A német konyha legjava

A német konyha híre legalább annyira rossz, mint az angolé – pedig higgyétek el, tele vannak jobbnál jobb falatokkal. Mit érdemes enni, ha arra jártok? Írásunkból többek között ezt is megtudjátok!

Hamisíthatatlan német péksütemények

Németország ideális úti cél nyáron is, főleg azoknak, akik nem kedvelik a rekkenő hőséget. Mivel hatalmas országról van szó, kedvünkre válogathatunk a tájak és programok között, választhatunk, hogy hegyet másznánk és kirándulnánk, a városokkal és a történelemmel ismerkednénk vagy az Északi-tenger hihetetlen természeti csodáiban gyönyörködnénk. És amilyen változatos maga az ország, olyan sokféle helyi specialitást kóstolhatunk! Tény, hogy a német konyha nem tartozik a legkönnyedebbek közé, de ez nekünk, magyaroknak valószínűleg nem jelenthet túl nagy problémát.

Müncheni sörperec

Te nem vagy komplett... Ezt a kedves megjegyzést egy német kollégista társamtól kaptam, miután reggel hétkor perecgyúráson kapott a konyhában. Nem igazán értette, hogy ha már olyan ...

A legjobb osztrák fogások >>

Az eredeti bajor császármorzsa

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, ...

Sör, virsli, perec

Leginkább egy május elseje jut eszünkbe a fenti ételekről – de higgyétek el, ezen német termékeknek semmi köze nincsen az itthon kapható fesztiválos borzalmakhoz. A németek egyik legismertebb, és méltán legnépszerűbb terméke a sör. A legtöbb kisvárosnak van saját sörfőzdéje, így érdemes a nagy márkákat félretenni, és a helyi specialitásokat végigkóstolni. A németek sörkultusza nem ismer határokat, valószínűleg az egyetlen hely a világon, ahol az egyetemi előadásokra is be lehet vinni az árpaszörpöt, és ahol már délelőtt is elfogatott a habos ital kortyolgatása. A bajorok például tízóraira is sört isznak, igaz nem magában, hanem virslivel, amely inkább hasonlít egy pici, finoman fűszerezett sült májas hurkára, mint a klasszikus virslire. Hozzá perec, és a bajor camembert-krém, az Obatzer dukál, de szívesen esznek mellé édeskés bajor mustárt is. A németek a nehéz húsokhoz sok szénhidrátot fogyasztanak, a krumpli mellett a kenyér az egyik legnépszerűbb köret. Pont ezért nagyon fejlett a pékiparuk, kenyerek és pékáruk sokaságát kóstolhatjuk meg, és tegyük is! Mellé ne mulasszunk el fogyasztani a sajtokból – a hegyek és a tejtermékek kultusza miatt kiváló kemény sajtokat kóstolhatunk Németország-szerte.

Erdély kedvenc ízei >>

Német sajtos perec

Gyűjtöm a szakácskönyveket, és elvileg akkor akartam az összes receptet kipróbálni, amikor nyugdíjba megyek. Hát nem tudtam kivárni, hogy az mikor lesz. Ez az egyik, eredetileg Német ...

Obatzer

A németeknek, bocsánat, bajoroknak is megvan a maguk villásreggelije, úgy hívják: Brotzeit, vagyis "kenyéridő". Ezen a késő délelőtti étkezésen azonban véletlenül sem kenyeret, hanem ...

Diós tönkölyzsemle

Ezt a receptet egy német kenyeres könyvben találtam. Ott kenyérre írták a receptet, de hát most egyedül vagyok, kenyeret meg olyan ritkán eszek, hogy se sütni, se venni nem éri meg. A kis ...

Sötét német rozskenyér

Vasárnap délután elfogyott a kenyér, és öregtésztám sem volt a hűtőben, így elővettem a jó öreg szárított élesztőt. Ez a kenyér azért lett ilyen jó formájú, mert fazékba ...

Jó szomszédság...

