Sonkás-karfiolos csőbensült

E heti gasztrobloggerünk egy télies, laktató családi receptet készített nektek. Különösen ajánlott azoknak az anyukáknak, akik nem tudják, hogy vegyék rá a csemetéket a zöldségevésre!

{ GALÉRIA = title:Sonk%C3%A1s-karfiolos%20cs%C5%91bens%C3%BClt%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

Egy könnyed, családi receptet osztok meg veletek, amelynek íze a gyerekkoromat idézi fel. Kislányként utáltam a karfiolt, de édesanyám ezzel az étellel levett a lábamról és mégis megszerettette velem. A sonkás-karfiolos csőbensültet bátran ajánlom kezdő szakácsoknak is, mert az elkészítése igen egyszerű. Lisztérzékeny változatban az összetevők közül a sonkát, a tésztát és a lisztet cseréljük gluténmentesre. Hogy milyen a sült tészta íze? A színes borstól pikáns, azonban a karfioltól édeskés, ezt a kettősséget krémesen lággyá teszi a szerecsendiós besamel mártás. Jó étvágyat!

Hozzávalók

  • 250 g penne tészta
  • 1 fej karfiol
  • ¼ fej brokkoli
  • 5 dkg trappista sajt
  • 15 dkg sonka
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 ek liszt
  • 2 ek vaj
  • 1,5 dl tej
  • só, színes bors, szerecsendió
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. A tésztát forrásban lévő vízbe öntjük, csipetnyi sót szórunk a vízbe és egy kis étolajat öntünk bele, hogy a ne tapadjon össze a tészta. Félig puhára főzzük kb. 10 perc alatt és leszűrjük. A brokkolit és a karfiolt megpucoljuk és folyóvízben lemossuk, majd sós vízben szintén félig puhára főzzük.
  2. A sajtot apró lyukú sajtreszelőn lereszeljük egy kis tálkába.
  3. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a sonkát kis kockákra aprítjuk.
  4. A brokkolit és a karfiolt kisebb darabokra vágjuk, hiszen jobb, ha a tésztában egyenletesen mindenhol van. A karfiolt, a brokkolit, a sonkát, a tejszínt, valamint a reszelt sajtot összekeverjük egy nagy tálban a tésztával, majd sózzuk, borsozzuk.
  5. Következő lépésben elkészítjük a besamel mártást. A palacsintasütőben 2 evőkanálnyi vajat olvasztunk fel, amihez 1 evőkanál lisztet adunk. A lisztet egy kicsit megpirítjuk (épp hogy barnul egy kicsit), majd apránként hozzáadjuk a 1,5 dl hideg tejet. Adunk hozzá egy kis sót, borsot és szerecsendióval ízesítjük. Levesszük alatta a lángot és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  6. Az elkészült mártást melegen, egyenletesen eloszlatva, ráöntjük a jénaiba beleöntött tészta tetejére.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tetejét egy kicsit megpirítjuk. Melegen egy kis petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Varázslat fakanállal a NoSaltyn >>

Varázslat fakanállal blog >>

Varázslat fakanállal a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...