Akár északról, akár délről szeretnénk bevenni Budapest belvárosát, már hajóra szállva is megtehetjük. És miért is ne mehetnénk éppen a BKV aktuális hajójáratával piacra?
Kötelező program szombaton
Eljött a szombat reggel, szokásos kosár és kényelmes cipő párosítással. Felszálltunk a hajóra, majd a Szabadság híd budai hídfőjénél lehorgonyoztunk. Irány a Nagycsarnok, a turisták és a lelkes gasztronománok Mekkája. Hogy miért? Hamarosan megértitek! Budapest legnagyobb piaca (kb. 10 000 négyzetméter) 1897-ben nyitotta meg kapuit. Saját vasúti vágányai föld alatti összeköttetést nyújtottak a dunai rakparttal. Gigantikus méretei így már érthetőek. Pecz Samu építész tervei alapján a Zsolnay mázas cserepekkel fedett épület mára már műemlékvédelmet élvez. Emellett természetesen kiváló beszerzési hely is!
Piacmustra: sajt- és húsimádók, ide gyertek >>
Ritka és különleges
A földszinten rögtön a turistáknak kedveskednek igazi hungarikumokkal, jellegzetes paprika- és hagymafüzérekkel. Kicsit beljebb haladva igazi gyöngyszemekre bukkanhat a lelkes vásárló: édes gyümölcsök és a friss, harsány zöldségek, articsóka, poch choi, lila burgonya és számtalan különlegesség! Alapjában véve a legtöbb helyen adnak a minőségre és a frissességre, de két kedvencet külön kiemelnék: egyik a gombaárus, ahol szárított gombák garmadáját tehetjük a kosárba, a másik pedig a Fűszerész gigantikus és mutatós standja. A sok-sok színes és illatos fűszer mellett természetesen friss kakukkfű, babérlevél, rozmaring és társai is megtalálhatók a kínálatban. A hátsó traktusban még mennyei szarvasgomba is kapható egy idős bácsinál! Külön piros pont a vitrinben tartott gombakiállításért is – ez azért nagyon fontos, mert akár mi magunk is leellenőrizhetjük a frissen szedett gombáinkat, de hivatásos gombaszakértő is segítségetekre lesz ebben.
Pékmustra – avagy hová menjünk pékáruért? >>
Halat, vadat, s mi jó falat
A másik nagy földszinti tábort a hentesek képviselik – friss felvágottaké, kolbászoké, sertés-, szárnyas- és marhahúsé a főszerep. Közel átlagos áron juthatunk hozzá egy-egy mutatós felsálhoz, karajhoz vagy tanyasi tyúkhoz. Az alsó szinten pedig páratlan mennyiségben és minőségben lelhetünk halra, vadra, birkahúsra. Csak követni kell a jellegzetes halszagot! Hazai és tengeri halakban, herkentyűkben hetente frissülő felhozatal van. Ízelítőként megsúgom, hogy vörös tonhalfilét, polipot, rákokat, bőséges választékban találhattok.
Piacmusta: vidéki báj a város közepén >>
Ebéd a csarnokban
Külön kiemelném a Mészársteaket! Egy egyedülálló vállalkozás grillezhető és süthető érlelt húsokkal. Már a látvány miatt is megéri betérni, de a kisütött falatok is magukért beszélnek. A húsok mellett szebbnél szebb és természetesen ízletesebb savanyúságok is kaphatók itt. Ha a nagy cipekedés közben megéhezünk, akkor érdemes az első emeletre fellépcsőzni. Jobbára magyaros ételek garmadája várja a betérőket. Egyik gusztusosabb, mint a másik. Vasárnap kivételével szinte minden nap belevethetitek magatokat a piacozás rejtelmeibe! Úgyhogy, kalandra fel!