Szüreti mulatság a konyhában

Szeptember és október a szüret időszaka. Készítsünk az alkalomhoz illő, kiadós szekszárdi pincepörköltet és vásároljunk helyi borokat. Hívjuk meg legkedvesebb barátainkat és családtagjainkat egy hétvégi vacsorára, és kezdődjön saját otthonunkban a szüreti mulatság!

Szekszárdi pincepörkölt

Legkedvesebb budai báromban találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője, és nem mellesleg egyik legjobb szakácsa is. A ...

„Gyomorkímélő" szüreti ételek

Hála a jó égnek, sokszor volt alkalmam szüreten segédkezni! A friss levegőn kétkezi munkát végezni nagyszerű. Főleg annak tudatában, hogy isteni finom ebéd vár ránk és ráadásul a tavalyi munka gyümölcsének folyományát is felhörpinthetjük hozzá. Ez tényleg megkétszerezi erőnket. Tevékenységünk béreként, legtöbb esetben szabad tűzön főtt egytálételt, pörköltet, sima vagy babgulyást kaphatunk, amit ropogós, friss kenyérrel bármelyikünk boldogan el is fogad. A slambucot ugyancsak egy szüreti alkalomkor ismertem meg, de a lebbencsleves és a paprikás krumpli is jól esnek az éhes dolgozó gyomrának. Egy olyan finomságot ajánlok, melynek receptjét legkedvesebb budai báromban hallottam. Ott találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője és nem mellesleg, legjobb szakácsa. A pici bár törzsvendégei a pultos kisasszony, Gina vezényletével egy igazi gasztronómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással. Azt viszont egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan. Így hát, az eredetileg bogrács receptet én is elkészítettem otthoni körülmények között. A hatás nem maradt el: mindenki megnyalta a tíz ujját utána!

Készítsd el velünk a szekszárdi pincepörköltet! >>

Még több szüreti fogás itt >>

Mazsola a salátában

A szőlő feldolgozható millióképpen. Húsok mártásába, üdítő szörpökbe, alkoholos és -mentes italok készítésére, de én mégis frissen szeretem a legjobban. Amikor a gyerkőcök kisebbek voltak, legtöbbször mag nélküli változatot vásároltam, nehogy egy picike darab is megakadjon a torkukon. Amióta nagyobbacskák és megbízhatóbban étkeznek, azóta az összes változat szóba jöhet, legyen az saszla, rosé, muskotályos vagy bármilyen csemegeszőlő. Szerencsések vagyunk, mert mostanra már a legtöbb gyümölcs kapható aszalt, szárított formában is. Gyermekkoromban még csak mazsolát lehetett látni a polcokon, melyet édesanyám, nagymamám vásárolt és használt is zacskószámra süteményekhez, palacsinta túrókrémjébe. Ám ez a csemege mostanság – kivétel, mint müzlik töltőanyaga – sajnos kezd feledésbe merülni. Megítélése romlott, főleg egzotikus, szárított társaival szemben. Az idei szüreti időszakban egy rövid időre tegyük félre a megszokott receptúrákat és élesszük fel a mazsola nimbuszát. Készítsünk töppeteg barátunkkal pár perc alatt egy vitaminbombaszőlős karotta”-salátát, ami energiát ad ebben a borongós őszi időben és élénk színével kellemes esztétikai látványt nyújt!

Őszi vitaminbombák itt >>

Készítsd el velünk a szőlős karottát! >>

Szőlős karotta

Évekkel ezelőtt a Keleti-pályaudvar szomszédságában létezett egy nagyszerű salátabár. Az ő specialításuk volt ez az egyszerűen elkészíthető vitaminbomba, amelyet kellemesen ...

Jövő héten a narancsszínnel, a nap éltető erejével folytatom. Addig is jó mulatozást, és ne feledjék étrendjükből a természet vitaminjait!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...