Sonkás-karfiolos csőbensült

E heti gasztrobloggerünk egy télies, laktató családi receptet készített nektek. Különösen ajánlott azoknak az anyukáknak, akik nem tudják, hogy vegyék rá a csemetéket a zöldségevésre!

{ GALÉRIA = title:Sonk%C3%A1s-karfiolos%20cs%C5%91bens%C3%BClt%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

Egy könnyed, családi receptet osztok meg veletek, amelynek íze a gyerekkoromat idézi fel. Kislányként utáltam a karfiolt, de édesanyám ezzel az étellel levett a lábamról és mégis megszerettette velem. A sonkás-karfiolos csőbensültet bátran ajánlom kezdő szakácsoknak is, mert az elkészítése igen egyszerű. Lisztérzékeny változatban az összetevők közül a sonkát, a tésztát és a lisztet cseréljük gluténmentesre. Hogy milyen a sült tészta íze? A színes borstól pikáns, azonban a karfioltól édeskés, ezt a kettősséget krémesen lággyá teszi a szerecsendiós besamel mártás. Jó étvágyat!

Hozzávalók

  • 250 g penne tészta
  • 1 fej karfiol
  • ¼ fej brokkoli
  • 5 dkg trappista sajt
  • 15 dkg sonka
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 ek liszt
  • 2 ek vaj
  • 1,5 dl tej
  • só, színes bors, szerecsendió
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. A tésztát forrásban lévő vízbe öntjük, csipetnyi sót szórunk a vízbe és egy kis étolajat öntünk bele, hogy a ne tapadjon össze a tészta. Félig puhára főzzük kb. 10 perc alatt és leszűrjük. A brokkolit és a karfiolt megpucoljuk és folyóvízben lemossuk, majd sós vízben szintén félig puhára főzzük.
  2. A sajtot apró lyukú sajtreszelőn lereszeljük egy kis tálkába.
  3. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a sonkát kis kockákra aprítjuk.
  4. A brokkolit és a karfiolt kisebb darabokra vágjuk, hiszen jobb, ha a tésztában egyenletesen mindenhol van. A karfiolt, a brokkolit, a sonkát, a tejszínt, valamint a reszelt sajtot összekeverjük egy nagy tálban a tésztával, majd sózzuk, borsozzuk.
  5. Következő lépésben elkészítjük a besamel mártást. A palacsintasütőben 2 evőkanálnyi vajat olvasztunk fel, amihez 1 evőkanál lisztet adunk. A lisztet egy kicsit megpirítjuk (épp hogy barnul egy kicsit), majd apránként hozzáadjuk a 1,5 dl hideg tejet. Adunk hozzá egy kis sót, borsot és szerecsendióval ízesítjük. Levesszük alatta a lángot és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  6. Az elkészült mártást melegen, egyenletesen eloszlatva, ráöntjük a jénaiba beleöntött tészta tetejére.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tetejét egy kicsit megpirítjuk. Melegen egy kis petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Varázslat fakanállal a NoSaltyn >>

Varázslat fakanállal blog >>

Varázslat fakanállal a Facebookon >>

Legújabb receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Piteformában sült sajtos fasírtfészek

Nekem szilikonos pite formám van, amiből egyszerűen kijön miután megsült. Ez az étel az egyik kedvenc nálunk, sokszor készítem. Legalább 6 db formához elég ez a húsmassza, mivel maga a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!