Műalkotások a toast kenyéren?

Biztosan ti is játszottatok már szendvicskészítés közben az alapanyagokkal úgy, hogy abból egy mosolygós fejet, egy kisállatot, vagy bármilyen kreálmányt rakjatok ki.

A norvég statisztikus, Ida Skivenes olyannyira belejött ebbe a játékba, hogy mára a világ legismertebb ételművésze lett, akinek munkája valószínűleg a világ egyik legjobbja.

Skivenes legutóbb februárban, az oslói Pecha Kucha előadáson mesélt munkájáról és karrierjéről, ami a kezdetekben átlagosnak tűnő reggelekkel indult. A norvég lány az ágyból való kipattanás után a konyhában kezdte napját, ahol 5-15 perc alatt rakta össze ételkompozícióit toastkenyérre, magos kiflire, vagy művészi pontossággal összerendezve egyszerűen csak a tányérjára. A röpke reggeli játék után persze - mint aki jól végezve dolgát - jó ízűen be is falta a kenyérre vagy tányérra került kisállatot, épületet, repülőt, vagy magát a Kis Herceget.

Az elkészült kreációkat ügyesen be is fotózta, amelyek később személyes blogján, majd Instagramján kaptak végleges helyet. A színes és ízletes figurák hamar nagy népszerűségre tettek szert a világhálón, Idának pedig mára több mint 250.000 követője lett a képmegosztó applikáción, könyve jelent meg hét ország hét nyelvén, ügyfelei között pedig olyan cégeket tudhat magáénak, mint a Vogue, a Castello, az IBM és a Lufthansa.

A fő ok, amiért a norvég lány imádja munkáját, az a benne rejlő határtalan kreativitás, amivel képes rácsodálkozást és mosolyt csalni az emberek arcára. Persze azzal is tisztában van, hogy alkotásaival nem lesz milliomos, ám bőven kifizetődőnek tartja, hogy egy darabig kizárólag a szenvedélyének élhet.

A food artist mára azonban sokkal elővigyázatosabb és precízebb kreációi megalkotásánál: több gondolkodás és kutatás előzi meg a készítési folyamatot, a véletlenszerű és félig kész dolgokba már nem ugrik bele. Kedvenc sorozata - amely jelenleg intellektuálisan is serkenti - a The Art Toast Project, amivel festmények és műalkotások kópiáját hívja életre pirítós kenyerére. Így kerülhet a tányérra a norvég expresszionista festő, Edvard Munch A sikoly című műve, Amedeo Modigliani alkotása, vagy maga Frida Kahlo.

Tetszik, amit látsz? Kövesd Ida Frosk művészetét az Instagrammon, és nézd meg, mi kerül a tányérjára!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...