A szervezetnek bizonyos mennyiségben szüksége van a cukorra (pl. agyi energiaforrás, ásványi anyagok hasznosulása), azonban érdemes figyelni arra, hogy természetes vagy a lehető legkevésbé feldolgozott (nyers) formájában fogyasszuk.
A mesterséges édesítőszerek kémiai úton előállított, a szervezet számára értéktelen, sőt sok esetben kifejezetten káros (bizonyos források szerint mérgező) anyagokból készülnek, így diabétesz esetén is érdemesebb növényi alternatívákat választani (pl. nyírfacukor vagy sztívia).
MÉZES PUSZEDLI 10-12 db
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg xilit (finomra őrölt)
- 10 dkg méz
- 2 dkg olvadt vaj
- 1,5 csapott evőkanál tejföl
- 1/2 narancs reszelt héja
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
- csipet őrölt szerecsendió
- mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál vaj
- A tojásokat a xilittel keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat és keverjük simára.
- Adjuk hozzá a fűszereket és azzal is keverjük el.
- Szórjuk rá a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!).
- Tegyük a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni (megkeményedik és gyúrhatóvá válik).
- Ha letelt a pihentetés ideje, enyhén lisztes alapon gyúrjuk össze a tésztát és sodorjunk belőle kb. 5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel egyenlő (kb. 1,5-2 cm) széles darabokra.
- Formázzuk a tésztadarabokat félgömb alakúra és helyezzük kivajazott tepsire egymástól legalább 1 cm távolságra (sütés közben megnövekednek).
- Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és 10-12 perc alatt süssük meg a puszedliket.
- Ha teljesen kihűltek a puszedlik, lehet csokoládéba mártani, de önmagában is finom.
- Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, villa segítségével, egyesével mártsuk, forgassuk bele a puszedliket, majd rácsra kiszedve hagyjuk megdermedni a csokoládét.
- Praktikák:
- - a fűszereket ízlés szerint lehet variálni
- - a formázáskor nyomhatunk a puszedlik közepébe aszalt gyümölcsöt.
Receptműves:„A természetes, kémiailag kezeletlen sókban megtalálhatóak a szervezetet felépítő elemek, több tucat ásványi anyagot tartalmaznak, a sok jótékony hatás mellett segítik a szervezet vízháztartásának szabályozását.”
VÖRÖSKÁPOSZTA FASÍRT (vegán) 15 db
- 50 dkg vöröskáposzta
- 8 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1mokkáskanál őrölt kömény
- 6 szem tört borókabogyó
- tört bors
- só (természetes, nem finomított)
- 1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű pékáruból)
- olaj a sütéshez
- Tisztítsuk meg a vöröskáposztát a felső leveleitől és torzsájától, majd aprítsuk nagyon apróra (aprító géppel, vagy reszeljük le).
- Sózzuk meg a vöröskáposztát és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell), majd pihentessük 1 órát, hogy levet eresszen.
- Ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát és öntsük le a levét, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, valamint a lisztet és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll).
- Evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a zsemlemorzsában.
- Serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
- Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön elkezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
- Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük).
- Praktikák:
- - a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsliszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
- - az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- - egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat.