Rutkai Bori, DzsemBori gasztrokalandjai

A Specko Jedno együttes vezetője, a sokoldalú Rutkai Bori, mint kiderült, a gasztronómiában is jeleskedik. Rutkai Bori egyetemi végzettsége szerint videotervező, de képzőművészettel, költészettel, előadó művészettel egyaránt foglalkozik.

Számos kiállítását, performanszát láthattuk, halhattuk már, de másodmagával- óriásplakát-kiállításon is nyert fődíjat. A Specko Jedno együttes vezetője, énekese, dalszövegírója; a Budapest Bár állandó előadója és a Hébe-Hóba bandával a népszerű Vacka Rádió zenei mindenesei. A sokoldalú hölgyről azonban nem mindenki tudja, hogy a gasztronómia vizén is kapitány, hiszen a Nyitott Műhelyben időről időre főzős filmklubot vezet DzsemBori néven és honlapján a művészeti ágak közé sorolja a gasztrót. Fotó: Talabér Tamás

Volt olyan utazásod, ahonnan izgalmas receptötletekkel érkeztél és hazatérve azonnal elkészítetted azokat?

Rutkai Bori: Többször voltam Franciaországban, ahol nagyon tetszett, hogy a saláta akár főszerepet is kaphat egy étkezésnél, és így az életmód fontos része.Hazatéréseim után legalább egy hétig kitartóan készítettem a gyönyörű és izgalmas salátákat. Görögországi túránk után pedig a mézes joghurtnak hódoltam sokáig.

Milyen típusú konyhát kedvelsz?

Rutkai Bori:A mediterránt, a szlávot és az indiait. Mivel húst nem eszem, leves- saláta- és köretevő vagyok. Imádom a knédlit, párolt káposztával. Ez még dédanyai örökség, a morva felmenők…

A Specko Jedno tagjainak készítettél-e már valami emlékezetes finomságot?

Rutkai Bori:Telente szoktunk zenekari vacsorákat összehozni. Pár éve, mikor még halevő voltam, csináltam egy vegyes halászlevet sok zöldséggel gazdagon; és gyönyörű savanyúságokat vettem hozzá a piacon. Emlékszem, a pfefferoni olyan csípős és eksztatikus volt, hogy úgy adták körbe a fiúk, mint az indiánok a békepipát.Desszertnek pici rizsliszt palacsintákat csináltam, sokféle kennivalóval. Tavaly klasszikus kacsalevessel kényezettem őket (utána lettem megint vega!:), a vacsora végére pedig mindenki átváltozott a Szabó család egy-egy tagjává.

Számos képzőművészeti munkád közül segítette-e az alkotói folyamatot valamely gasztronómiai élmény?

Rutkai Bori:Volt egy Szabadkőmíves Kelemenné Krónikus Receptjei című kiállításom, aminek a témája az volt, hogy Kőmíves Kelemenné kiszabadul, és a befalaztatásban eltöltött idejét újrakreálja. Szétvágja a hónapokat – mintegy anagrammát készít belőlük – és új hónapokat teremt, amiket felszolgál a Szabadkőművesek uzsonnáján.Leírva kicsit bonyolultan hangzik, de tálalok mellé két festményt. A lényeg az, hogy vannak az életünknek olyan nehéz, blokkolt szakaszai, amit csak akkor tudunk „jóváírni”, feldolgozni, ha megkeressük a problémáink, akadályaink legbelsőbb titkát, üzenetét. Én ezekkel a festményekkel vezettem ki magamat egy befalazott időszakból.

A Vacka rádió apró hallgatóinak szoktál-e, akár verses formában is a főzésről vagy finom ételekről mesélni?

Rutkai Bori:A Vacka-koncerteken van egy levesfőző szám, amiben meginterjúvolom őket, hogy mit főzzünk a két fazékban, amik egyébként egy piros hóember-bábot adnak ki.Általában a paradicsomleves és a húsleves a döntős. Nemrég jelent meg a Móra Könyvkiadónál a Vacka szakácskönyv, amit a mese- és a dalszövegek írónője, Gaál Zsuzsa írt, és Faltisz Alexandra illusztrálta.

Melyik a három kedvenc NoSalty-recepted?

Rutkai Bori:Ó, a NoSalty olyan, mint egy feneketlen kút. Sok gyönyörű kép és inspiráció. Most olvastam egy csípős spagettiről sült dióval vagy a mandulás sárgarépáról. Télen szeretek borscsot csinálni, most arról nézegetem a bejegyzéseket.

Mi az ars poeticád a konyhában?

Rutkai Bori:Ráhangolódás, improvizáció, szín- és ízharmónia-teremtés. Egy jó barátom érzékinek nevezte az ételeimet. Szerintem azért, mert gyöngéden és odafigyelve, de mégis szenvedélyesen bánok minden egyes „alkatrésszel”. És ez a kényeztetés meghozza a várt eredményt! Egy paprikás krumpli is lehet szexi. Szeretek kettesben lenni az étellel főzés közben, zavar és szétszórttá tesz, ha valaki még jelen van. Egy pohár bor és a Bartók Rádió azonban jótékony hatással van a konyhai alkotó munkára.

Végezetül egy Bori-recept a honlapjáról, a Mákos-diós-gubás re-torta:

Rutkai Bori:Maradék kenyeret (nekem barna) tejben (fehér:) szottyasztom, tudod, egy olyan salátás tál mennyiségű száraz kenyérre gondolok. Egy marék barna cukorral vidítom. Kicsit hagyom őket. Közben négy tojást széttörök, sárgát-fehérjét egybe keverek. Leszűröm a tejet a kenyérről és félre teszem. Hátha csinálok belőle egy vaníliasodót. A bepuhult tésztaságot a tojással keverem. Jön a mák és a darált dió. Annyi, amennyit érzel. Begyújtod a sütőt, először nagy lángon előmelegíted 10 percig, aztán vedd a lángot kicsire, és tortaformában süsd a pépet púposodásig. Ha kihűlt, szabadítsd ki a tortaformából. Hogy bodza vagy almalekvár illik hozzá, eldönthetetlen. Két út, két univerzum.

Rutkai Bori és a Specko Jedno együttes január 21-én Pécsett lép fel

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...