Mandula, az igazi csodagyümölcs

Ti szoktatok rendszeresen mandulát enni? Nem? Pedig érdemes! Értékes tápanyagokban rendkívül gazdag, igazi csodagyümölcs!

Ősszel nemcsak a zöldségek és lédús gyümölcsök (szőlő, szilva, alma, körte) biztosíthatják számunkra a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. A kiegyensúlyozott étrendből nem hiányozhatnak a száraztermésű (héjas) gyümölcsök sem, amelyek közül talán a mandula a legtáplálóbb.

Ismerjük meg a mandulát!

A mandula Nyugat-Ázsiából származik, napjainkban azonban az USA-ban, Kaliforniában termesztik a legnagyobb mennyiségben. Nálunk is megterem, sok kertben az első gyümölcsfa, amelyik tavasszal virágba borul.

A mandulát nemcsak finom íze miatt szeretjük. Olaját az ókori Egyiptomban kenőcsökhöz, balzsamokhoz keverték a bőr ápolására. Magját a rómaiak termékenységfokozó szernek tartották, ezért gyakori ajándék volt esküvők alkalmából. Napjainkban pedig a benne található tápanyagok miatt sokan az egyik legértékesebb alapanyagnak is tartják.

A mandula magja magas zsírtartalma miatt energiában gazdag, emellett jó forrása a növényi fehérjének. A benne található zsír összetétele kedvező, mivel elsősorban telítetlen zsírsavakból áll. Rendkívül gazdag E-vitaminban, jelentős a kalcium-, a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma. További értéke a benne található cink, szelén, réz, mangán, niacin és a magas rosttartalom is.

Szupergyümölcs?

Számos oka van annak, amiért érdemes a mandulát az étrend részévé tenni:

  • kedvező zsírsav-összetétele és magas rosttartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
  • része lehet a fogyókúrás étrendnek, mivel jó minőségű fehérjét tartalmaz, magas rosttartalma pedig hozzájárul a jóllakottság érzéséhez;
  • nem tartalmaz glutént, ezért cöliákia esetében a belőle készült liszt számos gluténtól mentes étel, kenyér, sütemény összetevője lehet;
  • nem csak a lisztje használható speciális étrendek összeállításához: a mandulaital például jól helyettesíti tejet tejfehérje-allergia, illetve vegán étrend esetén;

Őszi smoothie-k

Napindító őszi reggelik, hogy még az esős reggelekben is legyen valami jó. Egy recept egy személyre szól, ha többnek készítetek, akkor emeljétek az adagokat!

Mandulás-áfonyás tejkrém

Nyakunkon a karácsony, ilyenkor jobbnál jobb recepteket kutatunk fel, amelyekkel lenyűgözhetjük a családot és a barátokat. A dobogósok pedig a gyors, egyszerű és olcsó receptúrák. ...

  • riboflavin, L-karnitin és magnézium tartalma hozzájárul az idegrendszer aktivitásának megőrzéséhez;
  • káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását;
  • rosttartalma kedvezően hat a vércukorszint ingadozására;
  • a benne található kalcium fontos a csontok egészségéhez;
  • a magban található E-vitamin, illetve a maghéjban levő flavonoidok antioxidáns hatásúak, így hatékonyan megkötik a szervezetben található káros szabadgyököket;
  • a benne található rostok segítik a bélmozgást, ezáltal csökkenti a vastagbél rák kialakulásának kockázatát;
  • folsavtartalma pedig hozzájárul a baba egészséges fejlődőséhez terhesség idején.

Jótékony tulajdonságai mellett meg kell jegyezni a mandulával kapcsolatosan azt is, hogy van, akinél magas fitáttartalma miatt a mandula emésztése problémát okoz. Ez a tulajdonság vízbe áztatással vagy pörköléssel semlegesíthető. A mandula tartalmaz továbbá oxalátot is, ezért vese- illetve epehólyag bántalmak esetében nem ajánlott a fogyasztása. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a mandula allergiás reakciót vált ki.

Tepsis édesburgonya

Nálam úgy indult, hogy vettem 3 nagyobb szem édesburgonyát, gondoltam megsütöm, és ennyi. Meghámoztam, felkockáztam, és akkor jöttek az ötletek. A recept rengeteg szabadságot ad, mert ...

Babaganush

Előfordulhat, hogy nem mindenki ismeri a babaganush krémet. (Sőt, feltételezem, azok lehetnek kevesebben, akik ismerik:) Így voltam ezzel én is egészen néhány nappal ezelőttig, amikor is ...

Változatos felhasználás

A mandula pirítva, sózva vagy akár édesen is fenséges rágcsálnivaló. De nemcsak önmagában fogyasztható. Számos étel összetevője lehet, ezért többféle formában is kapható: szeletelve, darálva, vagy lisztnek, sőt készülhet vaj, mandulatej is belőle. Ízletes hozzávalója számos desszertnek, a marcipán alapanyaga, emellett felhasználható a húsokhoz, sőt gazdagíthatja a köreteket, egytálételeket is. Tehetjük natúr joghurtba, néhány aszalt gyümölcs társaságában, fogyaszthatunk belőle egy kis marékkal a tízórai almához, keverhetjük a bundázott ételek panírjához, díszíthetjük vele a salátákat, készíthetjük vagy díszíthetjük vele a süteményeket. A belőle sajtolt olaj kellemes, dióra emlékeztető ízű, gyakori fűszere a közel-keleti konyhának, jó a salátákhoz. Az mandulaolaj magas égési pontja miatt sütésre is kiváló.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...