Szüreti mulatság a konyhában

Szeptember és október a szüret időszaka. Készítsünk az alkalomhoz illő, kiadós szekszárdi pincepörköltet és vásároljunk helyi borokat. Hívjuk meg legkedvesebb barátainkat és családtagjainkat egy hétvégi vacsorára, és kezdődjön saját otthonunkban a szüreti mulatság!

Szekszárdi pincepörkölt

Legkedvesebb budai báromban találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője, és nem mellesleg egyik legjobb szakácsa is. A ...

„Gyomorkímélő" szüreti ételek

Hála a jó égnek, sokszor volt alkalmam szüreten segédkezni! A friss levegőn kétkezi munkát végezni nagyszerű. Főleg annak tudatában, hogy isteni finom ebéd vár ránk és ráadásul a tavalyi munka gyümölcsének folyományát is felhörpinthetjük hozzá. Ez tényleg megkétszerezi erőnket. Tevékenységünk béreként, legtöbb esetben szabad tűzön főtt egytálételt, pörköltet, sima vagy babgulyást kaphatunk, amit ropogós, friss kenyérrel bármelyikünk boldogan el is fogad. A slambucot ugyancsak egy szüreti alkalomkor ismertem meg, de a lebbencsleves és a paprikás krumpli is jól esnek az éhes dolgozó gyomrának. Egy olyan finomságot ajánlok, melynek receptjét legkedvesebb budai báromban hallottam. Ott találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője és nem mellesleg, legjobb szakácsa. A pici bár törzsvendégei a pultos kisasszony, Gina vezényletével egy igazi gasztronómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással. Azt viszont egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan. Így hát, az eredetileg bogrács receptet én is elkészítettem otthoni körülmények között. A hatás nem maradt el: mindenki megnyalta a tíz ujját utána!

Készítsd el velünk a szekszárdi pincepörköltet! >>

Még több szüreti fogás itt >>

Mazsola a salátában

A szőlő feldolgozható millióképpen. Húsok mártásába, üdítő szörpökbe, alkoholos és -mentes italok készítésére, de én mégis frissen szeretem a legjobban. Amikor a gyerkőcök kisebbek voltak, legtöbbször mag nélküli változatot vásároltam, nehogy egy picike darab is megakadjon a torkukon. Amióta nagyobbacskák és megbízhatóbban étkeznek, azóta az összes változat szóba jöhet, legyen az saszla, rosé, muskotályos vagy bármilyen csemegeszőlő. Szerencsések vagyunk, mert mostanra már a legtöbb gyümölcs kapható aszalt, szárított formában is. Gyermekkoromban még csak mazsolát lehetett látni a polcokon, melyet édesanyám, nagymamám vásárolt és használt is zacskószámra süteményekhez, palacsinta túrókrémjébe. Ám ez a csemege mostanság – kivétel, mint müzlik töltőanyaga – sajnos kezd feledésbe merülni. Megítélése romlott, főleg egzotikus, szárított társaival szemben. Az idei szüreti időszakban egy rövid időre tegyük félre a megszokott receptúrákat és élesszük fel a mazsola nimbuszát. Készítsünk töppeteg barátunkkal pár perc alatt egy vitaminbombaszőlős karotta”-salátát, ami energiát ad ebben a borongós őszi időben és élénk színével kellemes esztétikai látványt nyújt!

Őszi vitaminbombák itt >>

Készítsd el velünk a szőlős karottát! >>

Szőlős karotta

Évekkel ezelőtt a Keleti-pályaudvar szomszédságában létezett egy nagyszerű salátabár. Az ő specialításuk volt ez az egyszerűen elkészíthető vitaminbomba, amelyet kellemesen ...

Jövő héten a narancsszínnel, a nap éltető erejével folytatom. Addig is jó mulatozást, és ne feledjék étrendjükből a természet vitaminjait!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...