A „nagy" prézlitrükk

Sárdi Dani gasztrobloggerünk Háztartástan rovatának következő vendége a zsemlemorzsa, ami mindig kell, hogy legyen otthon! Nélküle nem tudunk rántott húst készíteni, se isteni szilvás gombócot. Ugye, hogy kell otthon lennie?

Sütőben sült rántott csirke

Örökre száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan ...

Rossz esetben darálhatjuk le magunk

Nagyon rossz, amikor kiderül, hogy azt hittük, hogy van, de mégsincs. Jobb esetben le kell mennünk a boltba érte, rosszabb esetben nekiállhatunk száraz kenyeret darálni (már amennyiben van száraz kenyerünk vagy zsemlénk és darálónk), legrosszabb esetben le kell mondanunk arról, amit készíteni akartunk. Rántott helyett párizsi módra kell elkészítenünk a bármit, prézlis gombóc helyett meztelen gombócot ehetünk és így tovább.

Tárolás: a zsemlemorzsa könnyen romlik, avasodik, molyosodik, ezért mindenképpen jól záródó üvegben tartsuk!

Szilvás gombóc 5. - zsírral

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele ...

A nagy" prézlitrükk:Zsiradékban(olaj vagy vaj)pirítsunk annyi morzsát, amennyit felvesz.Minél jobban megpirítjuk(de még nem égetjük meg), annál finomabb lesz.

Dani-tipp: Régimódi sütőforma kikenésekor is nagy jelentősége van a prézlinek. Miután jól kivajaztuk a nagymamánktól örökölt őzgerincet, kochformát, szórjunk bele kevés prézlit és oszlassuk el alaposan (rázogassuk, döntögessük ide-oda, ameddig mindenhova nem jut egy kevés, a felesleget pedig öntsük ki az edényből).

Praktikák

Panírozási fortélyok három lépésben

  1. Panírozás előtt igen nagy rendet kell raknunka konyhában, mert legalább öt edénynek kell elférnie viszonylag egymáshoz közel. Az első, amiben az a dolog van, amit ki akarunk rántani (legyen mondjuk kiklopfolt, besózott hús), a másodikba finomlisztet rakunk, a harmadikba alaposan felvert tojást, a negyedikbe prézlit, az ötödikbe pedig majd a szépen bepanírozott húst.
  2. Nos, akkor fogjunk meg egy darab húst (ez eleve nedves, vagyis a liszt rá fog tapadni. Ha olyasmit rántunk, amire a liszt nem tapadna, akkor azt enyhén nedvesítsük be). Lehet villával is, kézzel is, ez tényleg ízlés kérdése. Aki kézzel csinálja, annak gyorsabban fog menni, de többször akar majd azonnal kezet mosni.
  3. A húst tehát alaposan belisztezzük, majd áttesszük a tojásos tálba és itt alaposan betojásozzuk. Kicsit megemeljük (villások itt előnyben) és hagyjuk, hogy a felesleges tojás lecsepegjen róla, majd mindkét oldalát beprézlizzük. És kész. Ezután már csak forró olajban, zsírban ki kell rántanunk.

Kókuszbundás csirkemell

Rántott csirkemellet akartam készíteni de kiderült, hogy elfelejtettem pótolni a kifogyott morzsát. A férjem tréfásan megkérdezte: kókuszreszelék nem jó helyette? De jó - vágtam rá ...

Rántott karfiol másképp

Az innen kimaradt karfiollal kellett kezdenem valamit. Ebben a könyvben láttam még ezt a pofonegyszerű elkészítési módot: nem kell bajlódni háromszorosan (liszt, tojás, zsemlemorzsa), ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...