Ősszel nemcsak a zöldségek és lédús gyümölcsök (szőlő, szilva, alma, körte) biztosíthatják számunkra a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. A kiegyensúlyozott étrendből nem hiányozhatnak a száraztermésű (héjas) gyümölcsök sem, amelyek közül talán a mandula a legtáplálóbb.
Ismerjük meg a mandulát!
A mandula Nyugat-Ázsiából származik, napjainkban azonban az USA-ban, Kaliforniában termesztik a legnagyobb mennyiségben. Nálunk is megterem, sok kertben az első gyümölcsfa, amelyik tavasszal virágba borul.
A mandulát nemcsak finom íze miatt szeretjük. Olaját az ókori Egyiptomban kenőcsökhöz, balzsamokhoz keverték a bőr ápolására. Magját a rómaiak termékenységfokozó szernek tartották, ezért gyakori ajándék volt esküvők alkalmából. Napjainkban pedig a benne található tápanyagok miatt sokan az egyik legértékesebb alapanyagnak is tartják.
A mandula magja magas zsírtartalma miatt energiában gazdag, emellett jó forrása a növényi fehérjének. A benne található zsír összetétele kedvező, mivel elsősorban telítetlen zsírsavakból áll. Rendkívül gazdag E-vitaminban, jelentős a kalcium-, a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma. További értéke a benne található cink, szelén, réz, mangán, niacin és a magas rosttartalom is.
Szupergyümölcs?
Számos oka van annak, amiért érdemes a mandulát az étrend részévé tenni:
- kedvező zsírsav-összetétele és magas rosttartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát;
- része lehet a fogyókúrás étrendnek, mivel jó minőségű fehérjét tartalmaz, magas rosttartalma pedig hozzájárul a jóllakottság érzéséhez;
- nem tartalmaz glutént, ezért cöliákia esetében a belőle készült liszt számos gluténtól mentes étel, kenyér, sütemény összetevője lehet;
- nem csak a lisztje használható speciális étrendek összeállításához: a mandulaital például jól helyettesíti tejet tejfehérje-allergia, illetve vegán étrend esetén;
- riboflavin, L-karnitin és magnézium tartalma hozzájárul az idegrendszer aktivitásának megőrzéséhez;
- káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását;
- rosttartalma kedvezően hat a vércukorszint ingadozására;
- a benne található kalcium fontos a csontok egészségéhez;
- a magban található E-vitamin, illetve a maghéjban levő flavonoidok antioxidáns hatásúak, így hatékonyan megkötik a szervezetben található káros szabadgyököket;
- a benne található rostok segítik a bélmozgást, ezáltal csökkenti a vastagbél rák kialakulásának kockázatát;
- folsavtartalma pedig hozzájárul a baba egészséges fejlődőséhez terhesség idején.
Jótékony tulajdonságai mellett meg kell jegyezni a mandulával kapcsolatosan azt is, hogy van, akinél magas fitáttartalma miatt a mandula emésztése problémát okoz. Ez a tulajdonság vízbe áztatással vagy pörköléssel semlegesíthető. A mandula tartalmaz továbbá oxalátot is, ezért vese- illetve epehólyag bántalmak esetében nem ajánlott a fogyasztása. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a mandula allergiás reakciót vált ki.
Változatos felhasználás
A mandula pirítva, sózva vagy akár édesen is fenséges rágcsálnivaló. De nemcsak önmagában fogyasztható. Számos étel összetevője lehet, ezért többféle formában is kapható: szeletelve, darálva, vagy lisztnek, sőt készülhet vaj, mandulatej is belőle. Ízletes hozzávalója számos desszertnek, a marcipán alapanyaga, emellett felhasználható a húsokhoz, sőt gazdagíthatja a köreteket, egytálételeket is. Tehetjük natúr joghurtba, néhány aszalt gyümölcs társaságában, fogyaszthatunk belőle egy kis marékkal a tízórai almához, keverhetjük a bundázott ételek panírjához, díszíthetjük vele a salátákat, készíthetjük vagy díszíthetjük vele a süteményeket. A belőle sajtolt olaj kellemes, dióra emlékeztető ízű, gyakori fűszere a közel-keleti konyhának, jó a salátákhoz. Az mandulaolaj magas égési pontja miatt sütésre is kiváló.