Tésztát főzni elvileg mindenki tud. De még a gyakorló konyhatündérek is tanulhatnak újat – ha pedig tésztáról van szó, hova máshova fordulnánk segítségért, mint az olasz konyhához?
Ráktészta
Ráktészta avagy garnéla tésztával.Szüleimtől származik ez a recept, ők gyakran készítik spagetti vagy farfalle (masni)tésztával, én most egy kínai tésztával készítettem, aminek 3 ...
A tészta kifőzése az egyik legegyszerűbb konyhai művelet – legalábbis elsőre annak tűnik. De a tésztafőzés többet jelent annál, hogy egy marékkal bedobunk egy fazék vízbe, aztán ráöntünk valamilyen szószt. Legalábbis, az olaszok ezt mondják. És mivel az olaszok tészta szinten világbajnoknak számítanak, érdemes ellesni a trükkjeiket tésztafőzés terén!
Melyiket válasszam?
Ha tésztát akarunk főzni, először is nézzük meg, mihez kínáljuk! Nem mindegy, hogy a mellé kínált szósz vagy mártás paradicsomos, tejszínes, húsos vagy zöldséges. A mi egyik kedvencünk például a bolognai, amelyet a legtöbbször spagettivel tálalnak – pedig a tagliatelle, vagyis a széles metélt sokkal alkalmasabb a sűrű, húsos ragukhoz, mert könnyebben megmarad rajta a mártás. Sűrű, húsos mártásokhoz a legkitűnőbb választás. Pennét a lágyabb, tejszínes szószokhoz, pestókhoz kínáljunk, akárcsak a spagettitésztát. Lasagne készítésekor minél vastagabb tésztát választunk, annál kevésbé fogja beszívni a szószt. Darabos, zöldséges szószokhoz a vastagabb tészták passzolnak, mint a fusili vagy a papfojtó tészta (házi, csavart, vagyis sodrott széles metélt). Természetesen lehetetlenség az összes olasz tésztafajtát felsorolni, de higgyétek el – néhány irányelv betartásával máris jobb lesz a megszokott tésztaétel!
Gasztrocsúcs – ilyen a francia konyha >>
Spagetti carbonara Tündér konyhájából
Lenyűgöz az olasz tésztaételek egyszerűsége. Kevés hozzávalóból remek ízek varázsolhatóak. Ilyen a spagetti carbonara is. Nem is kell más a spagetti mellé csak egy kis (házi) ...
Cukkiniragus fettuccine
Körültekintő összedobálása volt annak a néhány dolognak, ami a hűtőben és a kamrában árválkodott, de önmagában főételhez kevés volt. Lívi barátnőm vendégeskedett nálam, aki ...
Aglio e oilo - olasz fokhagymás tészta
Az egyik legegészségesebb, legfinomabb tésztaételek egyike. Előnye még, hogy hihetetlen gyorsasággal elkészül, és rendkívül finom.
Tagliatelle erdei gombával
Ez amolyan "boros" recept. Mi ilyennek szeretjük. Elővigyázatosságként kezdésnek javasolt kevesebb bort tenni bele.
Só, víz, zsiradék
Az olasz tészták általában tojás nélkül, durumlisztből készülnek. Emiatt kevésbé ragadnak össze, mint a hagyományos, magyar száraztészták. Így nem szükséges olajat tenni a tészta fövővizéhez. Nem fog összeragadni, ha bőséges vízben tesszük fel főni – ez azt jelenti, hogy tíz dekánként legalább egy liter vízzel számoljunk. Na meg, egy teáskanál sóval! Nem kell állandóan kevergetni, elég, ha időnként kavarunk rajta egyet. Ne főzzük szét! Az olaszok al dentére, vagyis fogkeményre főzik a tésztát. Pontosan tartsuk be a csomagoláson lévő főzési időt, és ha kész, szűrjük le, és tegyünk rá zsiradékot. Ha könnyű, zöldséges szószunk van, olívaolajat, tejszínes szószoknál vajat, sűrű, húsos szószoknál akár sertészsírt is. A főzővízből tegyünk félre egy kicsit – jól jöhet, amikor a szósszal összeforgatjuk!
Spagetti Tetrazzini
Egy újabb spagetti, ami nagyszerűen tükrözi az olasz ízvilágot. A mediterrán ízeket és a zamatos gombákat kedvelők számára tuti befutó. Az étel Jamie Oliver receptje alapján ...
Spagetti tonhalas, kapribogyós paradicsomszósszal
Ezennel közkincsé teszem az egyik "aduász" receptemet. Nincs olyan elhúzódó napi program, késői hazaérés, megkésve elkezdett főzőcskézés, amelyben cserben hagyott volna. Nálam ...
Tálalj stílusosan!
Ha kifőztük a tésztát, 2-3 percig hagyjuk letakarva – így lesz tökéletes al denténk! Még tálalás előtt keverjük össze a szósszal – sokkal jobb, ha pár percig együtt állnak, mintha a tányéron kavargatnánk! Ügyeljünk a szósz mennyiségére is! Az olasz tésztákat nem szabad a szósszal eláztatni – úgy finom, ha a mártás csak bevonja a tésztát, nem pedig eláztatja. A megfelelő sajt választása is nagyon fontos – a parmezánnal nem nagyon nyúlhatunk mellé, de bizonyos tésztákhoz a mozzarella is nagyon jól illik. Fontos továbbá, hogy egyszerre csak annyi tésztát főzzünk ki, amennyit el is fogyasztunk – a melegített tészta soha nem lesz olyan, mint a frissen főzött!
Ízutazás – imádjuk a thai konyhát! >>
Citromos kagyló színes spagettivel
Amikor voltunk Barcelonában, hoztunk onnan színes spagettit (narancs és olíva). Az egyik áruházban pedig múltkor szereztem ezt a tányért, ehhez mindenképpen tengeri étel kell. Tengeri ...
Spenótos gombás lasagne
Örök kedvenc a lasagne, amely gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet - reményeim szerint - érthetően megírtam :-). Jellemzően vegaváltozatban készítem, mert így szeretjük. ...
Spagetti alla puttanesca
Spagetti örömlány módra. Vitatott, hogy honnan az elnevezés: egyesek szerint a szósz fűszerességére, csípősségére való utalás a tészta megnevezése, mások úgy tartják, hogy a ...
Egyszerű szardellás spagetti
Jr Smith nagyon megkedvelte az utóbbi időben a szardellát. Mivel ezt erősen pártolom, gondoltam elkészítem neki ezt a kis olasz spagetti-receptet, ugyanis a másik nagy kedvence a spagetti. ...
Medvehagyma pestós bavette
Nem hagyott minket sokáig nyugodni a nemrég elkészített medvehagymás pestonk. Néhány nappal az elkészítése után, már alkalom is adódott a felhasználására. Ismét Mr Smith "dobott" ...
Spaghetti al mare
Ez a tenger gyümölcsei spagetti gyermekünk nagy kedvence. Ne ijedjen meg senki, kicsit bonyolultan tudtuk leírni,de valójában egyszerű elkészíteni! Azért szeretjük adagonként ...
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!