Mediterrán tippek az egészségért

Köztudott, hogy a mediterrán országok lakói között 30 százalékkal kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés. Kíváncsi vagy te is a mediterrán titokra?

Provence-i rakott burgonya

Tegnap este későn értünk haza. Kétségbeesve jöttem rá, hogy nincs másnapra ebéd. Nem is vásároltunk be. Hát, elkezdtem kipakolni a kamrát. Ez lett belőle. Az utolsó kocka a fotó ...

Mi lehet az oka annak, hogy a déli országokban élők egészségi állapota világszinten kimagasló? Ismerjük a konyhájukat, ezért elsőre nem is olyan könnyű elhinni, hogy a pizzáról és spagettiről híres olaszok vagy az olajos fánkot forró csokival reggeliző spanyolok ismerik a helyes táplálkozás csínját-bínját. Pedig így van!

Megfelelő alapanyagok – vásárolj tudatosan!

Milyen a megfelelő alapanyag? Mindenekelőtt friss. Minden évszaknak megvannak a maga „vitaminforrásai”. Használjuk ezt ki, és fogyasszunk napi ötször friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Nem kell étkezés helyett – már az is sokat segít, ha a szokásos rizs-krumpli köret felét lecseréljük friss paradicsomra, paprikára vagy salátára. Tésztából és pékáruból pedig fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, a húsevő énünket pedig kicsit fogjuk vissza, és helyette szokjunk rá a halra.

Titokzatos spagetti spenóttal

Anyukák, nagymamák figyelem! Küzdött már a "spenót-szörnnyel"? A felnőttek zöme gyermekkori emlékek, vagy hallomás alapján irtózik a spenóttól, így hogyan várhatnánk el, hogy a ...

Megfelelő technika bárki megtanulhatja

Az olasz konyha egyik vezérfonala a gyorsan, finomat. Nem kell órákig a konyhában állni, a rántott és sült húsokat hagyjuk meg az ünnepnapokra, helyette inkább fedezzünk fel új technikákat.

  • A legtöbb hús és zöldség pár perc alatt puhára párolható, így több vitamin marad bennük – nekünk meg több időnk marad.
  • Salátához, tésztaételekhez, zöldségköretekhez, halakhoz használjunk olajat vagy olivaolajat és naponta ropogtassunk el pár szem olajos magvat, segíti az emésztést.

Rukkola fricoban

Szakácsok könyvében már régóta bejelöltem és kipróbálásra várt a frico, vagyis ropogós sajtpalacsinta. Elkészítése hihetetlen egyszerű és gyors, tálkaként használva pedig ...

Mediterrán borsós ragu

Bazsalikom, menta, fehérbor. Már az illata is lenyűgöző. Ha pedig csirkemellel, zsenge zöldborsóval vegyítjük, maga a mediterrán paradicsom! Ezt a receptet Lila Füge készítette a ...

A mediterrán titok: mozogj, pihenj, élvezd az életet!

  • Mától adjuk meg a módját az étkezéseknek, ahogy a pihenésnek és a kikapcsolódásnak is.
  • Együnk reggelire tartalmas, rostban gazdag ételeket, ebédre minél több salátát, a vacsorát pedig nyújtsuk el, ameddig csak lehet, jót tesz majd a lelkünknek!
  • A könnyű, változatos fogásokat lassan fogyasszuk el – meglátjátok, a felénél már jól is laktatok!
  • Ha tehetitek, pihenjetek napközben egy kicsit – nem órákat, összesen 25 percet. Figyeljétek meg, sokkal frissebbek lesztek a nap hátralévő részében!
  • Végül, de nem utolsósorban, mozogjatok rendszeresen. Heti négyszer fél óra a szabadban, és garantáltan egészségesebbek lesztek!

Pesto Rosso házilag

Imádom a vörös pesto bolti változatát, de az ott kapható kis üvegnyi szósz a fél fogamra se elég, így a címkéjén lévő összetevők alapján kikísérleteztem, hogy itthon hogyan ...

Sáfrányos mediterrán halleves

A mélyhűtőben feldolgozásra várt egy nagyobb csomag tenger gyümölcsei. A Príma Konyha magazinban találtam rá erre a receptre, amit gyorsan ki is próbáltam. Nagyon finom!!

Olajos piskóta

Ez egy alaprecept. Amióta megkaptam, szinte kizárólag ezt a piskótát sütöm. Kitűnő tortákhoz, félbe vagy három részbe vágva, tölthetjük lekvárral, tejszínes vagy főzött ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...