Mediterrán tippek az egészségért

Köztudott, hogy a mediterrán országok lakói között 30 százalékkal kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés. Kíváncsi vagy te is a mediterrán titokra?

Provence-i rakott burgonya

Tegnap este későn értünk haza. Kétségbeesve jöttem rá, hogy nincs másnapra ebéd. Nem is vásároltunk be. Hát, elkezdtem kipakolni a kamrát. Ez lett belőle. Az utolsó kocka a fotó ...

Mi lehet az oka annak, hogy a déli országokban élők egészségi állapota világszinten kimagasló? Ismerjük a konyhájukat, ezért elsőre nem is olyan könnyű elhinni, hogy a pizzáról és spagettiről híres olaszok vagy az olajos fánkot forró csokival reggeliző spanyolok ismerik a helyes táplálkozás csínját-bínját. Pedig így van!

Megfelelő alapanyagok – vásárolj tudatosan!

Milyen a megfelelő alapanyag? Mindenekelőtt friss. Minden évszaknak megvannak a maga „vitaminforrásai”. Használjuk ezt ki, és fogyasszunk napi ötször friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Nem kell étkezés helyett – már az is sokat segít, ha a szokásos rizs-krumpli köret felét lecseréljük friss paradicsomra, paprikára vagy salátára. Tésztából és pékáruból pedig fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, a húsevő énünket pedig kicsit fogjuk vissza, és helyette szokjunk rá a halra.

Titokzatos spagetti spenóttal

Anyukák, nagymamák figyelem! Küzdött már a "spenót-szörnnyel"? A felnőttek zöme gyermekkori emlékek, vagy hallomás alapján irtózik a spenóttól, így hogyan várhatnánk el, hogy a ...

Megfelelő technika bárki megtanulhatja

Az olasz konyha egyik vezérfonala a gyorsan, finomat. Nem kell órákig a konyhában állni, a rántott és sült húsokat hagyjuk meg az ünnepnapokra, helyette inkább fedezzünk fel új technikákat.

  • A legtöbb hús és zöldség pár perc alatt puhára párolható, így több vitamin marad bennük – nekünk meg több időnk marad.
  • Salátához, tésztaételekhez, zöldségköretekhez, halakhoz használjunk olajat vagy olivaolajat és naponta ropogtassunk el pár szem olajos magvat, segíti az emésztést.

Rukkola fricoban

Szakácsok könyvében már régóta bejelöltem és kipróbálásra várt a frico, vagyis ropogós sajtpalacsinta. Elkészítése hihetetlen egyszerű és gyors, tálkaként használva pedig ...

Mediterrán borsós ragu

Bazsalikom, menta, fehérbor. Már az illata is lenyűgöző. Ha pedig csirkemellel, zsenge zöldborsóval vegyítjük, maga a mediterrán paradicsom! Ezt a receptet Lila Füge készítette a ...

A mediterrán titok: mozogj, pihenj, élvezd az életet!

  • Mától adjuk meg a módját az étkezéseknek, ahogy a pihenésnek és a kikapcsolódásnak is.
  • Együnk reggelire tartalmas, rostban gazdag ételeket, ebédre minél több salátát, a vacsorát pedig nyújtsuk el, ameddig csak lehet, jót tesz majd a lelkünknek!
  • A könnyű, változatos fogásokat lassan fogyasszuk el – meglátjátok, a felénél már jól is laktatok!
  • Ha tehetitek, pihenjetek napközben egy kicsit – nem órákat, összesen 25 percet. Figyeljétek meg, sokkal frissebbek lesztek a nap hátralévő részében!
  • Végül, de nem utolsósorban, mozogjatok rendszeresen. Heti négyszer fél óra a szabadban, és garantáltan egészségesebbek lesztek!

Pesto Rosso házilag

Imádom a vörös pesto bolti változatát, de az ott kapható kis üvegnyi szósz a fél fogamra se elég, így a címkéjén lévő összetevők alapján kikísérleteztem, hogy itthon hogyan ...

Sáfrányos mediterrán halleves

A mélyhűtőben feldolgozásra várt egy nagyobb csomag tenger gyümölcsei. A Príma Konyha magazinban találtam rá erre a receptre, amit gyorsan ki is próbáltam. Nagyon finom!!

Olajos piskóta

Ez egy alaprecept. Amióta megkaptam, szinte kizárólag ezt a piskótát sütöm. Kitűnő tortákhoz, félbe vagy három részbe vágva, tölthetjük lekvárral, tejszínes vagy főzött ...

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!