Az olasz tészta titka

Tésztát főzni elvileg mindenki tud. De még a gyakorló konyhatündérek is tanulhatnak újat – ha pedig tésztáról van szó, hova máshova fordulnánk segítségért, mint az olasz konyhához?

Ráktészta

Ráktészta avagy garnéla tésztával.Szüleimtől származik ez a recept, ők gyakran készítik spagetti vagy farfalle (masni)tésztával, én most egy kínai tésztával készítettem, aminek 3 ...

A tészta kifőzése az egyik legegyszerűbb konyhai művelet – legalábbis elsőre annak tűnik. De a tésztafőzés többet jelent annál, hogy egy marékkal bedobunk egy fazék vízbe, aztán ráöntünk valamilyen szószt. Legalábbis, az olaszok ezt mondják. És mivel az olaszok tészta szinten világbajnoknak számítanak, érdemes ellesni a trükkjeiket tésztafőzés terén!

Melyiket válasszam?

Ha tésztát akarunk főzni, először is nézzük meg, mihez kínáljuk! Nem mindegy, hogy a mellé kínált szósz vagy mártás paradicsomos, tejszínes, húsos vagy zöldséges. A mi egyik kedvencünk például a bolognai, amelyet a legtöbbször spagettivel tálalnak – pedig a tagliatelle, vagyis a széles metélt sokkal alkalmasabb a sűrű, húsos ragukhoz, mert könnyebben megmarad rajta a mártás. Sűrű, húsos mártásokhoz a legkitűnőbb választás. Pennét a lágyabb, tejszínes szószokhoz, pestókhoz kínáljunk, akárcsak a spagettitésztát. Lasagne készítésekor minél vastagabb tésztát választunk, annál kevésbé fogja beszívni a szószt. Darabos, zöldséges szószokhoz a vastagabb tészták passzolnak, mint a fusili vagy a papfojtó tészta (házi, csavart, vagyis sodrott széles metélt). Természetesen lehetetlenség az összes olasz tésztafajtát felsorolni, de higgyétek el – néhány irányelv betartásával máris jobb lesz a megszokott tésztaétel!

Gasztrocsúcs ilyen a francia konyha >>

Cukkiniragus fettuccine

Körültekintő összedobálása volt annak a néhány dolognak, ami a hűtőben és a kamrában árválkodott, de önmagában főételhez kevés volt. Lívi barátnőm vendégeskedett nálam, aki ...

Só, víz, zsiradék

Az olasz tészták általában tojás nélkül, durumlisztből készülnek. Emiatt kevésbé ragadnak össze, mint a hagyományos, magyar száraztészták. Így nem szükséges olajat tenni a tészta fövővizéhez. Nem fog összeragadni, ha bőséges vízben tesszük fel főni – ez azt jelenti, hogy tíz dekánként legalább egy liter vízzel számoljunk. Na meg, egy teáskanál sóval! Nem kell állandóan kevergetni, elég, ha időnként kavarunk rajta egyet. Ne főzzük szét! Az olaszok al dentére, vagyis fogkeményre főzik a tésztát. Pontosan tartsuk be a csomagoláson lévő főzési időt, és ha kész, szűrjük le, és tegyünk rá zsiradékot. Ha könnyű, zöldséges szószunk van, olívaolajat, tejszínes szószoknál vajat, sűrű, húsos szószoknál akár sertészsírt is. A főzővízből tegyünk félre egy kicsit – jól jöhet, amikor a szósszal összeforgatjuk!

Tésztát! De milyet? >>

Spagetti Tetrazzini

Egy újabb spagetti, ami nagyszerűen tükrözi az olasz ízvilágot. A mediterrán ízeket és a zamatos gombákat kedvelők számára tuti befutó. Az étel Jamie Oliver receptje alapján ...

Tálalj stílusosan!

Ha kifőztük a tésztát, 2-3 percig hagyjuk letakarva – így lesz tökéletes al denténk! Még tálalás előtt keverjük össze a szósszal – sokkal jobb, ha pár percig együtt állnak, mintha a tányéron kavargatnánk! Ügyeljünk a szósz mennyiségére is! Az olasz tésztákat nem szabad a szósszal eláztatni – úgy finom, ha a mártás csak bevonja a tésztát, nem pedig eláztatja. A megfelelő sajt választása is nagyon fontos – a parmezánnal nem nagyon nyúlhatunk mellé, de bizonyos tésztákhoz a mozzarella is nagyon jól illik. Fontos továbbá, hogy egyszerre csak annyi tésztát főzzünk ki, amennyit el is fogyasztunk – a melegített tészta soha nem lesz olyan, mint a frissen főzött!

Ízutazás imádjuk a thai konyhát! >>

Spenótos gombás lasagne

Örök kedvenc a lasagne, amely gyorsabban elkészíthető, mint ahogy a receptet - reményeim szerint - érthetően megírtam :-). Jellemzően vegaváltozatban készítem, mert így szeretjük. ...

Spagetti alla puttanesca

Spagetti örömlány módra. Vitatott, hogy honnan az elnevezés: egyesek szerint a szósz fűszerességére, csípősségére való utalás a tészta megnevezése, mások úgy tartják, hogy a ...

Medvehagyma pestós bavette

Nem hagyott minket sokáig nyugodni a nemrég elkészített medvehagymás pestonk. Néhány nappal az elkészítése után, már alkalom is adódott a felhasználására. Ismét Mr Smith "dobott" ...

Spaghetti al mare

Ez a tenger gyümölcsei spagetti gyermekünk nagy kedvence. Ne ijedjen meg senki, kicsit bonyolultan tudtuk leírni,de valójában egyszerű elkészíteni! Azért szeretjük adagonként ...

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...