A német konyha is sokat kapott a körülötte lévő országoktól – különösen, hogy sokáig nem egységes állam volt. A legmosolygósabb németek, vagyis a bajorok konyhája sokban emlékeztet az osztrák és cseh konyhára. Igazi gombóckultusz van itt, ha bármilyen húsételt rendelünk, valószínűleg gőz-, krumpli- vagy zsemlegombócot kapunk mellé, az elmaradhatatlan káposztával. Esetleg Spatzlet, a mi nokedlinkhoz hasonló tésztát, amelyet nemcsak köretként, hanem önmagában, sajttal, tejszínnel összeforgatva, hagymával koronázva is szívesen fogyasztanak. Ha hús, akkor sertés – a bajoroknál kaphatjuk a legjobb csülköt, de érdemes megkóstolnunk a helyi halspecialitásokat, például a pisztrángból készült ételeket is. A francia határ mentén mindenképpen kóstoljuk meg a Flammkuchent, az elszászi lepénykenyeret, amely nagyon hasonlít a mi töki pomposunkra, tésztája azonban jóval vékonyabb.

6 szerb finomság >>

Käsespaetzle

Käsespaetzlét először a Bad Windsheim-i skanzen fogadójában ettem. Amatőr módon csak egy falat kóstolót Enikő barátnőm tányérjából, aki - velem ellentétben- tudta, mit kell ott ...

Eredeti, bajor zsemlegombóc

Egy nekem nagyon kedves, bajor vendéglős néni ismerősömtől kaptam ezt a receptet. Mindig csodáltuk a gombócokat, ha Németországban étteremben rendeltünk, mondjuk sertéssültet ...

Elzászi Flammkuchen

Azon morfondíroztam magamban, hogy már lassan 10 hónapja élek Németországban, csináltam magyar, olasz, francia, lengyel és ki tudja még milyen ételt, de németnek még nem álltam neki - ...

Északon a tenger közelsége miatt jóval több halat esznek – legnépszerűbb még mindig a hering, de azért lazacot is találunk szép számmal. A köret itt általában egészben főtt burgonya vagy valamilyen tartalmasabb saláta, a leggyakrabban használt fűszer pedig a kapor, a de a savanyú, ecetes uborkát is kedvelik. A német konyha ezekben a tartományokban emlékeztet mind a szláv, mind a skandináv konyhára, nemcsak alapanyagokban, hanem az elkészítési módokban is. A Rajna mentén, talán a sok finom bornak köszönhetően, kicsit kifinomultabb fogásokkal is találkozhatunk – a megszokott, németes alapanyagokat itt kicsit cifrázzak, a tócsnihoz hasonlító, reszelt krumpliból készülő lepénykét almapürével szolgálják fel, és nagy kultusza van a sertésbelsőségekből készült különleges finomságoknak is. A turisták egyik elsődleges úti célja Berlin, ahol érdemes megpróbálkozni a legnépszerűbb utcakajával, a zsemlébe bújtatott kolbászkával, amit currys ketchuppal kínálnak. Az édességek közül két fő fajta van: az idénygyümölccsel készült vajas tésztás torták, valamint a könnyű krémek, mint a bajor krém vagy a Rotre Grüze. Akárhová megyünk is Németországban, igyekezzünk a helyi finomságokat megkóstolni – garantáltan nem bánjuk majd meg!

Vörös Erik saláta

Egyik északi küldetésünk alkalmával találkoztunk agent Vörös Erikkel, ő ajánlotta ezt a receptet, melyet ő egyik mediterrán küldetésekor szerzett meg nagy nehézségek árán...

Rote Grütze

A Szakácsok könyvéből származik az ötlet, bár elég népszerű és hétköznapi német desszertről van szó. A sült mandulapudingot kicsit száraznak éreztem, ezért gyorsan elkészítettem ...

Hülyére zabálom magam - süti

A sütemény neve eredetileg "Fress´ mich dumm - kuchen" - ami hiteles, bár kevésbé irodalmi fordításban annyit tesz pontosan: "Hülyére zabálom magam - süti". Ès ezt persze nem mertem ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...