Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba!

Akár északról, akár délről szeretnénk bevenni Budapest belvárosát, már hajóra szállva is megtehetjük. És miért is ne mehetnénk éppen a BKV aktuális hajójáratával piacra?

Kötelező program szombaton

Eljött a szombat reggel, szokásos kosár és kényelmes cipő párosítással. Felszálltunk a hajóra, majd a Szabadság híd budai hídfőjénél lehorgonyoztunk. Irány a Nagycsarnok, a turisták és a lelkes gasztronománok Mekkája. Hogy miért? Hamarosan megértitek! Budapest legnagyobb piaca (kb. 10 000 négyzetméter) 1897-ben nyitotta meg kapuit. Saját vasúti vágányai föld alatti összeköttetést nyújtottak a dunai rakparttal. Gigantikus méretei így már érthetőek. Pecz Samu építész tervei alapján a Zsolnay mázas cserepekkel fedett épület mára már műemlékvédelmet élvez. Emellett természetesen kiváló beszerzési hely is!

Piacmustra: sajt- és húsimádók, ide gyertek >>

Ritka és különleges

A földszinten rögtön a turistáknak kedveskednek igazi hungarikumokkal, jellegzetes paprika- és hagymafüzérekkel. Kicsit beljebb haladva igazi gyöngyszemekre bukkanhat a lelkes vásárló: édes gyümölcsök és a friss, harsány zöldségek, articsóka, poch choi, lila burgonya és számtalan különlegesség! Alapjában véve a legtöbb helyen adnak a minőségre és a frissességre, de két kedvencet külön kiemelnék: egyik a gombaárus, ahol szárított gombák garmadáját tehetjük a kosárba, a másik pedig a Fűszerész gigantikus és mutatós standja. A sok-sok színes és illatos fűszer mellett természetesen friss kakukkfű, babérlevél, rozmaring és társai is megtalálhatók a kínálatban. A hátsó traktusban még mennyei szarvasgomba is kapható egy idős bácsinál! Külön piros pont a vitrinben tartott gombakiállításért is – ez azért nagyon fontos, mert akár mi magunk is leellenőrizhetjük a frissen szedett gombáinkat, de hivatásos gombaszakértő is segítségetekre lesz ebben.

Pékmustra – avagy hová menjünk pékáruért? >>

Halat, vadat, s mi jó falat

A másik nagy földszinti tábort a hentesek képviselik friss felvágottaké, kolbászoké, sertés-, szárnyas- és marhahúsé a főszerep. Közel átlagos áron juthatunk hozzá egy-egy mutatós felsálhoz, karajhoz vagy tanyasi tyúkhoz. Az alsó szinten pedig páratlan mennyiségben és minőségben lelhetünk halra, vadra, birkahúsra. Csak követni kell a jellegzetes halszagot! Hazai és tengeri halakban, herkentyűkben hetente frissülő felhozatal van. Ízelítőként megsúgom, hogy vörös tonhalfilét, polipot, rákokat, bőséges választékban találhattok.

Piacmusta: vidéki báj a város közepén >>

Ebéd a csarnokban

Külön kiemelném a Mészársteaket! Egy egyedülálló vállalkozás grillezhető és süthető érlelt húsokkal. Már a látvány miatt is megéri betérni, de a kisütött falatok is magukért beszélnek. A húsok mellett szebbnél szebb és természetesen ízletesebb savanyúságok is kaphatók itt. Ha a nagy cipekedés közben megéhezünk, akkor érdemes az első emeletre fellépcsőzni. Jobbára magyaros ételek garmadája várja a betérőket. Egyik gusztusosabb, mint a másik. Vasárnap kivételével szinte minden nap belevethetitek magatokat a piacozás rejtelmeibe! Úgyhogy, kalandra fel!

Magyaros fogások itt >>

Boldog kukta receptjei a NoSaltyn >>

Boldog kukta blogja >>

Boldog kukta a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...