal. A grépfrútot, pomelót csavarjuk ki, vagy, ha van türelmünk megpucolni, fogyasszuk magában vagy gyümölcssaláták részeként. A pomelo igazi különlegesség, annak ellenére, hogy leginkább mérete miatt a grépfrútra hasonlít, íze kifejezetten édes.

Télre délrőlIgazi különlegesség a gránátalma, amely szintén magas rosttartalmú (4 g/100 g) és C-vitamin-tartalma is jelentős (10 mg/100 g). Egyetlen hátránya, hogy kicsit macerás vele bánni, azonban a kinyert magokat aztán ehetjük magukban vagy szórhatjuk salátára, műzlikeverékbe. Türelmesebbek kicsavarhatják a levét, szerintem isteni ital kerekedik belőle.

Az istenek gyümölcse, a gránátalma >>Közkedvelt déligyümölcs a kivi is, amelynek C-vitamin-tartalma közel kétszerese a citroménak 93 mg/100 g. Fogyaszthatjuk tízóraira, uzsonnára magában vagy gyümölcssalátába keverve.Ne feledkezzünk meg az ananászról és a banánról sem, amelyek magukban is finomak (ha sikerült megküzdenünk az ananász héjával), de isteni tejes vagy joghurtos turmixokat is készíthetünk belőlük.

Az adatok forrása: USDA

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...